Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών

Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών

0
xatzidakis1-empros

Χωρίς στενά γεωγραφικά όρια και περιορισμούς στο εργασιακό κόστος  

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» (ΕΟΖ) με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις και να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την ύφεση. Οι ζώνες θα παρέχουν στους επενδυτές ειδικό φορολογικό καθεστώς και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα και διευκολύνσεις, είπε  σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.
«Θεωρούμε πως (οι ΕΟΖ) θα δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις διαμορφώνοντας ένα ειδικό καθεστώς προσέλκυσής τους, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Το μέτρο των ΕΟΖ έχει εφαρμοστεί σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως στην Κίνα. Ισχύει ήδη στην Πολωνία.  Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να λάβει το πράσινο φως για τη θέσπιση των ΕΟΖ, πρόσθεσε ο υπουργός, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να εγκρίνουν το σχέδιο. «Ήδη αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Η κυβέρνηση δε σχεδιάζει όμως να προσφέρει στους επενδυτές ειδικό μισθολογικό καθεστώς για να περιορίσουν το εργασιακό τους κόστος, διευκρίνισε ο υπουργός. «Δεν θα γίνει καμία άλλη παρέμβαση στην αγορά εργασίας… Οι αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου – αλλιώς δε θα τις κάνουμε (τις ΕΟΖ)», ανάφερε ο κ. Χατζηδάκης.Οι ΕΟΖ δεν θα γίνουν αναγκαστικά στη βάση συγκεκριμένων γεωγραφικών περιφερειών, συμπλήρωσε. Μπορεί να θεσμοθετηθούν και ανά τη χώρα, καλύπτοντας συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως γίνεται ήδη έως ένα βαθμό με τα λιμάνια.
Ο Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ακόμα ότι θα ξεκινήσει άμεσα μια σειρά έργων για την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, τα περισσότερα εκ των οποίων συγχρηματοδοτούνται από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής με υπουργική απόφαση

Στην αναστολή της με την εφαρμογή του πλαφόν από την 1η Ιουλίου προχωρά ο αρμόδιος υπουργό…