marianaxan@yahoo.gr
Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει η χώρα που βρίσκεται όλη τηνεβδομάδα υπό την επήρεια ενός απεργιακού «τσουνάμι». Ο «παφλασμός» τηςκοινωνικής αναταραχής προκαλεί έντονους κραδασμούς ενδοκυβερνητικά, εν’όψειτης ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, πουεκδηλώθηκε ήδη με την παραίτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ.Ρομπόπουλου αλλάκαι τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν άλλα στελέχη όπως η Λούκα Κατσέλη πουκαταψήφισεστην αρμόδια Επιτροπή το άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις, καλώντας την κυβέρνηση νατο αποσύρει και ναυπάρξει νέα διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Οι κραδασμοί εντάθηκαν και από την «κίνηση των τριών»υπουργών της κυβέρνησης (Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου – Ραγκούση) παρά τογεγονόςότι ο απώτερος στόχος της ήταν -όπωςαναφέρεται στην επιστολή τους – ηέκκληση για συσπείρωση όλου του κοινωνικού ιστού μπρος στον κίνδυνομιαςκαταστροφικής χρεοκοπίας αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα και στην συναίνεσητουπολιτικού κόσμου. Σ’ αυτό το σκηνικό προστίθεται κι ένα ακόμη μελανόσημείο καισυγκεκριμένα η σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης και κυρίως τηςΓερμανίας πουδια του Β. Σόιμπλε, έβαλε «στον πάγο» τις προσδοκίες για ανακοίνωσητελικούσχεδίου λύσης στη Σύνοδο Κορυφής.
«Φουρτούνα» εντός καιεκτός των τειχών
Η χώρα μοιάζει να βρίσκεται σ’ ένα τεντωμένο σκοινί και ταγεγονότα εκτυλίσσονται σε πολλά επίπεδα, ενώ ουδείς μπορεί νααποκλείσει τοενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ανά πάσα στιγμή, είτε εντόςείτε εκτόςτων τειχών.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην άτυπη συνεδρίαση τουυπουργικού Συμβουλίου είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί:«Βασικόςστόχος πια, είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον τηςχώρας.Γιατί αυτή η αβεβαιότητα υπονομεύει τις προσπάθειες που κάνουμε, τιςθυσίες πουγίνονται και δεν δημιουργεί κλίμα κατάλληλο ούτε για επενδύσεις, ούτεγιαανάκαμψη», καθώς και της κρισιμότητας των ημερών, και σ’ αυτό τοπλαίσιοεντάσσεται και η συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα τηςΤρίτης.
Σε απεργία η Ξάνθη
Σε τοπικό επίπεδο το σκηνικό διαμορφώνεται στην μικρογραφίατου σε αντιστοιχία με όλα αυτά που συμβαίνουν σε κεντρικό επίπεδο, μετην Ξάνθηνα «χορεύει» στο χορό των κινητοποιήσεων, των δημοτικών υπαλλήλων που συνεχίζεται από την Παρασκευή,των ΜΜΕ τηνΤρίτη, των Τελωνιακών, της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και Πέμπτη, τωνδασκάλων,των καθηγητών, των δικηγόρων αλλά και του εμπορικού κόσμου. Γενικότεραεπικρατεί ένα γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας, κατήφειας, άγχους καιαβεβαιότητας που υποβόσκει και ζητά τρόπους εκτόνωσης, ενός ξεσπάσματοςοργήςκαι αγανάκτησης.
Ουδείς λόγος γιασυναίνεση των δύο μεγάλων κόμματων
Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των τοπικώνεκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων του γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚΞάνθης κ.Αχιλλέα Τσαρτσάρα και της προέδρου της ΝΟΔΕ Ξάνθης κας ΣούλαςΙακωβίδου. Εν’όψει μάλιστα της επικείμενης συνάντησης Παπανδρέου – Σαμαρά ανασύρεταικαι τοθέμα της συναίνεσης: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται απόκοινούαντιμετώπιση. Χρειάζεται συναίνεση. Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα από τηναντιπολίτευση διαφορετική θα ήταν και η αντιμετώπισή μας από τηνΤρόικα. Κατάσυνέπεια η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη. Το ΠΑΣΟΚ από τηνπρώτηστιγμή το ξεκαθάρισε ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα τουκόμματος. Αυτό πουπροέχει αυτή η στιγμήείναι η σωτηρία της χώρας από την χρεοκοπία», τονίζει ο κ. Τσαρτσάρας.Όμως ηκα Ιακωβίδου, εκφράζοντας τις θέσεις του κόμματος της Ν.Δ. δίνει άλληέννοιαστην λέξη «συναίνεση» συνταυτίζοντάς την με λέξη καταστροφή»: «Δενμπορεί ναυπάρχει συναίνεση. Να συναινέσουμε στο λάθος; Να συναινέσουμε στηνκαταστροφή;Είπαμε απ’ την αρχή στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λάθοςπολιτικήκαι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δενπιάνουντόπο παρά το γεγονός ότι παίρνουν αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα. Διαλύεται μέρα με τη μέρα οκοινωνικός ιστός , οιπολίτες δεινοπαθούν, στενάζουν από τα μέτρα και ωστόσο η κυβέρνηση ενώγνωρίζειαυτούς που φοροδιαφεύγουν αρνείται να τους βάλει να πληρώσουν. Μήπωςγιατίυπηρετούνται έτσι συμφέροντα;», επισημαίνει η κα Ιακωβίδου.