Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο τραπέζι του «Προκρούστη» και οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα

Στο τραπέζι του «Προκρούστη» και οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα

0
lefta_psalidi

Ασφυκτικές πιέσεις για σημαντικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση

Η ατζέντα περιλαμβάνει από «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων για μία τριετία, έως κατάργηση του 13ου-14ου μισθού Άνοιξε ο διάλογος ΓΣΕΕ – εργοδοτών

Στο στόχαστρο της Τρόικας μπήκαν και οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα ο κατώτερος μισθός της συλλογικής σύμβασης (750 ευρώ) αλλά και το Δώρο Χριστουγέννων – Πάσχα και επίδομα αδείας (13ος και 14ος μισθός) για τους οποίους ζητά μετ’ επιτάσεως «ψαλίδισμα», ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση η οποία κάτω από το βάρος τους ανοίγει τη διαβούλευση με τα συνδικάτα και τους εργοδότες. Η ατζέντα περιλαμβάνει από «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων για μία τριετία, έως κατάργηση του 13ου-14ου μισθού και συμπίεση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα Πορτογαλίας. Με την μείωση του κόστους εργασίας θεωρούν οι οικονομικοί εγκέφαλοι της Τρόικας ότι θα εξαλείψουν την παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και θ’ αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά της, παραγνωρίζοντας ή αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρει μια τέτοια αλλαγή μιας και θα μιλάμε πλέον για μισθούς πείνας αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά μιας και θα συμπιεστεί κι άλλο η αγοραστική δυνατότητα γεγονός που θα επιτείνει και θα επιμηκύνει την ύφεση, πολύ δε περισσότερο και στα ασφαλιστικά ταμεία που θα υποστούν μείωση της εσόδων τους από την αντίστοιχη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Τι περιλαμβάνει  η «ατζέντα»
Η ΓΣΕΕ λέει «όχι» σ’ όλα τραβώντας «κόκκινη γραμμή»  στη μείωση των κατώτερων ορίων των μισθών και στην παραβίαση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας ενώ απ’ την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις προτείνουν το «πάγωμα» των αυτόματων ωριμάνσεων έως τα τέλη του 2014 και την αναστολή της αύξησης που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση (για την 1η Ιουλίου 2012) στα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων. Επίσης, ζητούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% (5% για τις επιχειρήσεις και 5% για τους εργαζόμενους). Η πρόταση της «ενσωμάτωσης» του προέδρου του Επιμελητηρίου Αθήνας δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς θεωρείται «παγίδα» που επιφέρει μειώσεις «από την πίσω πόρτα» ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο  άρχισε να συζητείται το Plan Β που προβλέπει την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά τα πρότυπα της περιόδου 1985 – 1987, των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμφωνημένης αύξησης της ΕΓΣΣΕ στα κατώτατα όρια ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές) των ωριμάσεων αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.

Μπεμπεκίδης: ««Το εργατικό κόστος δεν δημιουργεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας»
Στο νομό μας στον οποίο χάθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας από μεγάλες επιχειρήσεις το 2011, εκτοξεύοντας την ανεργία από 25% που ήταν το 2010 στο 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου,  που οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί ούτως ή άλλως μείωση μισθών έως και 30% – 40%  προκειμένου να μην τους απολύσουν, ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση,  εφαρμόζονται πλέον καθολικά: « …θα οδηγήσει σε εξαθλίωση οποιαδήποτε μείωση καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και ο εργαζόμενος δεν αντέχει άλλο», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης προσθέτοντας ότι «το εργατικό κόστος δεν δημιουργεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό άλλωστε το λένε και οι ίδιοι οι εργοδότες. Δεν μπορούν να την πληρώνουν συνέχεια οι εργαζόμενοι …».


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…