Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Κακό το timing των αγροτών της Ξάνθης»

«Κακό το timing των αγροτών της Ξάνθης»

0

Με καθυστέρηση, σε σχέση με τους συναδέλφους τους της υπόλοιπης χώρας, εκτιμά ότι κινήθηκε ο αγροτικός κόσμος της Ξάνθης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης.
Σε επικοινωνία που είχε το «Ε» μαζί του, με αφορμή την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των αγροτών του Νομού Ξάνθης να αποκλείσουν την προσεχή Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009, στις 11:00 το πρωί, τον κόμβο του Πετροχωρίου, συμμετέχοντας έτσι στις κινητοποιήσεις των αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας, η άποψη του κ. Χατζηελευθεριάδη ήταν σαφής και δεν επιδέχεται παρεξηγήσεων. «Αν οι ξανθιώτες αγρότες είχαν κινητοποιηθεί μαζί με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας κανείς δεν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει γι’ αυτό. Αν πάλι έκαναν τις κινητοποιήσεις τους αφού εξαντλούσε, χωρίς αποτέλεσμα, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χατζηγάκης την πίστωση χρόνου που ζήτησε, πάλι θα είχαν δίκιο. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή όμως εκτιμώ πως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή» δηλώνει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ξάνθης.
Αναφορικά πάντως με τα πραγματικά προβλήματα που ωθούν και πάλι τους έλληνες αγρότες σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ο κ. Χατζηελευθεριάδης πιστεύει πως δικαιολογούν την αντίδραση των αγροτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «είναι δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις και συμφωνώ με την πραγματοποίησή τους. Είναι αλήθεια ότι οι τιμές που πήραν φέτος οι παραγωγοί μας είναι τόσο χαμηλές που δεν καλύπτονται πλέον ούτε τα κόστη παραγωγής τους, φέρνοντας πολλούς από αυτούς σε πραγματικό αδιέξοδο, όσον αφορά τις επιλογές που έχουν. Το βασικό όμως πρόβλημα βρίσκεται στο ότι κάποιοι κερδοσκοπούν και μάλιστα άγρια σε βάρος του έλληνα αγρότη και της παραγωγής του, δυσχεραίνοντας χρόνο με τον χρόνο την θέση του. Το πρόβλημα πλέον είναι από την μία να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και να τιθασεύσουν αυτά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί και όλοι όσοι μεσολαβούν μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή συνεχίσουν να κερδοσκοπούν ασύστολα, τότε είναι βέβαιο πως με τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα αλλά και με το συνεχιζόμενο «κράτημα» των μισθών των εργαζομένων, θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις, πότε από τους αγρότες και πότε από τους εργαζόμενους. Όμως δεν θα πρέπει να παρανοούμε ότι η αιτία των προβλημάτων, συγκεκριμένα του αγροτικού κόσμου, δεν βρίσκεται στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την οποία και πιστεύω ότι θα πρέπει να στρέφονται κυρίως οι διαμαρτυρίες των ελλήνων αγροτών. Αυτή την στιγμή οι έλληνες αγρότες διεκδικούν ουσιαστικά την αναπλήρωση του εισοδήματός τους που χάνεται για να μπορέσουν να επιβιώσουν, όμως τα προβλήματα είναι πολύ βαθύτερα, δομικά και άπτονται των Κοινοτικών πολιτικών και επιλογών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής στην Ε. Ε.»
Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με την «διαβολική» σύμπτωση να συμπέσει η τρέχουσα κινητοποίηση των αγροτών με την αποχώρηση του ξανθιώτη πρώην υπουργού, κ. Αλέξανδρου Κοντού, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την ανάληψη της ηγεσίας του από τον κ. Χατζηγάκη, ο κ. Χατζηελευθεριάδης σχολίασε: «Πρόκειται για απλή σύμπτωση. Ακόμη και αν συνέχιζε ο κ. Κοντός στην ηγεσία του ΥΠ. Α. Α. Τ., θα ερχόταν και ο ίδιος αντιμέτωπος με τις ίδιες κινητοποιήσεις. Η αγροτική πολιτική της χώρας είναι ένα σύνολο κυβερνητικών και όχι για προσωπικών επιλογών. Είναι επίσης ευτύχημα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη, ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με το νέο υπουργό. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο κ. Κοντός δεν είναι από τους ανθρώπους που κρατούν κακίες. Είναι βέβαιο ότι έχει κάθε διάθεση να χρησιμοποιήσει την εμπειρία που απέκτησε στην πενταετή του θητεία στο ΥΠ. Α. Α. Τ. καθώς και την πολύ καλή επαφή με τον αγροτικό κόσμο της χώρας, προς όφελος και του νέου υπουργού».
Αναφερόμενος τέλος στον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης, ο κ. Χατζηελεθεριάδης περιορίστηκε σε μία σύσταση προς όλους, για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των δικαίων τους: «Η πικρή αλήθεια είναι ότι η παρουσία δύο ομοσπονδιών σε συνδικαλιστικό επίπεδο, οι οποίες διαμαρτύρονται εκ περιτροπής και ποτέ συντονισμένα, όποτε υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης, δείχνει ένα πράγμα. Την εισχώρηση στο τοπικό αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα των κομματικών παρεμβάσεων. Αυτό λειτουργεί διαλυτικά και διασπαστικά σε σχέση με την απαραίτητη ενότητα που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι αγρότες στην διεκδίκηση των δικαίων τους. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για εμφάνιση και στην Ξάνθη του αγροτικού κόσμου σε ένα ενιαίο μέτωπο, σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ώστε να γίνονται αποτελεσματικότερα οι διεκδικήσεις του».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Απόδοση του 12% πριν τις εκλογές

Τα προβλήματα τω_…