Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Στα «σκαριά» ένα νέο κοινωνικό κράτος

Στα «σκαριά» ένα νέο κοινωνικό κράτος

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Μια πρόγευση από τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργόςτο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ που θ’ αφορούν τον σχεδιασμό μια νέας αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα καθώςκαι τη δημιουργία ενός νέουκοινωνικού κράτους με έμφαση στην προστασία των ασθενέστερωνοικονομικοκοινωνικών στρωμάτων,  έδωσεοβουλευτής Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος που ήρθε μαζί με τον γραμματέατουΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Ξυνίδη  στηνΞάνθη καιπραγματοποίησε ομιλία  -την Τρίτη 17Αυγούστου το απόγευμα στο ξενοδοχείο Νατάσσα» – στους αιρετούς και ταστελέχηκαι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος είναι συντοπίτης μας – ο  ίδιος κατάγεται από τηΔράμα και η σύζυγόςτου από τον Ίασμο ενώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Θάσο –  θεωρείται από το «νέοαίμα» του ΠΑΣΟΚ και απότα πιο «μάχιμα πολιτικά στελέχη με εξειδικευμένη επιστημονική γνώσηστηνοικονομία της Υγείας»,  όπωςείπε ο κ.Ξυνίδης προλογίζοντας τον …προσθέτοντας μάλιστα και ένα άλλο του προσόν:  «Μου έκανε ιδιαίτερηεντύπωση ο πολιτικόςτσαμπουκάς που ο Ηλίας εισηγήθηκε το ασφαλιστικό», φέρεται ως  ο νέος υπουργός Υγείας σεφημολογούμενοεπικείμενο ανασχηματισμό. Επίσης  -σύμφωνα με πληροφορίες μας – συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα τωνσυνεργατών τουπρωθυπουργού που εισηγούνται προτάσεις και χαράσσουν σχεδιασμούς σεφλέγοντακοινωνικά ζητήματα όπως εργασιακό, κοινωνικό κράτος ,ασφαλιστικό,οικονομίαστην Υγεία και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή ήταν και η θεματική τηςομιλίας του.
 
Τα έργα και οι ημέρεςτης Ν.Δ. μας οδήγησαν στο ΔΝΤ
Ο κ. Μόσιαλος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στιςπρώτες μέρες της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι κανείς δενείχε πλήρηεικόνα της κατάστασης της οικονομίας αφού τα στοιχεία για το έλλειμματου 6%που έδινε η κυβέρνηση αποδείχτηκαν ψευδή. Επέρριψε ευθύνεςκακοδιαχείρισης στηναπερχόμενη κυβέρνηση καθιστώντας την υπεύθυνη για την τραγική κατάστασητηςοικονομίας αλλά και την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας που αποτελείκαι τοαιτιατό της κρίσης δανεισμού στο οποίο περιήλθε που άνοιξε την πόρταστο ΔΝΤκαι στην τρόικα και κατέστησε αναγκαία τη λήψη σκληρών μέτρων πουπλήττουν ταασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Ωστόσο είπε ότι η προσπάθειασυνεχίζεται και θα έχει βάθος χρόνου όμως οι θυσίες του ελληνικού λαούέχουναρχίσει να αποδίδουν καρπούς αφού το έλλειμμα έχει μειωθείσε σχέση με το 2009 κατά 40% και υπάρχουν κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα σ’ ότι αφορά τιςεξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10% στο α’ εξάμηνο του 2010.
 
Τι θα κάνουμε για τοκοινωνικό κράτος…     
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους νωρίτερα αναφέρθηκε περιληπτικάστο σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου κοινωνικού κράτος επισημαίνοντας ότιαυτό θ’αναλυθεί σ’ όλες τους τις πτυχές από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ: «Οι κοινωνικές δαπάνες αυτή τη στιγμή είναιπολυδιασπασμένες και δεν εστιάζονται σ’ αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Θαπρέπειεπομένως να δούμε πού υπάρχει σπατάλη κοινωνικής δαπάνης,  αν τα επιδόματα δίνονταισε ανθρώπους που δενπρέπει,  να ταπαίρνουνε,  με στόχονα κατευθυνθούν οι δαπάνες σ’ αυτούςπου τις έχουν ανάγκη
Επίσης πρέπει ναυπάρχει εξοικονόμηση δαπάνης με την μείωση της σπατάλης. Ήδη έχουμεσημαντικέςεπιτυχίες στο τομέα του φαρμάκου όπου είχαμε σημαντική μείωσηφαρμακευτικήςδαπάνης στον Ιούλιο κατά 20% αποτέλεσμα και της μείωσης των τιμών τωνφαρμάκωναλλά και της περιστολής της συνταγογράφησης λόγω της παρακολούθησης πουκάνειτο ΙΚΑ. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν. Πρέπει νααναβαθμίσουμε καιτις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Για παράδειγμα: Με την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτή τηστιγμήδιαθέτουμε 1,5 δις ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και τωνασφαλιστικώνταμείων στον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία τοαπόγευμα καιπηγαίνουμε στα ιδιωτικά κέντρα
Επίσης σκοπεύουμε ναανανεώσουμε τον εξοπλισμό  τωννοσοκομείων με εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ από του χρόνου.Επίσηςυπάρχουν από το ΕΣΠΑ 240 εκ., ενισχύσεις για την κοινωνική οικονομίαμέσω τηςενίσχυσης βρεφονηπιακών,  τηλειτουργίατου ολοήμερου κ.λ.π.».
 
Σενάριο επιστημονικήςφαντασίας ο ανασχηματισμός
Ο κ. Μόσιαλος ρωτήθηκε επίσης αν σε επικείμενο ανασχηματισμόθα αναλάβει το υπουργείο Υγείας και τόνισε ότι αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτή τη στιγμήκαι ότι οανασχηματισμός είναι προνόμιο μόνο του πρωθυπουργού. Επεσήμανε δε ότιαυτό πουπροέχει αυτή τη στιγμή και αυτό που περιμένει ό ελληνικός λαός από τονπρωθυπουργό είναι μια νέα αφήγηση για το που θα πάει η Ελλάδα ταεπόμενα χρόνια:«Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αναγκαστήκαμενα πάρουμε σκληρά μέτρα που έπληξαν σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό χαμηλάκοινωνικοοικονομικά στρώματα θα προσπαθήσουμε με τις πολιτικές που θααναδιατάξουμε τώρα να πάρουμε πίσω ορισμένα απ’ αυτά τα χαρακτηριστικάστοβαθμό που η οικονομία της χώρας μας ανακάμπτει. Πάντα η έγνοια μαςείναι οιχαμηλοσυνταξιούχοι οι μη έχοντες», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη «βιωσιμότητα» της κυβέρνησης  και την πιθανότητακοινωνικής έκρηξης λόγω τωνμέτρων το Φθινόπωρο είπε: «Η κυβέρνηση θ’αντέξει όσο συνεχίζει με αποφασιστικότητα να εφαρμόζει ένα πρόγραμμαδιάσωσηςτης οικονομίας και της χώρας μας και δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη ανπείσουμε ότι υπάρχει διέξοδος από το αδιέξοδο που έφερε τη χώρα η ΝΔ ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν ξεχνάμε οι ξανθιώτες κ. Κοντέ!»

Αντεπιτίθεται στα ‘κατηγορώ’ του βουλευτή Ξάνθης κ. Α. Κοντού σχετικά με τους χειρισμούς τ…