Ζητείται ελπίς!

0

Στο ναδίρ βρίσκεται η ψυχολογία των ελλήνων οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και με την ακρίβεια που «ψαλιδίζει» τους καθηλωμένους μισθούς! Την ίδια στιγμή που η κατανάλωση πέφτει λόγω της μείωσης της ζήτησης κάτι που θα’ πρεπε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων παρατηρείται το …ελληνικό παράδοξο οι τιμές να αυξάνονται, γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας που απορρέει από την ύπαρξη καρτέλ και τη διαφθορά.
Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα για το πώς βιώνουν την οικονομική κρίση οι Έλληνες, σε ποιον αποδίδουν ευθύνες, τι φοβούνται και τι απαιτούν από κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπισή της, είναι τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η GPO για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ 4-7 Μαρτίου σε δείγμα 1.600 ατόμων.
Οι «αποκαλύψεις» της έρευνας
Βάσει της έρευνας το 86,1% των ερωτηθέντων έχει περικόψει τις δαπάνες του για διασκέδαση και ψυχαγωγία, το 80,7% για ένδυση, το 77,9% για ταξίδια, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Το 59,9%% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε σχέση με πέρυσι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει, έναντι του 35,9% που θεωρεί ότι έχει παραμείνει η ίδια και μόλις του 4,1% που απαντά ότι έχει βελτιωθεί. Πάντως το 74,2% πιστεύει ότι έχει επηρεαστεί αρκετά από την κρίση. Το 44,4% φοβάται πολύ ή αρκετά ότι θα χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 51,4% φοβάται λίγο ή καθόλου την προοπτική της ανεργίας.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κρίση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο στην Ελλάδα, με το 40% να εκτιμά ότι θα διαρκέσει 2-3 ακόμη χρόνια και το 32,3% υποστηρίζει ότι θα διαρκέσει περισσότερο. Ποιος ευθύνεται και τι πρέπει να γίνει
Η συντριπτική πλειοψηφία, 94,4%, πιστεύει ότι για την κρίση ευθύνονται οι πολιτικές και οι χειρισμοί των ανθρώπων που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία, το 86% οι δυσχερείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες, το 84,8% επιρρίπτει ευθύνες στην κερδοσκοπία των τραπεζών, ενώ το 66,4% στη διαφθορά των κυβερνήσεων.
Το 92,5% ιεραρχεί ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και το 80% πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με προτεραιότητα στην πράσινη ενέργεια και την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Το 61,3% προκρίνει να περάσουν στον έλεγχο του κράτους οι μεγάλες τράπεζες και το 52,9% συμμερίζεται την απάντηση να στηριχθεί η οικονομία ακόμα και αν χρειάζεται να παρθούν σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το 73,8% θεωρεί ότι η ενδυνάμωση του κράτους θα είναι θετική για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ μόνο το 22,7% απαντά στο σχετικό ερώτημα με όχι ή μάλλον όχι. Το 65,5% απαντά ότι σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ενώ αντίστοιχα το 32,6% ιεραρχεί την ενίσχυση της αγοράς. Σε σχέση με τη στάση των συνδικάτων το 70,4% ζητά να προτείνουν θέσεις και πολιτικές υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα των εργαζομένων, το 23,6% προτιμά να συναινούν στα κυβερνητικά μέτρα αλλά με όρους, ενώ μόλις το 2,2% ζητά να συναινούν χωρίς όρους στα κυβερνητικά μέτρα.
Δύο μισθοί επιπλέον για τρόφιμα!
Δραματική εικόνα του οικογενειακού προϋπολογισμού παρουσίασε ο βουλευτής Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επί θεμάτων Ανάπτυξης. Σύμφωνα μ’ αυτά το μηνιαίο… κονδύλι για το «καλάθι της νοικοκυράς» για μια 4μελή οικογένεια εκτινάχθηκε από 800 ευρώ το 2004 σε 1.073 ευρώ τον φετινό Μάρτιο και σε ετήσια βάση έφθασε τα 12.876 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,1%.
Δύο μισθούς επιπλέον ή 3.275 ευρώ κάθε χρόνο δαπανά μια τετραμελής οικογένεια από το 2004 και μετά για να καλύψει τις δαπάνες της για τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης.
Στην τελευταία δηλαδή πενταετία, κάθε ελληνικό νοικοκυριό δαπάνησε μόνο για τρόφιμα και είδη νοικοκυριού 64.380 ευρώ. Υψηλότερη δηλαδή δαπάνη κατά 16.380 ευρώ, που αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι ανατιμήσεις επί νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης το σχετικό ποσό θα έπρεπε να ήταν 48.000 ευρώ.
Στην τελευταία πενταετία, τα είδη που προμηθευόμαστε από λαϊκές αγορές, αρτοπωλεία και καταστήματα τοπικών αγορών έχουν αυξηθεί κατά 64%.. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις μεγάλες και οργανωμένες αγορές του λιανικού εμπορίου 30%. Επίσης το παστεριωμένο γάλα έχει αυξηθεί κατά 52,5%, το γιαούρτι 75% και μια σειρά άλλα προϊόντα, όπως το ψωμί, 100%,

Μαριάνα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…