Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Τask force, τοποτηρητές & νέα αφεντικά

Τask force, τοποτηρητές & νέα αφεντικά

0

Όλα τα νέα περιστρέφονται πλέον στην Ελλάδα γύρω από τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, αφού πρώτα «τακτοποιήθηκαν» οι υποθέσεις του Δημοσίου, με τις επικείμενες απολύσεις που αναμένεται να δημιουργήσουν σάλο στην ήδη καταπονημένη ελληνική οικονομία. Με γοργές κινήσεις και αστραπιαία θέσπιση κανόνων επιχειρείται η φίμωση του κάθε ιδιωτικού υπαλλήλου, αφού πλέον σε κείνον στρέφεται το ενδιαφέρον των ευρωπαίων  εισπρακτόρων και των κάθε λογής αφεντικών, που τρίβουν τα χέρια τους από τις μειώσεις μισθών που τελευταία μονοπωλούν την επικαιρότητα.
Δεν φτάνει πλέον που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα  δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς καμιά σιγουριά, έρχονται τώρα και τα μέτρα της τρόικα να δώσουν την χαριστική βολή και σε τούτον τον εργασιακό μεσαίωνα που αποκαλείται «ιδιωτικός τομέας», με κάποιους καλά αμειβόμενους και την πλειοψηφία που τρέφεται με ψίχουλα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι μηχανισμοί που επιβάλλουν τις προϋποθέσεις της υποτιθέμενης εξόδου της χώρας από την κρίση, εισβάλλουν κάθε λίγο και λιγάκι στα σπίτια μας μέσω των τρομο-τηλε-ΜΜΕ, με απώτερο στόχο την φίμωση ολοένα και περισσότερο διαμαρτυρομένων, που προς το παρόν  έχουν εγκαταλείψει τις πλατείες με τον σχηματισμό της νέας «συναινετικής» κυβέρνησης.
Στα πλαίσια αυτά, ο «πολύς» κος Reichenbach θα  πραγματοποιήσει επίσκεψη στην χώρα μας μεταξύ 17 – 20 του μηνός, κάνοντας συναντήσεις με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με εκπροσώπους φορέων και Οργανισμών καθώς και με Πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα. Η επίσκεψη – καθώς μαθαίνουμε – θα επικεντρωθεί, κατά κύριο λόγο, στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν από την Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και στην άρση των διοικητικών φραγμών που εμποδίζουν την ανάπτυξη, όπως ήδη δημοσιεύθηκε στην πρώτη Έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2011.
Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη καθώς και τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο. Ο κ. Reichenbach θα έχει επίσης κατ’ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους επαγγελματικών και παραγωγικών Ενώσεων, όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Σύνδεσμο Ελλήνων Επιχειρηματιών, κλπ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον λοιπόν και το αμέσως ερχόμενο χρονικό διάστημα, με συναντήσεις που δείχνουν τον προανατολισμό της task force. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα αυξάνουν και λύσεις δεν αναμένονται από την μια μέρα στην άλλη.
Περισσότερο οι λύσεις αυτές δεν προβλέπονται τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια και ας ισχυρίζονται κάποιοι ειδήμονες το αντίθετο. Θα δέιτε που θα συνεχίσουν και εντός του 2012 να μιλούν για βηματισμό σε τεντωμένο σχοινί και σε καμία περίπτωση για ανάκαμψη ή θεραπεία του ασθενούς. Στο μεταξύ, οι Έλληνες θα εξακολουθούν εργάζονται σκληρά με πρωτίστως χαμηλούς μισθούς. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Πρέπει όμως να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί!» Αλήθεια, πόσο πιο αποτελεσματικοί πρέπει να γίνουμε, αναρωτιέμαι, και τι θα σημάνει αυτή η αποτελεσματικότητα που μεταφράζεται σε ακόμη περισσότερες εργατοώρες και χαμηλότερες αμοιβές; Γιατί μη μου πείτε ότι η αποτελεσματικότητα αυτή θα σημάνει και μπόνους ή σαρωτικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια στιγμή που επιδιώκουν να συρρικνώσουν εκεί τους μισθούς;
Με λίγα λόγια, αγαπητοί μου αναγνώστες, ζητούν να γίνουμε πιο μεθοδικοί, να έχουμε γερό στομάχι, να υπομένουμε τις νέες περικοπές, να ανεχθούμε τις αυξήσεις στα καταναλωτικά είδη, αλλά προπαντός να αφήσουμε την τρόικα και τον κο Reichenbach να κάνουν ήσυχοι την δουλειά τους. Και ενώ θα μειώνεται δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, θα αυξάνεται η κερδοφορία στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τις όποιες ζημιές τις έχουν ήδη αντισταθμίσει με μαζικές απολύσεις και θεαματικές μειώσεις μισθών.
«Τους επόμενους μήνες», είπε ο κος Παπαδήμος, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς τους εταίρους», καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση. Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: Πάγωμα – στην καλύτερη περίπτωση – των μισθών, διατήρηση των αγοραστικών τιμών στα δυσθεώρατα ύψη και ενασχόληση με την φορολογία των μισθωτών που ήδη θα έχουν καταθέσει τα όπλα από τον μέχρι τελικής πτώσης αγώνα του προηγούμενου διαστήματος. Στο μεταξύ, θα ιδιωτικοποιηθούν και οι εναπομείναντες Οργανισμοί και τα κέρδη πλέον θα περάσουν στα χέρια άλλου είδους καρτέλ, εξ ολοκλήρου διαφορετικών από αυτά που καρπώνονταν επί χρόνια από τον κρατικό κορβανά. Κάποιοι άλλοι λοιπόν θα εισέλθουν στο βασίλειο της κερδοφορίας, φορώντας με καμάρι την ενδυμασία της εξυγίανσης και σαφώς λιγότερο εκτεθειμένοι στα μάτια του ήδη καταπονημένου ελληνικού λαού.
Γι΄αυτό σας λέω πως πρέπει να προσέχουμε τις επικείμενες επισκέψεις των τροικανών. Θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τι λένε και πως το λένε. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα περισσότερα κόμματα της χώρας έχουν γίνει προσκυνητές της, εξαγοράζοντας την επιβίωσή τους με την μη αποκάλυψη των παρελθοντικών ατασθαλιών τους σε προκαθορισμένη συγκάλυψη με τους εταίρους, τα πράγματα πολύ απλά θα κυλούν σε ρυθμούς Ηράκλειας ανέλκυσης του οικονομικού κουφαριού της χώρας από τον βυθό της διαφθοράς, που κάποιοι επεσήμαναν επί δεκαετίες και ως απάντηση ελάμβαναν την γνώριμη υποχθόνια σιωπή της εκάστοτε εξουσίας. Αφήστε λοιπόν τώρα την περιλάλητη task force να ολοκληρώσει την καθέλκυση, αντικαθιστώντας τον σκελετωμένο κουφάρι της Ελλάδας με την σκληρή επιτήρηση των τραπεζιτών και των κάθε λογής έμπειρων τοποτηρητών από τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ.
Και ο λόγος της κάθε κας Μέρκελ ή Λανγκάρντ θα είναι κανόνας για την ομαλή εξέλιξη του παιχνιδιού, που για να λήξει θα πρέπει κάποιοι να θυσιαστούν. Με λίγα λόγια, εσείς οι ίδιοι που απορείτε με το πώς επιβιώνει μια χώρα σε παρατεταμένη ύφεση, άλλοτε με απειλές όταν οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στα πεζοδρόμια, και άλλοτε με φιλοφρονήσεις όταν εκτελούνται αδιαμαρτύρητα οι διαταγές.
.
Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…