Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Προβληματική» η ορεινή ζώνη – «καθαρός» ο Δήμος Ξάνθης!

«Προβληματική» η ορεινή ζώνη – «καθαρός» ο Δήμος Ξάνθης!

0

Σε έκτακτη σύσκεψη κάλεσε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης τους δημάρχους, κοινοτάρχες και προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, την Πέμπτη 2 Αυγούστου το μεσημέρι. Το έρεισμα για την έκτακτη σύσκεψη δόθηκε από τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων για την ποιότητα του νερού που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας για το πρώτο εξάμηνο του 2007 και τα οποία απέστειλε προς έλεγχο στη Θεσσαλονίκη (σε παράρτημα του Α.Π.Θ.) Αυτά για άλλους δήμους, όπως ο Δήμος Ξάνθης, Τοπείρου, Αβδήρων, είναι θετικά ως προς την ποιότητα του νερού, αφού όλα τα δείγματα εκπληρούν τους όρους της κείμενης νομοθεσίας όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο που ορίζει την «παρακολούθηση ποιότητας πόσιμου ύδατος , λειτουργίας συστημάτων ύδρευσης και λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας», άλλα βρίσκονται σε ένα μέσο επίπεδο και χρειάζεται λήψη μέτρων, όπως για τους Δήμους Σταυρούπολης, Βιστονίδας και άλλα …«χτυπάνε κόκκινο», όπως ο Δήμος Μύκης, Σελέρου, κοινότητα Θερμών, Κοτύλης και Σατρών. Ενδεικτικό είναι ότι στην Κοινότητα Σατρών σε σύνολο 6 δειγμάτων ΔΕΝ εκπληρούν τους όρους και τα 6! Η σύσκεψη είχε χαρακτήρα αφ’ ενός ενημερωτικό ως προς τα αποτελέσματα αφ’ ετέρου δε και προληπτικό στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων (χλωρίωση, συνεχείς ελέγχους από τους δήμους) από τους δημάρχους που παρατηρήθηκε πρόβλημα στην ποιότητα του νερού των δήμων τους προκειμένου να μην φτάσει η Νομαρχία προκειμένου να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία να θέσει το απαγορευτικό: «Ακατάλληλο προς πόσιν»!
Όπως σημείωσε ο Νομάρχης κ. Παυλίδης τα αποτελέσματα ιδιαίτερα σε δείγματα από δεξαμενές του χωριού Άλμα, Εχίνου, Άνω Κύρα είναι από ανησυχητικά έως και ακραία, καθώς βρέθηκαν μικρόβια που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία!
Τόσο ο κ. Νομάρχης όσο και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης υγιεινής της Νομαρχίας κ. Αλατζάς, επεσήμαναν ότι οι ΟΤΑ βάσει της νομοθεσίας είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα νερού που παρέχουν στους δημότες τους και ότι υποχρεούνται σε συνεχείς ελέγχους και σε λήψη μέτρων που διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού.
«Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό» τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, εμφανώς ικανοποιημένος, μιας και ο Δήμος Ξάνθης σε σύνολο 33 δειγμάτων δεν βρέθηκε κανένα που να μην εκπληρεί τους όρους.
Ο κ. Αγγά , δήμαρχος του Δήμου Μύκης, όπου και εντοπίστηκαν προβληματικά δείγματα σε ποσοστό 86% δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ο Δήμος Μύκης έχει πολλές δεξαμενές με επιφανειακά νερά και ότι τόσο οι καιρικές συνθήκες όσο και η μη επαρκής χλωρίωση δημιουργούν και επιτείνουν το πρόβλημα. Αυτό όμως δεν είναι σημερινό καθώς η ποιότητα του νερού αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα για το Δήμο Μύκης, αφού το ποσοστό των δειγμάτων από το 1999 – 2007 που δεν εκπληρούν τους όρους, κυμαίνεται από 51 – 86% (2007)!
Ο κ. Δαρή Ιρφάν, κοινοτάρχης Σατρών που αποδεικνύεται ότι έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα (όλα τα δείγματα δεν εκπληρούν τους όρους), τόνισε στο «Ε» ότι δεν γινόταν χλωρίωση και ότι τώρα που πήραν χλωριωτήρες θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού.
Εμπειρία και τεχνογνωσία κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλης Τσέπελης, τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑΞ έχει βάλει 3 χλωριωτήρες σε κάθε δεξαμενή και έτσι δεν μένει κάτω από 5% η χλωρίωση στο νερό. Επίσης συνέστησε στους δημάρχους να προσέξουν τους σωλήνες γιατί οι παλιοί χλωριωτές δεν κάνουν αυτόματο εξαερισμό και υπάρχει απώλεια χλωρίωσης. Παράλληλα σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΞ έχει κάνει αυτές τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να παρέχει καλής ποιότητας νερό στους δημότες του Δήμου Ξάνθης, και αυτό καταδεικνύεται …εκ των αποτελεσμάτων!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…