Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Άνευ θεσμικού πλαισίου η βιοαιθανόλη!

Άνευ θεσμικού πλαισίου η βιοαιθανόλη!

0

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμη ο διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην ΕΒΖ που θα αναλάβει την μετατροπή των εργοστασίων Ζάχαρης Ξάνθης – Λάρισας σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πολιτικές εξαγγελίες τα εργοστάσια επρόκειτο να λειτουργήσουν το 2008 παράγοντας βιοαιθανόλη και όμως ακόμη δεν έχει εξευρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής! Η καθυστέρηση του διαγωνισμού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τα δύο εργοστάσια βιοαιθανόλης αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι δεν είχε υπάρξει μέριμνα για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου στην βιοαιθανόλη στην Ελλάδα!
Καθυστερεί ο διαγωνισμός εξαιτίας έλλειψης θεσμικού πλαισίου για την βιοαιθανόλη
Πρωτίστως οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τους κανόνες και τις αρχές που θα διέπει την βιοαιθανόλη στην Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα των εργοστασίων αλλά και την πορεία των τιμών, των πρώτων υλών καθώς επίσης και τη φορολογία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την σύνταξη του θεσμικού πλαισίου υπεύθυνο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης ωστόσο η διοίκηση της ΑΤΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να συγκεντρώσει τα ισχύοντα θεσμικά πλαίσια και να τα παραδώσει στο υπουργείο Απασχόλησης.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 θα πρέπει να αναμένεται η υποβολή των τελικών δεσμευτικών προσφορών για την ΕΒΖ εφόσον βεβαίως υποβληθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για την βιοαιθανόλη.
Μετά την υποβολή θα δοθεί παράταση 20 ημερών ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Αν υπάρξει επιπλοκή και άλλες καθυστερήσεις ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην διαδικασία. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση το υπουργείο Ανάπτυξης.
Αποχώρηση της ΑΤΕ από την ΕΒΖ;
Στην ΑΤΕ – σύμφωνα με πληροφορίες – υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διαδικασία του διαγωνισμού για την βιοαιθανόλη θα εξελιχθεί εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σκέψεις στην ΑΤΕ να αποχωρήσει πλήρως από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Με βάση το αρχικό σχέδιο ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει ένα υψηλό ποσοστό στην ΕΒΖ και η ΑΤΕ θα διατηρούσε ποσοστό μειοψηφίας.
Στελέχη της ΑΤΕ υποστηρίζουν ότι ίσως τελικά θα ήταν σκόπιμο να πουλήσει πλήρως την θυγατρική της ΕΒΖ, ώστε να απελευθερώσει κεφάλαια και το κυριότερο να επικεντρωθεί στον βασικό της στόχο που είναι οι τραπεζικές δραστηριότητες.
Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ αποτιμάται στο χρηματιστήριο 153 εκατ ευρώ ωστόσο η πραγματική της αξία μετά τις ζημίες ίσως να ανέρχεται στα 100 εκατ ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ εμφανίζει την ΕΒΖ στα λογιστικά της βιβλία στην τιμή των 3,5 ευρώ ενώ η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 4,20 ευρώ.
Τι λένε οι εργαζόμενοι στο Εργοστάσιο Ξάνθης;
Στο εργοστάσιο Ξάνθης εργάζονται 42 εργαζόμενοι οι οποίοι αυτό τον καιρό ασχολούνται με το πακετάρισμα και με την αποψίλωση του εργοστασίου καθώς όπως είναι γνωστό δεν υπήρξε καμπάνια φέτος το 2007 ούτε βεβαίως και το 2008. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Χατζηκατσούπης υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας αλλά το γεγονός ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στην τελεσφόρηση του διαγωνισμού, εξαιτίας του κωλύματος του θεσμικού πλαισίου δημιουργεί ανασφάλεια.
Σημειώνεται ότι το περασμένο μήνα (17 Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκε διημερίδα στην Ξάνθη όπου εξετάστηκε το μέλλον των εργοστασίων Ξάνθης – Λάρισας και συμμετείχαν όλα τα Διοικητικά συμβούλια, εργαζόμενοι και ο Διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Δαρνάκας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…