Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Δέκα ‘πολιτικές’ ιστορίες της καθημερινότητας

Δέκα ‘πολιτικές’ ιστορίες της καθημερινότητας

0

Ο γνωστός σε όλους του ξανθιώτες επί σειρά ετών βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, τολμά την δεύτερη συγγραφική του απόπειρα που αποτελεί την καταγραφή των πολιτικών του θέσεων για την καθημερινότητα μέσα από δέκα ιστορίες του σήμερα.
Το ‘Πολιτικό Δεκάπρακτο’ – Ιστορίες απ’ την καθημερινή ζωή, είναι το νέο βιβλίο του βουλευτή Ξάνθης Π. Σγουρίδη. Πρόκειται για δέκα διηγήματα που είναι προϊόν της μανίας του να παρατηρεί το περιβάλλον, ίσως μακρινό κατάλοιπο του μηχανικού που ποτέ δεν έπαψε να είναι. Είναι η προσπάθεια προσέγγισης της πολυπλοκότητας του σήμερα μέσα από τη φαντασία του λογοτέχνη, την αποτελεσματικότητα του μηχανικού και την ευαισθησία του πολιτικού.
«Ο πολιτικός πρέπει να καταθέτει τις απόψεις του εγγράφως και επωνύμως»
Ο γραπτός λόγος δεν έχει την ελευθερία του προφορικού αφού οι κανόνες του είναι αυστηροί και το «scripta manent» επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη στην υστεροφημία του συγγραφέα. Συνεπώς είναι δύσκολο, την ευαισθησία, την παρατήρηση, την οξυδέρκεια και την αναζήτηση να τις αποτυπώσεις στο χαρτί. Αυτό το εγχείρημα επιχειρεί ο Π. Σγουρίδης με το βιβλίο ‘Πολιτικό Δεκάπρακτο’.
Ο ίδιος πρεσβεύει την άποψη ότι: «ο πολιτικός θα πρέπει να καταθέτει τις απόψεις του εγγράφως κι επωνύμως ώστε να μπορούν οι πολίτες στο μέλλον να κρίνουν ή να κατακρίνουν αν δε συμφωνούν» και αυτή είναι και η αιτία που προχώρησε στην συγγραφή αυτού του δεύτερου βιβλίου. Πρόκειται για την καταγραφή των πολιτικών του θέσεων που εκφράζονται μέσω των ηρώων του βιβλίου, μακριά απ’ την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής όπως επιθυμεί ο συγγραφέας.
Ο διαρκής αγώνας δρόμου της Ελλάδας στα μεταπολεμικά χρόνια για να προλάβει τις καθυστερήσεις είναι η διαπίστωση του Π. Σγουρίδη που όμως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την είσοδο στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, έληξε. Έτσι η ελληνική οικογένεια , σκληρά εργαζόμενη και απαλλαγμένη απ’ το βάρος των ‘μεγάλων’ στράφηκε στον εαυτό της, στο μέλλον των παιδιών της, στο δικαίωμα για αξιοπρεπή σύνταξη, στην ποιότητα ζωής και μια σειρά από ‘μικρά’ προβλήματα που συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων. Αυτή την καθημερινότητα προσπαθεί ο συγγραφέας να την συνδυάσει με την πολιτική λόγω του πιστεύω του ότι η Αριστερά των μεγάλων οραμάτων και αγώνων, καλείται σήμερα να δώσει απάντηση στα μικρά και στα ατομικά προβλήματα.
Η παρουσίαση του βιβλίου στην Ξάνθη
Το ‘Πολιτικό Δεκάπρακτο’ των εκδόσεων Καστανιώτη, θα παρουσιαστεί στο αναγνωστικό κοινό της Ξάνθης το Σάββατο 24 Μαΐου 2008 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ‘Ελισσώ’ στις 8 το απόγευμα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ε. Βενιζέλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Δερμεντζόπουλος βουλευτής της ΝΔ και ο Θ. Μαργαρίτης μέλος του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Συντονιστής της παρουσίασης θα είναι εκδότης και δημοσιογράφος Γ. Διαφωνίδης.
Μετά την παρουσίαση θα προσφερθεί μπουφές με κρασί απ’ το ‘Κτήμα Σγουρίδη’.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …