Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκπτώσεις από Δευτέρα

Εκπτώσεις από Δευτέρα

0
ekptoseis-2012-empros

Ήδη ξεκίνησαν τις προσφορές τα καταστήματα της Ξάνθης

Η κρίση επιβάλλει μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων στους εμπόρους. Οδηγίες στους εμπορικούς συλλόγους από την ΕΣΕΕ

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου είναι η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων και οι έμποροι εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στην περίοδο αυτή, όχι μόνο για την υποτυπώδη ανάκτηση της ρευστότητάς τους, αλλά και για την ψυχολογική τους υποστήριξη με την κίνηση των καταναλωτών στα καταστήματα, που είναι πιο ενθαρρυμένη, εξαιτίας των καλύτερων τιμών.
Στην Ξάνθη οι προσφορές έχουν ήδη αρχίσει ορισμένα καταστήματα από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε και με ειδικές διαφημιστικές ετικέτες και μηνύματα, ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό της πόλης για τις… προθέσεις τους. Από το κλίμα που επικρατεί, αλλά και από ό,τι αναμένεται με βάση το σύνολο της χειμερινής περιόδου, οι έμποροι αναμένεται να ξεκινήσουν δυναμικά με μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων από την αρχή κιόλας της εκπτωτικής περιόδου, ώστε να καταφέρουν να «ξεστοκάρουν» και να δώσουν ένα κίνητρο στους καταναλωτές να ξοδέψουν κάτι παραπάνω. Ιδιαιτέρως στα εποχικά είδη, ενδύματα και υποδήματα οι εκπτώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη και με 50%, μιας και πλέον έχει γίνει σαφές ότι οι πολίτες δεν είναι ούτε σε θέση να δαπανήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για ψώνια, αλλά ούτε και προτίθενται να προτιμήσουν προϊόντα με μικρές εκπτώσεις. Άλλωστε, οι καταναλωτές όλο και περισσότερο επιδίδονται σε έρευνες αγορές, οπότε και είναι δύσκολο να παρασυρθούν σε περιπτώσεις που δεν είναι ικανοποιητικές συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά.
Επίσης, αποθαρρυντικός παράγοντας θα ήταν για τον καταναλωτή και η προσπάθεια παραπλάνησης ή παροχής ψευδών στοιχείων, ως προς τις εκπτώσεις, γι’ αυτό η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων απέστειλε οδηγίες προς τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, προκειμένου να αποφύγει τέτοια φαινόμενα.

Οδηγίες από την ΕΣΕΕ προς τους εμπορικούς συλλόγους
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή την έναρξη της διενέργειας των χειμερινών εκπτώσεων, απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της σε όλη τη χώρα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
1 Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
2 Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).
3 Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
4 Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Οσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου γ.γ. της περιφέρειας.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δομικές αλλαγές στην σύγχρονη οικογένεια

Το προφίλ της ελληνικής οικογένειας μέσα από έρευνες – Αυξάνονται τα διαζύγια   Μείω…