Βαρυθυμία και απαισιοδοξία

0

Ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων όλων των κομμάτων  βρίσκεται στο φόρτε του αφού απομένουν μόνο 10 μέρες μέχρι την ώρα που θα μιλήσει η κάλπη! Κι όλοι αγωνιωδώς περιμένουν τι έχει να τους πει! Οι υποψήφιοι κυριολεκτικά οργώνουν μέρα νύχτα κάμπους και βουνά! Τα καφενεία κυρίως έχουν την τιμητική τους και άλλοι χώροι συγκέντρωσης πολιτών στα χωριά όμως συνηθίζεται πολύ από τους πιο παλιούς κυρίως πολιτικούς και πολιτευτές αλλά και από τους μειονοτικούς υποψήφιους  η τακτική της «πόρτα – πόρτα», που θεωρείται πιο αποτελεσματική καθώς βασίζεται στην προσωπική επαφή.

Ποια μηνύματα στέλνουν οι πολίτες

Για να αποκομίσουμε μια εικόνα πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες  και κυρίως ο αγροτικός κόσμος του νομού μας τις εκλογές και τους υποψηφίους σας παρουσιάζουμε το εξής περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης σε καφενείο χωριού του δήμου Βιστονίδας. Το καφενείο κατάμεστο, όλοι παρακολουθούν τον αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Μπαίνει με τη συνοδεία του υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Χαιρετά δια χειραψίας και μοιράζει το φυλλάδιό του. Οι περισσότεροι χαιρετούν ευγενικά παίρνουν το φυλλάδιο του ρίχνουν μια κλεφτή ματιά και …στρέφουν το βλέμμα τους και πάλι στο ματς. Ο υποψήφιος καταλαβαίνει ότι δεν τον παίρνει να προσθέσει οτιδήποτε άλλο και φεύγει.

Λίγο αργότερα το περιστατικό επαναλαμβάνεται με υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος και ήρθε συνοδευόμενος από ένα δημοτικό σύμβουλο.

Το αποτέλεσμα: Ο αγώνας τέλειωσε, οι Ολυμπιακτσήδες και ο καφετζής (από την κατανάλωση) ήταν ευχαριστημένοι, οι Αεκτσήδες και οι…πολιτικοί (που δεν μπόρεσαν να σταυρώσουν κουβέντα και σταυρό ενδεχομένως) δυσαρεστημένοι και ο κάδος του καφενείου γεμάτος φυλλάδια!

Βαρυθυμία και απαισιοδοξία

Το γεγονός ότι στην πλειοψηφία του το κοινό του καφενείου ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το ματς παρά για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και αυτούς που το εκπροσωπούν αποτελεί μια ένδειξη για ποια είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτών των εκλογών και αποτελεί στοιχείο προβληματισμού κομμάτων και υποψηφίων. Είναι ένδειξη ότι ο κόσμος είναι βαρύθυμος και κυρίως του λείπει το στοιχείο της αισιοδοξίας, το στοιχείο της πολιτικής ενάργειας και συμμετοχής. Είναι τόση η πίεση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει μ’ ένα αγροτικό εισόδημα εμφανώς συρρικνωμένο λόγω της χαμηλής τιμής των σιτηρών που προτιμά να εκτονώνεται στο ποδόσφαιρο παρά ν’ ακούσει οτιδήποτε και κυρίως δεν έχει τη διάθεση να μπει στη διαδικασία να πεισθεί από οποιονδήποτε. Και η ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει κυρίως τους πολιτικούς!

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα Άβδηρα αν και εκεί είναι πιο εμφανές το «ρεύμα ΠΑΣΟΚ», ενώ ο  Τόπειρος έχει μετατραπεί σε στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ και όλοι μιλούν για μεγάλο ποσοστό διαοφράς.

Τι μαθαίνουμε για την ορεινή περιοχή  

Πληροφορίες που μας έρχονται όμως από τα ορεινά του νομού και κυρίως από τα μειονοτικά χωριά μιλούν για μια διαφορετική κατάσταση. Εκεί ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός, πιο προσηνής προς τους υποψηφίους. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ όμως ένα μέτριο κλίμα για τον κ. Μάντατζη. Ένα προβληματικό κλίμα για τη Ν.Δ. και έως αδιάφορο για τους υποψηφίους της. Άνθρωποι που γνωρίζουν την «ιδιαιτερότητα» της μειονότητας στην ορεινή περιοχή εκτιμούν ότι ο κ. Μαλκότς θα πάρει ψήφους για τον ΣΥΡΙΖΑ, απορροφώντας κάποιο κομμάτι ψήφων από τον κ. Μάντατζη.    

Όμως όπως έλεγε ένας παλιό πολιτικός η κάλπη είναι σαν μια έγκυο γυναίκα και να συμπληρώσουμε εμείς ότι μέχρις στιγμής ακριβές «υπερηχογράφημα» για την κάλπη δεν έχει εφευρεθεί!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Καβάλα τη συνεδρίαση της Υπερνομαρχίας

Συνεδριάζει στην…