Ε – ΥΓΕΙΑ (1)

0

…ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Αυστραλία: Τα μωρά γεννιούνται τώρα μεγαλύτερα

Τα νεογέννητα της Αυστραλίας βαραίνουν όλο και περισσότερο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υγιέστερα σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Μedical Journal of Australia».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, οι επιστήμονες εξέτασαν το βάρος ενός εκατομμυρίου νεογέννητων στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια και βρήκαν ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά πολύ αριθμός των μωρών που γεννιούνται ζυγίζοντας από τέσσερα κιλά και άνω. Συγκεκριμένα το ένα στα έξι νεογέννητα αγόρια ζυγίζει πάνω από τέσσερα κιλά ενώ για τα νεογέννητα κορίτσια ισχύει για το ένα στα δέκα.
Οι επιστήμονες του νοσοκομείου «Royal North Shore» δεν μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση στο βάρος των νεογέννητων αλλά εικάζουν ότι πολύ πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες έγκυες μητέρες εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης, γεγονός που ανεβάζει κατά πολύ τις πιθανότητες τα μακρόσωμα όπως ονομάζονται τα υπερβολικού βάρους, νεογέννητα, να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα και διαβήτη, κατά την ανάπτυξή τους.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν η μητέρα έχει υπερβολικά μεγάλα ποσοστά σακχάρου στο αίμα της. Συνήθως θεραπεύεται από μόνος του αφότου το μωρό γεννιέται, αντίθετα από άλλους τύπους διαβήτη που δεν θεραπεύονται ποτέ από μόνοι τους. Το κύριο πρόβλημα με την ύπαρξη υπερβολικής γλυκόζης στο αίμα της μητέρας είναι ότι διασχίζει τον πλακούντα προς το μωρό, που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο.

Παχύσαρκο ένα στα τρία Ελληνόπουλα

Ο δυτικός τρόπος ζωής, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, οι παχύσαρκοι γονείς, η γιαγιά που μαγειρεύει στο σπίτι αλλά και το μικρό χαρτζιλίκι, που τα παιδιά καταθέτουν στα fast food φαίνεται ότι είναι κάποιοι από τους λόγους που τα Ελληνόπουλα εμφανίζουν τριπλάσια ποσοστά παχυσαρκίας σε σύγκριση με τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών από ανατολικές χώρες που ζουν στη χώρα μας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, που έγινε σε διακόσια εβδομήντα έξι παιδιά ηλικίας οκτώ έως δώδεκα ετών από το νομό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων το 13% ήταν μετανάστες, σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας το 25,8% των Ελληνόπουλων ήταν υπέρβαρο και το 12,7% παχύσαρκο, ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στους μετανάστες έφτανε μόλις το 10% και το 3,3% αντίστοιχα. Εξάλλου παρά το γεγονός ότι και τα Ελληνόπουλα και τα παιδιά μεταναστών καταναλώνουν σχεδόν τις ίδιες ποσότητες φαγητού, τα δεύτερα είναι λιγότερο παχύσαρκα επειδή δεν έχουν υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής κι έχουν μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα είχαν παχύσαρκους γονείς. Επιπλέον, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών, στο σπίτι των οποίων μαγείρευε η γιαγιά, ήταν πενταπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών, στο σπίτι των οποίων μαγείρευαν οι γονείς. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι παχύσαρκα ήταν τα παιδιά στα οποία οι γονείς έδιναν λιγότερο χαρτζιλίκι. Αυτό συμβαίνει διότι οι γονείς φοβούνται ότι αν δώσουν περισσότερα χρήματα, τα παιδιά τους θα αγοράσουν μη υγιεινά τρόφιμα από το κυλικείο. Ωστόσο, οι μικροί μαθητές επιλέγουν να δώσουν τo λιγοστό χαρτζιλίκι τους σε fast food, με αποτέλεσμα να αποκτούν κακές διατροφικές συνήθειες.
Εξάλλου από τα στοιχεία άλλης πανελλαδικής έρευνας, την οποία πραγματοποίησε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε δεκαεπτά χιλιάδες εννιακόσιους είκοσι ενήλικες, προκύπτει ότι το 67,3% των ανδρών και το 48% των γυναικών ήταν παχύσαρκο και υπέρβαρο. Ειδικότερα, το 26,2% των ανδρών και το 18,2% των γυναικών ήταν παχύσαρκο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσο υψηλότερο ήταν το σωματικό βάρος σε άνδρες και γυναίκες, τόσο λιγότερο γυμνάζονταν. Επίσης, μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας εμφάνιζαν οι έγγαμοι και διαζευγμένοι και μικρότερα οι άγαμοι. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι αυτοί που είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εμφάνιζαν μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας. Ιδιαίτερα αυξημένη, όμως, είναι και η σπλαχνική παχυσαρκία, η οποία «χτυπά» κυρίως τις γυναίκες μετά την ηλικία των πενήντα ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη «τύπου δύο» αυξάνεται συνεχώς στον ελληνικό πληθυσμό και μάλιστα φαίνεται ότι η αύξηση αυτή συμβαδίζει με τα ποσοστά παχυσαρκίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση στα παιδιά και τους εφήβους. Στους εφήβους, αυξημένο σωματικό βάρος έχει το 30% των αγοριών και το 15-17% των κοριτσιών. Ιδίως στα κορίτσια, η σπλαχνική παχυσαρκία φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλή. Όσον αφορά στα παιδιά επτά έως δώδεκα ετών, το 31% των αγοριών και το 26% των κοριτσιών έχουν αυξημένο σωματικό βάρος. Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλες τις ηλικίες με εξαίρεση την προεφηβική περίοδο στα κορίτσια. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα αυξημένου βάρους αγγίζει και τα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας ενός έως πέντε ετών, σε ποσοστό της τάξης του 21%. Οι καθυστερημένες, αλλά απότομες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι πιθανό ότι έπαιξαν σημαντικό επιβαρυντικό ρόλο στην εκδήλωση της επιδημικής διάστασης της παχυσαρκίας.

…ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αλάτι, το… αντικαταθλιπτικό

Ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση το γνωρίζαμε όλοι. Ότι μπορεί, όμως, να μας…φτιάχνει τη διάθεση, ούτε που το είχαμε φανταστεί. Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι το αλάτι ενδεχομένως λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα παρατήρησε ότι οι αρουραίοι που είχαν έλλειψη άλατος, απέφευγαν να κάνουν δραστηριότητες που συνήθως τους ευχαριστούσαν, γεγονός που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης.
«Πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ευχάριστα για τα ποντίκια, δεν προκάλεσαν τον ίδιο βαθμό απόλαυσης. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ανεπάρκεια άλατος και η επιθυμία που συνδέεται με αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης», σχολιάζει η επικεφαλής της μ&#949

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Γ. Μανιάτης στην Ξάνθη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Στο Nομό Ξάνθης θα &…