Απόδοση του 12% πριν τις εκλογές

0

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων της Θράκης μετέφεραν οι παραγωγικοί φορείς που τις εκπροσωπούν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, σε ειδική σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό, την Τρίτη 19 Μαΐου το πρωί στο υπουργείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών της Θράκης, μαζί με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια καθώς όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές της Θράκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρίδης. Από την Ξάνθη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Βασίλης Σκαρλάτος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Ανδικόπουλος ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο βουλευτής κ. Κοντός.
Τι ζήτησαν οι Θρακιώτες
Πρώτο – πρώτο στην «ατζέντα» τους ήταν το θέμα της επιδότησης του 12% του κόστους εργασίας. Μια ευνοϊκή ρύθμιση που αποτελεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις της Θράκης, καθίσταται όμως …αντικίνητρο καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοσή του από την πλευρά του Δημοσίου γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι εν έτει 2009 εκκρεμεί η απόδοση του β’ εξαμήνου του 2007 και βέβαια των δύο εξαμήνων του 2008. Ζητήθηκε λοιπόν η άμεση απόδοση του.
Από τους Συνδέσμους Βιομηχάνων ζητήθηκε η δυνατότητα μετατροπής του Βραχυπρόθεσμου Δανεισμού των επιχειρήσεων σε Μακροπρόθεσμο καθώς και επαρκής χρηματοδότηση των έργων της περιοχής που εκτελούνται μέσα από διάφορα προγράμματα. ( ΕΣΠΑ – ΘΗΣΕΑΣ – ΑΛΕΞ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ κ.τ.λ)
Από το Επιμελητήριο Ξάνθης όπως μας πληροφορεί ο κ. Ανδρικόπουλος, ζητήθηκε να γίνει μια ρύθμιση χρεών σε όλες τις επιχειρήσεις της Θράκης, ώστε να δοθεί «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα τώρα με τη δυσμενή συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα συζητήθηκε το πρόγραμμα ΤΕΜΠΤΕ και γνωστοποιήθηκαν στον υπουργό τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν από τα κριτήρια που τέθηκαν από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να «κοπούν» πολλές επιχειρήσεις που το είχαν ανάγκη.
Τι έλαβαν…
Εξ αρχής αναφορικά με την επιδότηση του κόστους εργασίας, τη δέσμευση του υπουργού ότι πριν τις εκλογές θα αποπληρωθεί το 2007.
Επίσης υποσχέθηκε να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση για τους Θρακιώτες επιχειρηματίες που χρωστούν στο Δημόσιο για το 2006, οι οποίοι και θα πάρουν περίοδο χάριτος έξι μηνών για να αποπληρώσουν τα χρέη τους
Η πρόταση όμως του Επιμελητηρίου Ξάνθης για ρύθμιση χρεών έπεσε στο κενό καθώς ο υπουργός απλά είπε ότι αυτό αν γίνει θα γίνει κατά περιπτώσεις και όχι γενικευμένα γιατί θα υπήρχαν αντιδράσεις από άλλες περιοχές. Αναφορικά με το ΤΕΜΠMΕ ο υπουργός σημείωσε ότι «τρέχει» το ΤΕΜΠMΕ 2 που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επιχειρηματίες να επωφεληθούν
Η συζήτηση – όπως βεβαιώθηκε και από τον σύνδεσμο Βιομηχάνων και τον κ. Ανδρικόπουλο έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο υπουργός ήταν γνώστης των προβλημάτων και δεσμεύτηκε για άμεση λύση στο 12%σε ορισμένα ενώ για άλλα θέματα να εξεταστεί και να μελετηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο δεύτερος διωγμός του Μάνου Χατζιδάκι…

Μία πρόταση του π …