Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ‘Εκπτώσεις’ στο νόμο για τις εκπτώσεις

‘Εκπτώσεις’ στο νόμο για τις εκπτώσεις

0

Η τραγική πτώση του τζίρου που παρατηρήθηκε τον χειμώνα και την άνοιξη που πέρασε, έφερε και το αίτημα για πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων που ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνει την 15η Ιουλίου, που αποτελεί και την επιθυμία της κυβέρνησης για την επίτευξη της πτώσης του πληθωρισμού όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης.
Μείζον ζήτημα ανέκυψε με το αίτημα που φέρεται να κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για πρόωρη έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων στη 1 Ιουλίου αντί για 15 που σαφώς αναφέρεται στο νόμο.
Θα τηρηθεί ο νόμος
Όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει ότι, βάσει του νόμου, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2008 θα αρχίσουν κανονικά στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου.
Τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν προς το κοινό, εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
Κατ’ αυτή τη χρονική περίοδο των 30 ημερών, απαγορεύεται στις εμπορικές επιχειρήσεις η διενέργεια προωθητικών ενεργειών πωλήσεων, εκτός εάν ασκούν τις συγκεκριμένες πρακτικές καθ’ όλο το έτος και μπορούν να το αποδείξουν.
Κατόπιν αυτών, η ΕΣΕΕ καλεί τόσον τους καταναλωτές ”να μην εντυπωσιάζονται από επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις, όσον και τις εμπορικές επιχειρήσεις να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να τις βάλει σε περιπέτειες, καθότι οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρές και οικονομικά επώδυνες".
Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι "υποστηρίζει το παρόν καθεστώς των οριοθετημένων από τον νόμο σταθερών ημερομηνιών εκπτώσεων, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Ανάπτυξης με τους νόμους 3377/2005 και 3557/2007 και καλεί τους εμπόρους της χώρας να περιφρουρήσουν την ανάκτηση του κύρους, αυτού του απαξιωμένου παλαιότερα θεσμού, που αποτελεί επιτυχία όλων μας και να μην επιχειρήσουν αυθαίρετες «τακτικές ισοδυνάμου αποτελέσματος με εκπτώσεις», τόσο προ της έναρξης όσο και μετά την λήξη αυτών".
Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας
Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Ξάνθης να μας ενημερώσει για το θέμα καθώς και για την άποψη των επαγγελματιών του νομού και μας ανέφερε ότι το αίτημα βρίσκει τους περισσότερους σύμφωνους αφού η περσινή ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας. Η κίνηση στην αγορά μειώνεται συνεχώς λόγω υπερχρέωσης των καταναλωτών στις τράπεζες αλλά και λόγω των αυξημένων αναγκών για τις βασικές ανάγκες που δεν αφήνουν περιθώριο για επιπλέον αγορές.
Με τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης που αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην πρόταση για πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων, αποτυπώνεται η παραδοχή ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά όπως είπε ο κ. Τσιακίρογλου ενώ με την μείωση των τιμών θέλει να ρίξει τον πληθωρισμό που καλπάζει. «Γιατί δεν κάνει το ίδιο και με τις δικές της επιχειρήσεις η κυβέρνηση» αναρωτιέται ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ αναφέροντας τις αυξήσεις στις ΔΕΚΟ που είναι συνεχείς. Στον κατακερματισμό της μεσαίας τάξης στοχεύει το κράτος, δείχνοντας ανήμπορο ν’ αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η μικρομεσαία επιχείρηση, πιστεύει ο κ. Τσιακίρογλου όπως μας είπε ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε και στην απειλή της ελληνικής περιφέρειας απ’ τα μεγάλα πολυκαταστήματα που ανοίγουν όπως η Ξάνθη που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν δυο τουλάχιστον τέτοιες επιχειρήσεις.
Ωστόσο η αίσθηση που αφήνει η έρευνα του ζητήματος είναι ότι αν και απαγορεύεται απ’ το νόμο, δεν θα κυνηγηθούν οι επαγγελματίες που θα ξεκινήσουν εκπτώσεις απ’ την 1η Ιουλίου και μετά την ανακοίνωση του Υπουργού όπως ανέφερε ο κ. Τσιακίρογλου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …