Κλιμάκωση των βανδαλισμών

0

Επικίνδυνη τροπή φαίνεται να παίρνει η επανεμφάνιση των νυχτερινών και συνήθως μεταμεσονύκτιων, επιθέσεων βανδαλισμού και καταστροφής, κατά τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ξάνθη. Μετά τις επιθέσεις κατά των υποκαταστημάτων της Εθνικής, της Εμπορικής, της Marfin Bank, επί της Μ. Καραολή, αλλά και του Κ.Ε.Π. του Δήμου Ξάνθης, επί της οδού Σμύρνης, είχαμε μία σαφή κλιμάκωση τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου 2009, περίπου στις 03:15. Πιο συγκεκριμένα, τρεις ή τέσσερις κουκουλοφόροι, σύμφωνα με μαρτυρία περαστικού, επιτέθηκαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στην οδό Σαράντα Εκκλησιών 3α, και αφού έσπασαν τους υαλοπίνακες του καταστήματος πέταξαν μέσα στο υποκατάστημα τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ. Αποτέλεσμα ήταν το υποκατάστημα να τυλιχθεί στις φλόγες και να υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές το εσωτερικό του τόσο από την φωτιά όσο και από τον καπνό. Η ύπαρξη συστήματος πυρόσβεσης, σύμφωνα με τον διευθυντή του υποκαταστήματος, απέτρεψε τα χειρότερα για ολόκληρο το Μέγαρο Εκάβη, όπου και στεγάζεται το συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα.
Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, δέχθηκε την ειδοποίηση για την πυρκαγιά στις 03:15 π.μ., σπεύδοντας με δύο οχήματα και πέντε άνδρες, καταφέρνοντας να σβήσει πλήρως την φωτιά που προκάλεσαν οι αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί που έριξαν οι άγνωστοι κουκουλοφόροι.
Μιλώντας για το συμβάν στο «Ε» ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Μητσέλος, τόνισε ότι «οι δράστες, σύμφωνα με μαρτυρία περαστικού συμπολίτη μας, ήταν τρεις ή τέσσερις και φορούσαν μάσκες που κάλυπταν πλήρως το πρόσωπό τους, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η αναγνώρισή τους». Σύμφωνα με τον κ. Μητσέλο «οι κουκουλοφόροι εκμεταλλεύτηκαν τόσο το γεγονός του ότι η προσοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης επικεντρώθηκε στην διατήρηση της τάξης στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ξάνθης – Α.Ε.Κ., για το Κύπελλο Ελλάδος, κατά τον οποίο μάλιστα οι δυνάμεις μας προέβησαν και σε δύο συλλήψεις, όσο και το ότι είμαστε αναγκασμένοι να περιφρουρούμε αρκετά δημόσια κτήρια στην πόλη μας, για να επιτεθούν με τουλάχιστον δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, προκαλώντας πυρκαγιά στο εσωτερικό του». Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με το αν τα τελευταία αυτά γεγονότα βανδαλισμών θα προκαλέσουν κάποια επιπλέον κινητοποίηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης προς την πλευρά της ενίσχυσης των μέτρων τάξης στην πόλη μας, ο κ. Μητσέλος δήλωσε ότι «τα έκτακτα μέτρα που είχαν παρθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχουν χαλαρώσει κατά το ελάχιστο. Όμως το έργο μας είναι ήδη αρκετά δύσκολο σε μία ευαίσθητη και πολυπολιτισμική περιοχή, όπως είναι αυτή της Ξάνθης. Οπότε η βοήθεια των ξανθιωτών για την διευκόλυνση του έργου της υπηρεσίας μας είναι περισσότερο από αναγκαία». Αναφορικά με το τι προτίθεται να κάνει για την περαιτέρω προστασία των τραπεζικών υποκαταστημάτων της πόλης μας, ο Αστυνομικός Διευθυντής δήλωσε ότι «έχουμε προτείνει στις τράπεζες την προστασία των βιτρινών τους με ενιαία ρολά, που θα προστατεύουν τους υαλοπίνακες από φθορές και με την παράλληλη εγκατάσταση ιδιωτικού φύλακα εντός των καταστημάτων τις νυκτερινές ώρες, για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Όμως δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί ακόμη». Απευθυνόμενος τέλος, προς τους πολίτες της Ξάνθης δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία στους ξανθιώτες διότι είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την απόλυτη ασφάλεια στους ίδιους και στις περιουσίες τους. Για τον λόγο αυτό έχει ενισχυθεί σε προσωπικό και το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης στην πόλη μας, έτσι ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε επέμβαση σε κάθε περίπτωση ανάγκης, εντός τριών λεπτών από την κλήση που θα δεχθούμε».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…