Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Στενάζουν» τα νοικοκυριά

«Στενάζουν» τα νοικοκυριά

0
adio_portofoli-empros

Σε ποσοστό 78% δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων

Στα όρια της στάσης πληρωμών έχουν φτάσει τα νοικοκυριά αφού σε ποσοστό 78%  δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους στις πληρωμές προς το δημόσιο, ΔΕΚΟ και δάνεια, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει τα εισοδήματα ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στη κατανάλωση. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε δείγμα 601 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τα βασικά ευρήματα είναι:
1. Μεγάλη επιβάρυνση νοικοκυριών σε ενδεχόμενη επιβολή ΕΝΙΑΙΟΥ Φ.Π.Α. (18-19%) – Επιτακτική ανάγκη για μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. «(το 90% των νοικοκυριών δεν δέχεται αύξηση στο Φ.Π.Α. ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή (23%).
2. Νοικοκυριά στα όρια αποφυγής πληρωμών προς το δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο. δάνεια κ.λ.π, λόγω αδυναμίας (το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών).
3. Κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά – Αρνητικές προβλέψεις για περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων (το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012).
4. Δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων – Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1000 ευρώ, έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% αυτών, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση).
5. Επαγγελματικοί κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα (το 68,4% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σχεδόν το 93,1%, έχει περιορίσει τη δαπάνη σε είδη ένδυσης – υπόδησης).
6. Μεγάλη αύξηση της δυσπιστίας των νοικοκυριών στα πιστωτικά ιδρύματα (μόλις το 3,7% των νοικοκυριών απευθύνθηκε σε τραπεζικό δανεισμό). Μεγάλες επιπτώσεις στις τράπεζες από την απόσυρση καταθέσεων για κάλυψη βασικών αναγκών και λόγω της μεγάλης κινδυνολογίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …