Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Συνεχίζουμε για να μην «κρεμάσουμε» τα παιδιά»…

«Συνεχίζουμε για να μην «κρεμάσουμε» τα παιδιά»…

0

Τριανταπέντε, συνολικά, ταξί της πόλης μας εκτελούν καθημερινά περίπου εβδομήντα δρομολόγια, μεταφέροντας μικρούς και μεγάλους μαθητές προς τα σχολεία της περιοχής μας, από και προς τα χωριά τόσο τους ορεινού όγκου όσο και του κάμπου του νομού Ξάνθης. Αποτελούν έτσι έναν ουσιώδη συνδετικό κρίκο στην διαδικασία εκπαίδευσης εκατοντάδων μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του νομού μας.
Βεβαίως η ελληνική πολιτεία δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε το μοναδικό θέμα στο οποίο δείχνει ασυνεπής προς τις οικονομικές υποχρεώσεις. Φυσικά και δεν είναι ζήτημα οικονομικής κρίσης και άδειων κρατικών ταμείων η καθυστέρηση των οφειλών προς την συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία η οποία δεν είναι μόνη της αφού το πρόβλημα επεκτείνεται τόσο σε πολλούς ακόμη νομούς ανά την Επικράτεια, όσο και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι και στο Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης οι οφειλές από την εκτέλεση αντίστοιχου μεταφορικού έργου έχουν αγγίξει τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορικά με τα ταξί του νομού μας, μίλησε στο «Ε» ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου ιδιοκτητών, κ. Γιώργος Σαμπανίδης. «Οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς τα τριάντα πέντε ταξί που εκτελούν το συγκεκριμένο μεταφορικό έργο στο νομό μας έχουν αγγίξει πλέον το μισό εκατομμύριο ευρώ. Αυτό φυσικά συμβαίνει διότι παραμένουμε απλήρωτοι από τον Απρίλιο του 2008 για τις υπηρεσίες που παρέχουμε». Σε ερώτησή μας σε σχέση με τις υπηρεσίες αυτές, ο κ. Σαμπανίδης διευκρινίζει ότι «πρόκειται για μεταφορά μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από χωριά, κυρίως του ορεινού όγκου, όπου γίνεται βασικά προς τα γυμνάσια Σμίνθης και Γλαύκης, αλλά και από χωριά του κάμπου. Τα μισθωμένα οχήματα του σωματείου μας εκτελούν περίπου χίλια πεντακόσια δρομολόγια κάθε μήνα, τα οποία στην πλειοψηφία τους γίνονται στον ορεινό όγκο, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τις αυξημένες φθορές των αυτοκινήτων των μελών μας, πέρα από το κόστος του καυσίμου. Όπως καταλαβαίνετε, τέτοιας διάρκειας καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθωμάτων από μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, είναι καταστροφικές για τα μέλη του σωματείου μας, φέρνοντάς μας σε αδιέξοδο». Όσον αφορά τον υπαίτιο της καθυστέρησης αυτής, ο κ. Σαμπανίδης υποδεικνύει χωρίς ενδοιασμούς το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «το πρόβλημα ξεκινάει από το υπουργείο. Αυτό θα δώσει τις πιστώσεις στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και εκείνη με την σειρά της στη Νομαρχία Ξάνθης». Για την πιθανότητα αντιδράσεων των μελών του πάντως ο πρόεδρος του σωματείου των ιδιοκτητών ταξί εξαντλεί τα περιθώρια κοινωνικής ευθύνης που φαίνεται να διακατέχει τα μέλη του σωματείου του στο συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο για μας να «κρεμάσουμε τα παιδιά, ιδίως την συγκεκριμένη περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων για τους μαθητές της τρίτης τάξης του λυκείου. Από την πλευρά μας λοιπόν δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση διατεθειμένοι να «παίξουμε» με την συμμετοχή τους σε αυτές και κατά συνέπεια με το μέλλον τους, απέχοντας από το μεταφορικό μας έργο. Όμως μετά από την περίοδο αυτή και αν το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται, κάτι πολύ πιθανό αφού «δεν κινείται φύλλο» από την πλευρά του υπουργείου, θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση του σωματείου μας, ζητώντας παράλληλα συνάντηση και με τον κ. Νομάρχη, για να στηρίξει το αίτημά μας. Ακόμη πιο ουσιαστική θα είναι όμως η διεκδίκηση των οφειλομένων αν υπάρξει συντονισμός των όποιων ενεργειών αποφασιστούν και με το Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει παρόμοιο, αν όχι μεγαλύτερο πρόβλημα με εμάς».
Πάντως δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανένα η αποφασιστικότητά τους, η οποία πέρυσι είχε επιδειχθεί, στην έναρξη της τρέχουσας σχολικής περιόδου, με την άρνησή τους να συνεχίσουν τις μεταφορές των μαθητών. Από την πλευρά μας ελπίζουμε να μην χρειαστεί να φτάσει το ζήτημα σε αυτό το σημείο, ώστε να χρειαστεί να κινητοποιηθούν για μία ακόμη φορά οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες ώστε να τους αποδοθούν τα οφειλόμενα μισθώματα.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […