Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ε.Ο.Π.Υ.Υ όπως Ε.Σ.Υ

Ε.Ο.Π.Υ.Υ όπως Ε.Σ.Υ

0

Αμοιβές γιατρών του ΕΟΠΥΥ ανάλογες με του Ε.Σ.Υ. ζητά η ΔΗ.ΜΑΡ

Επιστολή του μέλους της Κ.Ε. του τμήματος Υγείας κ. Χρήστου Γκαρμπούνη.

Συνυπογράφουν 20 γιατροί

Δεν λέει να κοπάσει η σφοδρή διένεξη μεταξύ των γιατρών και του υπουργείου Υγείας με αφορμή τον ΕΟΠΥΥ, διένεξη που στην Ξάνθη παίρνει σχεδόν μαζική διάσταση αφού μόνο 10 από τους 200 και πλέον γιατρούς έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Τόσο ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης όσο και ο σύλλογος ιδιωτών γιατρών Ξάνθης έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύουν να συναινέσουν και να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στην όλη φιλοσοφία με την οποία στήθηκε το εγχείρημα που όπως έχουν επισημάνει οδηγεί σε εξαθλίωση τους γιατρούς και υποβαθμίζει την υγεία στη χώρα μας ενώ ενισχύεις τα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι 20 γιατροί της Ξάνθης οι οποίοι συνυπογράφουν την επιστολή του γιατρού κ. Χρήστου Γκαρμπούνη που είναι μέλος της Κ.Ε. του τμήματος Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο κ. Γραμπούνης υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ θα λυθεί και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων θα τερματιστεί αν και στον ΕΟΠΥΥ μπει ένα πλαφόν στις αμοιβές των γιατρών ανάλογο με τις αμοιβές των γιατρών στο ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι τα 2.000 ευρώ μικτά που έχει τεθεί ως πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ αφήνει ουσιαστική μηδενική αμοιβή στους συμβεβλημένους γιατρούς και επιπλέον τους στερεί τη δυνατότητα να πληρώνονται με την κανονική τιμή της επίσκεψης αφού αποθαρρύνει τους ασθενείς να τους επισκέπτονται εφόσον έχει κλείσει η λίστα των 200 ραντεβού που διακινούνται το μήνα. Τάσσεται δε υπέρ της χορήγησης κάρτας υγείας για τους χαμηλόμισθους με την οποία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές υγείας σημειώνοντας ότι έχει επέλθει κατάλυση του κοινωνικού κράτους.

Η άποψή μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στην επιστολή αναφέρεται: «Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ ,θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ( Π.Φ.Υ.)

Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση οφείλει:

α) να αναστείλει την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για κάποιο χρονικό διάστημα

β) να γίνει ουσιαστικός διάλογος -που δεν έγινε ποτέ- με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (εκπρόσωποι Ασφαλιστικών ταμείων, Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος, Υπουργείο υγείας) προκειμένου να βρεθεί λύση που θα αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός ενιαίου φορέα ΠΦΥ που θα εντάσσονται όλα τα Ταμεία, με εξορθολογισμό των δαπανών του που συνίσταται στον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων, χωρίς να θίγεται η ουσιαστική ιατρική φροντίδα των ασθενών ,με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στην αντιμετώπιση των ασθενών και των ασθενειών που προέρχονται από κοινωνικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, και στην κατοχύρωση της οικονομικής , επαγγελματικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας των γιατρών που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Αμοιβή κατά πράξη και κατά περίπτωση όλων των γιατρών που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ βάζοντας ετήσιο πλαφόν σε κάθε ασφαλισμένο.

Και τέλος, θα πρέπει να αποφευχθεί η παράδοση της ΠΦΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι παραπάνω απόψεις μας τεκμηριώνονται με βάση τα ακόλουθα:

1.Με βάση τη συνθήκη για την ΠΦΥ που υπέγραψε και η χώρα μας ο πρωταρχικός της σκοπός είναι η προληπτική ιατρική. Αντίθετα, όπως θα φανεί παρακάτω, με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ υπάρχει μια απαξίωση αυτής της λειτουργίας του. Συγκεκριμενα, υπάρχουν εξετάσεις στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, που δεν δικαιολογούνται από τον φορέα. Όπως για παράδειγμα, η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστού, εξετάσεις απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, που σημειωτέον αποτελεί τον 2ο σε συχνότητα καρκίνο σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Υπάρχει σημαντικός περιορισμός των παροχών ιατρικών ειδών σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Και αυτό επιτυγχάνεται με την απαγόρευση της συνταγογράφησής τους από τους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ή με την εφαρμογή μιας πολύπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας από τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι, (π.χ. αναλώσιμα υλικά διαβήτη, ορθοπαιδικά είδη).

2.Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μας ένα σύστημα ΠΦΥ να αποτελεί έναν από τους πυλώνες άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή, να ανακουφίζονται οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες και όχι να μετακυλίονται οι δαπάνες στις τσέπες αυτών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες φροντίδας και τις μικρότερες οικονομικά δυνατότητες. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος της εξαθλίωσης!

3.Η βασική αιτία της μη ένταξης της πλειοψηφίας των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών σε όλη την Ελλάδα στον ΕΟΠΥΥ, οφείλεται στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που προβλέπει για τους γιατρούς. Συγκεκριμένα η μέγιστη αμοιβή του γιατρού που εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ είναι 2000 € μικτά. Αν αφαιρέσει κανείς τις κρατήσεις της εφορίας, τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου (ενοίκιο, ρεύμα, κοινόχρηστα, τηλέφωνο, γραμματειακή υποστήριξη, αναλώσιμα υλικά ιατρείου, ασφαλιστική εισφορά γιατρού) το απομένον ποσό είναι στην ουσία μηδενικό. Με άλλα λόγια, με τους μισθούς που δίνει στους συμβεβλημένους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ είναι φανερό ότι τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση ή στην οικονομική επιβάρυνση των ασθενών τους προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά οι ίδιοι ,υιοθετώντας σχέσεις ‘’ζούγκλας’’ μεταξύ γιατρού και ασθενούς (π.χ. απαίτηση επιπλέον αμοιβής από τον ασθενή για μη ενδεικνυόμενες πολλές φορές ιατρικές πράξεις.)

4.Μπροστά σε αυτή την κοινωνική πραγματικότητα νομίζουμε ότι ελάχιστη σημασία έχει να ‘’ανακαλύπτουμε το δένδρο’’ δηλαδή τις αντιθέσεις μεταξύ ομάδων γιατρών (συμβεβλημένοι και μη συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ) και να αγνοούμε ‘’το δάσος’’ δηλαδή την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους που υπήρχε στη χώρα μας και την πλήρη εμπορευματοποίηση της ΠΦΥ .Όταν μάλιστα έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα παροχών υγείας από ιδιώτες επιχειρηματίες που μπορεί να μην είναι γιατροί, καταλαβαίνει ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος ότι πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

5.Με βάση τον προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ όπως ψηφίστηκε στη Βουλή και με τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε λίγο αργότερα που τον μειώνει κατά 1,5 δισ. είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ελλειμματικό οικονομικά φορέα. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας ότι στο περίφημο PSI πρόκειται να συμμετέχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ομολόγα του ελληνικού Δημοσίου και ότι θα έχουν μια απώλεια περίπου 13 δις.ευρώ εξαιτίας του ‘’κουρέματος’’ καταλαβαίνει κανείς τις επιπλέον περικοπές όχι μόνο συντάξεων αλλά και υγειονομικών παροχών που πρόκειται να γίνουν στους ασφαλισμένους.

Τελειώνοντας νομίζουμε ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην Υγεία και στην περίθαλψη, προκειμένου η  κρίση στην Ελλάδα να μην υπονομεύσει την πιο σημαντική πηγή πλούτου της χώρας-τους ανθρώπους της».

Υπογράφουν 20 γιατροί

Αυγετίδης Αγγελος  – ωτορινολαρυγγολόγος

Γκαρμπούνης Χρήστος – ορθοπαιδικός

Δέλλιου Ελευθερία –    ανατομοπαθολόγος

Δημητριάδης Νικόλαος – καρδιολόγος

Καρακασιλιώτη Ευτυχία – μικροβιολόγος

Καραχασάν Μουαρέμ – παθολόγος

Μάρκου  Σταματία    – πνευμονιολόγος

Μουρατίδης Γεώργιος – καρδιολόγος

Μπουράν Μπαρχάν – ψυχίατρος

Ξανθοπούλου Νατάσα – δερματολόγος

Παντελίδης Περικλής- ουρολόγος

Παπαδοπούλου Μαρία-Ροζαλία – χειρουργός

Πλατής Αθανάσιος –  καρδιολόγος

Στεφανίδης Συμεών – δερματολόγος

Τσάμης Νικόλαος – καρδιολόγος

Τσετινέ Αναστασία  – παιδίατρος

Τσολακίδης Γιώργος – δερματολόγος

Χαισάμ Καναάν  –  παιδίατρος

Χατζηαχμέτ  Αδέμ –  παθολόγος

Χόφφας Ουσάμα  –  γαστρεντερολόγος

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…