Επιστολή για το Μουσείο Χατζιδάκι

0

Επ’ ευκαιρία δημοσιεύματος του ‘Ε’ για τις προσπάθειες του Νομάρχη Ξάνθης για την δημιουργία του Μουσείου στο σπίτι που φέρεται να γεννήθηκε ο μεγάλος ξανθιώτης μουσικοκοσυνθέτης Μ. Χατζιδάκις, όπως έχει αναφερθεί από αυτόπτες μάρτυρες σε παλαιότερο δημοσίευμα, ο ξανθιώτης δικηγόρος και παιδικός φίλος του μουσουργού Γ. Αποστολίδης, με επιστολή του αμφισβητεί το γεγονός της γέννησης στο συγκεκριμένο κτίριο.
Η επιστολή του δικηγόρου Γ. Αποστολίδη αναφέρει τα εξής:
«Βρισκόμουνα στη Ξάνθη για δεκαπέντε μέρες μέχρι τις 29-7-08. Καίτοι κατοικώ και εργάζομαι στην Αθήνα από το 1961, εξακολουθώ να είμαι δημότης Ξάνθης, να παραμένω «ξανθιώτης», και να ενδιαφέρομαι κατά το δυνατόν για τα προβλήματα της Ξάνθης. Έτσι, κίνησε το ενδιαφέρον μου στο ΕΜΠΡΟΣ της 25 Ιουλίου, πρωτοσέλιδο και στη σελίδα 17 δημοσίευμα που υπογράφει η συντάκτης σας Αλεξάνδρα Γρηγορίου με τον τίτλο «Ακόμη και με δανεισμό θα γίνει το Μουσείο Χατζιδάκι ! Η ιδέα , η πορεία, τα σχέδια του εμπνευστή Γ. Παυλίδη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Νομάρχης της Ξάνθης δηλώνει ότι «το θέμα του σπιτιού του Χατζιδάκι ξεκίνησε εκ του μηδενός» από τον ίδιο, ότι διαπίστωσε με έκπληξη ότι το παλιό φρουραρχείο ήταν το σπίτι του (δηλ. του Χατζιδάκι), ότι έδωσε αγώνα για να περιέλθει στη Νομαρχία κλπ. κλπ.
Δεν ξέρω αν ο Νομάρχης είναι ξανθιώτης και από πότε, και δεν θέλω να αμφισβητήσω τις περί την Ξάνθη ιστορικές του γνώσεις, αλλά, από τον καιρό που φοιτούσα στο Γυμνάσιο της Ξάνθης 1938-1941 και περνούσα καθημερινά από το εικονιζόμενο «φρουραρχείο» και μέχρι σήμερα εγνώριζα όπως και όλοι οι ξανθιώτες ότι επρόκειτο για το άλλοτε ωραιότατο «Μέγαρο Σαρκούτσου», παλαιού εβραίου καπνεμπόρου, το οποίο, άγνωστο πώς και πότε, αλλά οπωσδήποτε πριν από τον πόλεμο του 40, είχε περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο, στα χέρια του οποίου κατάντησε στη σημερινή άθλια κατάσταση. Περί «σπιτιού Χατζιδάκι» ουδέποτε έγινε λόγος. Ενδεχομένως, επί μικρό χρονικό διάστημα, οπωσδήποτε προ του 1935, η οικογένεια Χατζιδάκι ή μόνος ο Γεώργιος Χατζιδάκις, πατέρας του Μάνου να έμεινε στο μέγαρο Σαρκούτσου, το οποίο όμως, παρά τις διαπιστώσεις και την έκπληξη του κ.Νομάρχη, δεν υπήρξε ποτέ «σπίτι του Μάνου», ο οποίος άλλωστε έφυγε από την Ξάνθη σε ηλικία επτά ετών (Βλ. σχετικώς Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ- LAROUSSE – BRITANNICA, Τόμος 52 σελίς 424 ).
Όσο για το όψιμο ενδιαφέρον των Αρχών της Ξάνθης για το Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος ήλθε μόνο μια φορά στη Ξάνθη πριν από το 1980 και έκτοτε δεν ξαναμίλησε και αδιαφόρησε επιδεικτικά για την Ξάνθη, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, την οποία δεν πιστεύω να αγνοεί ο κ. Νομάρχης,
Τέλος οφείλω να παρατηρήσω ότι είναι απαράδεκτο – για λόγους ενδεχομένως κομματικής σκοπιμότητας- να χαρακτηρίζουμε «πρότυπα για τη Ξάνθη» άτομα, που δεν έζησαν στη Ξάνθη, λίγο χρόνο μετά το θάνατό τους και πριν αποφανθεί αντικειμενικά γι’ αυτά η ιστορία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…