Χαρά & Υγεία!

0

Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 20.00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου, με καλεσμένη την ψυχοθεραπεύτρια-Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγο κυρία Αντωνία Κωνσταντινίδου, την εκδήλωση με θέμα:  Χαρά και Υγεία.

Η κα. Αντωνία Κωνσταντινίδου κεντρική εισηγήτρια της εκδήλωσης, είναι κοινωνική και Κλινική ψυχολόγος ΑΠΘ, ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια Gestalt, ιδρυτικό μέλος του κέντρου ψυχοθεραπείας και εκπαίδευσης Gestalt Foundation.

Η Αντωνία Κωνσταντινίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα όπου ασκεί το επάγγελμα ιδιωτικά από 1994 έως και σήμερα, δουλεύοντας με ενήλικες και ζευγάρια. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα άγχους και διάθεσης, ψυχολογική στήριξη σε χρόνια προβλήματα υγείας, υπαρξιακά ζητήματα υγείας, υπαρξιακά ζητήματα, τη σεξουαλικότητα, τα όνειρα και την ψυχοκοινωνική εκπαίδευση ενηλίκων.

Το κεντρικό θέμα, το οποίο αναπτύχθηκε στη εκδήλωση , ήταν η χαρά και τι προσφέρει στην καθημερινότητα και στην καλή υγεία του ανθρώπου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, ότι σπάνια μιλάμε για τη χαρά, για ποιο λόγο;

Η υγεία, είναι συναίσθημα το οποίο εξωτερικεύεται στην καθημερινότητα μας, η ψυχική διάθεση επηρεάζει την υγεία μας, για παράδειγμα το άγχος και το στρες.

Το στρες επηρεάζει το σύνολο του οργανισμού μας, όπως:

Το μυϊκό σύστημα , το κυκλοφοριακό, το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό.

Όταν δεν έχουμε προβλήματα να μας απασχολούν ή όταν μπορούμε να τα παραμερίζουμε, η χαρά μας κάνει ευτυχισμένους γιατί ο οργανισμός μας λειτουργεί με όλα του τα μέσα και επηρεαζόμαστε από αυτό. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι μία ολότητα αλλά αποτελείται από πολλά μέρη, που το ένα αλληλεπιδρά με το άλλο: Οργανισμός =  Σώμα+ Σκέψεις+ Συναισθήματα+ Πράξεις.

Το γέλιο και το χαμόγελο, η χαρά δηλαδή, μας προσφέρει ευτυχία, χαλαρώνουμε, βιώνουμε τη ζωή αντί να την παρατηρούμε, νιώθουμε αυτοπεποίθηση, η ζωή μας φαίνεται πολύχρωμη, ανοιγόμαστε στους άλλους και νιώθουμε μέλος τους συνόλου. Όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά και πολλά ακόμη αποτελούν τη χαρά. Η χαρά βέβαια είναι μέσα μας αρκεί να την ενεργοποιήσουμε.

Από την άλλη πλευρά βέβαια μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν πολλές μορφές χαράς, τι βιώνει όμως ο καθένας από εμάς;

Πρώτα ο ενθουσιασμός, έπειτα η χαιρεκακία, που προκύπτει από την σύγκρουση και τον ανταγωνισμό. Το να γινόμαστε όλο και καλύτεροι είναι πηγή χαράς αλλά μπορεί να αποδειχθεί και δυστυχία.

Η σαδιστική χαρά, έχει την πηγή της στον έλεγχο( π.χ. η συμπεριφορά του εργοδότη στον εργαζόμενο) αλλά προκαλεί ενοχές και ντροπή, αυτό το είδος χαράς δεν διαρκεί πολύ και κάθε φορά πρέπει να είναι πιο έντονο για να αυξηθεί ο ενθουσιασμός.

Τέλος η μανιακή χαρά, είναι η άρνηση στο να συμβιβαστούμε και να υπάρξει ανάλλαγη στη ζωή μας, η χαρά είναι ένας κύκλος που πρέπει να αποδεχτούμε τη εναλλαγή, δηλαδή δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς χαρούμενοι.

 

Πως χαλάμε όμως τη χαρά μας;

  • Η έλλειψη σεβασμού στην πηγή της χαράς

  • Η υποτίμηση της χαράς μας

  • Πολλές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις, δεν μπορούν να ανεχτούν τη χαρά

  • Η τελειομανία

  • Σύγκριση και ανταγωνισμός

  • Η μάταιη αντιστάθμιση της πραγματικότητας, η χαρά πρέπει να αποχωρήσει και να επιστρέψει όταν το επιτρέψου ξανά οι συνθήκες

Πως προστατεύουμε τη χαρά μας.

  • Η στάση μας απέναντι στη χαρά

  • Η χαρά είναι απόφαση

  • Ψάχνω να βρω τρόπους να τη βιώσω

  • Αποδέχομαι τον εαυτό μου

  • Ικανοποιούμαστε με αυτό που είμαστε και με αυτό που κάνουμε

 

Τα συστατικά της χαράς:

Να ασχολούμαστε με τα καθήκοντα, τα οποία μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να τα ολοκληρώνουμε. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πηγές χαράς αρκεί να τις ψάξουμε.

Είμαστε χαρούμενοι όταν σταματά το άγχος και ο πόνος, όταν δημιουργούμε, όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, όταν κοιμόμαστε, όταν τρώμε, ασκούμαστε και αναπνέουμε. Πρέπει να δίνουμε δικαίωμα στα λάθη μας, να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, να κάνουμε φίλους, να παίζουμε, να γελάμε και να χαλαρώνουμε. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι απέναντι στη χαρά μας να ζητούμε βοήθεια αλλά και να προσφέρουμε, να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινωνία. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πατέρας Άνθιμος, ο οποίος δήλωσε «Η χαρά έρχεται στη ζωή μας, όταν το εγώ γίνεται εμείς και όταν δεν εγκλωβιζόμαστε στα υλικά αγαθά».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Ψυχικής Υγείας, με την ευγενική υποστήριξη του «HOUSE OF SOUND», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε μουσική εκδήλωση με φιλοξενούμενες τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, οι οποίες χάρισαν στο κοινό υπέροχες μουσικές στιγμές, με τις μαγευτικές φωνές τους, που ξεσήκωσαν το κοινό της εκδήλωσης προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μιναρές  …εν παρανομία  στο τέμενος του Σαμακώβ

Τέσσερις μέρες π`…