elenidfn@yahoo.com
Εταιρίες σε πτώχευση ή εκκαθάριση, ή έστω σε υπολειτουργία στιςκαλύτερες περιπτώσεις αποτελούν την πλειονότητα των μεγαλοοφειλετών τουΔημοσίου, βάσει της λίστας που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών,όπουσυμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις με χρέη άνω των 150.000 ευρώ έκαστη.Συνολικάαποτυπώνεται η «μαύρη» οικονομική κατάσταση 6.000 επιχειρήσεων ανά τηνΕλλάδαμε συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στα 30 δισ. ευρώ.
Στην ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο Οικονομικών αφήνει περιθώριολανθασμένων αποτυπώσεων καθώς αναφέρεται ότι «τα στοιχεία τωνκαταστάσεωναντλήθηκαν με ημερομηνία εξαγωγής στοιχείων 5 Σεπτεμβρίου 2010 και δενπεριλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνσητμηματικήςκαταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλέςγια τηνκαταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση».
36 επιχειρήσεις με έδρα την Ξάνθη στο «κόκκινο»
Στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνονται και 36 εταιρίεςμε έδρα την Ξάνθη με σύνολο βασικών οφειλών στα 62 εκ. ευρώ περίπου.Πρώτη θέσημε διαφορά κατέχει η εταιρία ΣΙΑΜΙΔΗΣ Ι και ΣΙΑ με συνολικές οφειλέςστα 27 εκ.ευρώ και ακολουθούν οι ‘Μύλοι Γεωργίου ΑΕ’, ‘ΞΑΝΘΗ ΜΑΡΚΕΤ’ στα 12 εκ.περίπουκαι η ‘Ευρωεμπορική, Ρωμαίος Σαρίδης’ με 7 εκ. ευρώ οφειλές στο Δημόσιο.
Τα ποσά έχουν διογκωθεί με δεδομένη τη συσσώρευση χρεών, αλλά καικυρίως τους αυξανόμενους τόκους υπερημερίας, καθώς οι οφειλέςγεννήθηκαν πολλάέτη πριν.
Ματαίως θα αναμένουν…
Η εξέταση του πίνακα των οφειλών προς την Εφορία της Ξάνθης οδηγείστο δραματικό, αλλά ασφαλές συμπέρασμα, ότι στην καλύτερη περίπτωση θαεξοφληθεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των οφειλών.
Εταιρίες που κήρυξαν πτώχευση και που έχουν κλείσει, με ιδιοκτήτεςπου έφυγαν στο εξωτερικό, πέθαναν ή εξαφανίστηκαν αποτελούν τη μεγάληπλειονότητα των επιχειρήσεων που οφείλουν τα υπέρογκα ποσά. Κάποιεςβρίσκονταισε εκκαθάριση, ενώ άλλες υπολειτουργούν και μόνον η Δημοτική ΕπιχείρησηΤοπείρου, δεν υπάρχει πια λόγω συγχώνευσης.
Προαναγγελία για «ξεσκαρτάρισμα» των ανεπίδεκτων είσπραξης
Όμοια είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και συνολικά στην Ελλάδα,συμπεριλαμβανομένων των εταιριών στο ‘τοπ’ των οφειλετών. Ωστόσο,παρόλο που ηλίστα, εξαιρουμένων των φυσικών προσώπων, καταδεικνύει πόσο έχει μπει«μέσα» τοΔημόσιο, δεν ξεκαθαρίζει ποια ποσά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.Θυμίζουμε ότιαπό πλευράς του υπουργείου Οικονομικών κατά καιρούς έχει εκφραστεί ηεκτίμησηότι από τα 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όσες ήταν μέχριπέρυσι γιατίπλέον έχουν εκτοξευτεί στα 42 δισ. ευρώ) μόνο 8 με 10 δισ. ευρώκρίνονταιεισπράξιμα. Γι’ αυτό και ο τότε υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου είχεπροωθήσεινομοθετική ρύθμιση στη Βουλή την περασμένη άνοιξη για το«ξεσκαρτάρισμα» τηςμαύρης λίστας μεταξύ των οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν και αυτώνπουκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως αδύνατο να εισπραχθούν, αλλάμετά απόθύελλα αντιδράσεων στο Κοινοβούλιο, η ρύθμιση αποσύρθηκε. Έτσι,πτωχευμένοι καιπεθαμένοι περιλαμβάνονται τελικά στη λίστα. Ωστόσο, φαίνεται ότι θαυπάρχει νέα«επιχείρηση, αφού το υπουργείο έχει ήδη προαναγγείλει την ανάθεση σεελεγκτικέςεταιρείες του ελέγχου των οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από150.000ευρώ – συμπεριλαμβανομένων των φυσικών προσώπων που δεν ανακοινώθηκαν-προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από τα χρέη αυτά είναι εισπράξιμα.
Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη δημοσιοποίηση και νέας λίσταςφυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, εφόσον ηΑρχήΠροστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανάψει το πράσινο φως.