Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 23 κόμματα ζητούν την ψήφο των πολιτών

23 κόμματα ζητούν την ψήφο των πολιτών

0

Είκοσι τρία κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων πήραν το «πράσινο φως» από τον Αρειο Πάγο για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη. Το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, που είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των κομμάτων και συνεδρίαζε γι’ αυτό το λόγο, από τα 28 κόμματα και συνασπισμούς που υπέβαλαν αιτήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, απέρριψε πέντε σχηματισμούς και ενέκρινε τα υπόλοιπα 23 κόμματα για να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Ειδικότερα, τα κόμματα και οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές είναι: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.), Οικολόγοι Πράσινοι, Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α), Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό), Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές), Δημοκρατική Αναγέννηση, Ενωση Κεντρώων, Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, Δημοσθένης Βεργής – Ελληνες Οικολόγοι, ΟΑΚΚΕ, Κοινωνία, Δημοκρατικοί, Φως – Αλήθεια – Δικαιοσύνη, Φίλοι του Ανθρώπου, Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη, Παλαιά Δημοκρατία, Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (ΚΟΤΕΣ), «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος».

Από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου «κόπηκαν» οι πέντε σχηματισμοί: Οικολόγοι Ελλάδας – Κ. Παπανικόλας- Πολιτική Κάθαρση, Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας, Νέα Ελληνική Δημοκρατία, «Πού είσαι Παπαδόπουλε – Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών – Τρομοκρατείστε τους Τρομοκράτες» και Μέλλον των Ελλήνων – Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού.

 

Η ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο ελληνικό κοινοβούλιο

 

Πόσοι βουλευτές εκλέγονται;

Ο αριθμός των βουλευτών για όλη την επικράτεια ορίζεται σε τριακόσιους (300). Από αυτούς οι διακόσιοι ογδόντα οκτώ (288) εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι δώδεκα (12) εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την Eπικράτεια.

Πόσες βουλευτικές έδρες αντιστοιχούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια;

Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά με βάση το νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από το αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, της οποίας τα επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των δημοτών της επικράτειας δια του συνολικού αριθμού των βουλευτικών εδρών, οι οποίες κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες. Το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των δημοτών δια του εκλογικού μέτρου, αποτελεί τον αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Οι έδρες που απομένουν αδιάθετες προστίθενται ανά μία ώσπου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των διακοσίων ογδόντα οκτώ (288) εδρών στις εκλογικές περιφέρειες που παρουσιάζουν κατά σειρά το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Πώς καθορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός συνδυασμός;

Στην κατανομή των εδρών των εκλογικών περιφερειών, καθώς και των εδρών επικρατείας συμμετέχουν οι συνδυασμοί κομμάτων που συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 260 και το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.

Αν το άθροισμα των ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 260, τότε παραχωρείται κατά σειρά ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

Στον εκλογικό σχηματισμό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της επικράτειας παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σαράντα (40) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πώς γίνεται η κατανομή των εδρών επικρατείας;

Για την κατανομή των εδρών επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας.

Ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην επικράτεια, δια του εκλογικού μέτρου.

Αδιάθετες έδρες επικρατείας κατανέμονται ανά μία σε όσους έχουν το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αρχίζοντας από το συνδυασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Πώς γίνεται η κατανομή των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας;

Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές, δια του αριθμού των εδρών της.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου. Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης.

Η έδρα των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών καταλαμβάνεται από τον εκλογικό σχηματισμό έχει λάβει τα περισσότερα έγκυρα ψηφοδέλτια στην εκλογική αυτή περιφέρεια.

Πως γίνεται η κατανομή των αδι&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μίλησαν στο συνέδριο όμως τώρα θα μιλήσει η βάση!

Με την επικύρωση …