marianaxan@yahoo.gr
Συζητήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 ενώπιον του Αρείου Πάγου ηαίτηση αναιρέσεως που υπέβαλε το διαλυμένο σωματείο «Τουρκική ΈνωσηΞάνθης»,εναντίον της αποφάσεως μεαριθμό477/2009 του Εφετείου Θράκης.
Την υπεράσπιση του διαλυμένου σωματείου της ΤΕΞ ανέλαβε η κα ΜπέττυΣμυρνιού μετά την αποχώρηση του κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ λόγωσυνταξιοδότησης, ενώτην υπεράσπιση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που είναι ηεποπτεύουσα αρχή όλων των σωματείων, ανέλαβε η Καθηγήτρια νομικής τουΔΠΘ καΚαλλιρρόη Παντελίδου και ο κ. ΚώσταςΓούναρης, νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας. Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΤΕΞ, ΑχμέτΚαρά, οαντιπρόεδρος της ΤΕΞ, Χουσεΐν Μεχμέτ Ουστά, το μέλος του διοικητικούσυμβουλίουτης ΤΕΞ, Ισμέτ Τουτζάρ και ο πρόεδρος του παραρτήματος Αθηνών τηςκοινότηταςνέων φοιτητών, Εγιούπ Βελίπασα ενώ ως παρεμβαίνων εναντίον της ΤΕΞ,παρέστη οΓιάννης Χατζηαντωνίου, πρόεδρος της Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Νασημειώσουμε ότι ηεκδίκαση της υπόθεσης στονΆρειο Πάγογίνεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας και κατά συνέπεια δεν εξετάζονται μάρτυρεςπαρά μόνο μια σύντομη ανάπτυξη των επιχειρημάτων των δύο πλευρών απότουςδικηγόρους τους.
Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών
Η πλευρά της «ΤΕΞ» βασίστηκε στον επιχειρηματολογικό άξονα ότι ταελληνικά δικαστήρια οφείλουν συμμόρφωση με την απόφαση του ΕυρωπαϊκούΔικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ότι σε κάθε περίπτωση έχουν ερμηνεύσει εσφαλμένως το άρθρο11 τηςΕυρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει το δικαίωματου«Συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι» και ότι η άρνησή τους να κάνουν δεκτήτηναίτηση ανάκλησηςτων δικαστικώναποφάσεων συνιστούν παράνομες πράξεις για τις οποίες το δημόσιοενέχεται σεαποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του Αστικού Κώδικα.
Η πλευρά της Περιφέρειας ΑΜΘ δια της κας Παντελίδου και του κ.Γούναρη υποστήριξε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δενανατρέπειαυτομάτως τις αμετάκλητες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ότιστησυγκεκριμένη περίπτωση η αποζημίωση είναι η μόνη ενδεδειγμένη μορφήσυμμορφώσεως.
Υπέρ της περιφέρειας παρέστη και η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, ηοποία επίσης ζήτησε τη απόρριψη της αιτήσεως.
Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης
Το σωματείο με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ιδρύθηκε το1927. Έφτασε να αριθμεί 2.500 μέλη. Οι δικαστικές του «περιπέτειες» μετηδημόσια διοίκηση ξεκινούν το 1984 μεασφαλιστικά μέτρα του τότε νομάρχη. Επίμαχο θέμα ήταν ο όρος «τουρκικόςστηνεπωνυμία του σωματείου. Ηπρωτόδικη απόφασηεκδόθηκε το 1986 και όριζε διάλυσητου σωματείου. Στην συνέχεια ασκήθηκε έφεση όμως η απόφαση εκδόθηκε το2006.Από το σωματείο έγινε προσφυγή στον Άρειο Πάγο (2003) και η δικαστικήδιάλυση του σωματείου για λόγους αντιθέσεως στη δημόσια τάξηεπικυρώθηκε απότην απόφαση 4/2005 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια έγινεπροσφυγήπρος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απεφάνθη ότι τομέτροτης διαλύσεως δεν ήταν αναγκαίο και καταδίκασε την Ελλάδα σε καταβολήαποζημιώσεως8.000 ευρώ. Η απόφαση του ΕΔΑΔ εκδόθηκε στις 27/3/2008. Κατόπιν αυτούτοσωματείο επανήλθε και ζήτησε από το Εφετείο την ανάκληση της διαλύσεως.Αυτό τοαίτημα απέρριψε το Εφετείο, με αποτέλεσμα και πάλι η απόφαση ναοδηγηθείενώπιον του Αρείου Πάγου, η εκδίκαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 7Οκτωβρίου. Ησχετική απόφαση αναμένεταινα εκδοθεί μέσα στους προσεχείς 5 – 6 μήνες.
Ο πρόεδρος της ΤΕΞ δηλώνει αισιόδοξος για θετική απόφαση τουΑρείου Πάγου
Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Αχμέτ Καρά μιλώντας στο «Ε» δήλωσεαισιόδοξος ότι τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα δικαιώσει τουςαγώνεςτου σωματείου και ότι η νέα του απόφαση θα είναι θετική για την «ΤΕΞ».Υποστήριξε ως δικηγόρος και ο ίδιος ότι υπάρχει παράβαση του άρθρου 6και λάθοςερμηνεία των ελληνικών δικαστηρίων και ότι αυτό έχει αποδειχθεί κατάτηνεκδίκαση της υπόθεσης.