elenidfn@yahoo.com
Στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη και με τον αριθμό τους νααυξάνεται καθημερινά προστέθηκε και η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ, μετάτη ΓενικήΣυνέλευση των Φοιτητών του Ενιαίου Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε τηνΤετάρτη.
Στη συνέλευση συμμετείχαν η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ, που είναιπρώτη δύναμη, οι παρατάξεις των ΕΑΑΚ και της Αριστερής Ενότητας (πουπρόσκειταιστο ΣΥΡΙΖΑ) και συμμετείχαν με κοινό πλαίσιο, καθώς και η φοιτητικήοργάνωσητου ΚΚΕ, ΠΚΣ. Η μεν ΠΑΣΠ και το κοινό πλαίσιο ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ πρότεινανκατάληψη τηςσχολής, ενώ η ΠΚΣ τάχθηκε υπέρ της μεμονωμένης κατάληψης ορισμένωνδιοικητικώνκτιρίων. Τελικά, στην ψηφοφορία υπερίσχυσε με 217 ψήφους το κοινόπλαίσιο ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, έναντι 122 της ΠΑΣΠ και 68 της ΠΚΣ. Οι φοιτητές θα αποφασίσουν εκνέουγια τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους στην επόμενη γενική Συνέλευσηπου θαπραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Στη διάρκεια των διαδικασιών της Γ.Σ. υπήρξε έντονη αντιπαράθεσησχετικά με το χαρακτήρα της κατάληψης και το επόμενο βήμα τωνκινητοποιήσεων,όσον αφορά τη στάση που επιθυμούν να κρατήσουν απέναντι στο νέο νόμογια ταπανεπιστήμια. Από την αρχή διαφάνηκε ότι ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ δεν εκφράζουναντιρρήσεις απέναντι σε μεμονωμένες διατάξεις, αλλά στο σύνολο τουτρόπου μετον οποίο αντιμετωπίζεται το ελληνικό πανεπιστήμια, αλλά και η κοινωνίαγενικότερα.
«Διεκδικούμε την καθολική αλλαγή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής»
Ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας Σωτήρης Αλεξίου εξήγησε ότι,βάσει όσων απορρέουν και από το ενιαίο πλαίσιο που ‘πέρασε’ από τηΓενικήΣυνέλευση στόχος είναι όχι μόνο να ασκηθεί πίεση για να πέσει ονεοψηφισθείςνόμος, αλλά να υπάρξει συσπείρωση και με τα υπόλοιπα κομμάτια τηςκοινωνίας πουθίγονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.
«Ο νέος νόμος και ο τρόπος που ψηφίστηκε δείχνουν ότι ο δικομματισμόςθέλει να κρατηθούν οι πελατειακές σχέσεις στα πανεπιστήμια. Και ανσκεφτείκανείς ότι έρχεται μετά από την επίθεση στα εργασιακά καταδεικνύει τομοντέλοτων εργαζομένων που έχουν ετοιμάσει, όπως το θέλουν οι ίδιοι», σημείωσεοΣωτήρης Αλεξίου, ενημερώνοντας ότι πρώτος στόχος τους είναι να έρθουνσε επαφήμε άλλα κομμάτια του πανεπιστημίου, όπως οι εργαζόμενοι και οιδιδάσκοντεςβάσει του π.δ. 407 ώστε να οργανώσουν κοινές δράσεις- αντιδράσεις.Σχετικά, μετη στάση της ΠΑΣΠ, ο ίδιος εξήγησε: «διαφωνούμε με την ΠΑΣΠ στο γεγονόςότιστάθηκε σε πιο συντεχνιακά θέματα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι δε θααλλάξει ηκαθημερινότητα του φοιτητή, αντιθέτως, περιορίζοντας φοιτητική σίτισηκαιστέγαση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».
«Θα προβούμε στις δράσεις που σχεδιάσαμε»
Από την πλευρά της η ΠΑΣΠ, μέσω του γραμματέα της Δημήτρη Κορδόνη,σημειώνει ότι η κατάληψη δίνει την ευκαιρία στα μέλη της ΠΑΣΠ ναπροβούν στιςδράσεις που σχεδίασαν ενημερώνοντας για τις θέσεις τους και τουςφοιτητές, αλλάκαι την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, πρότειναν να συμμετέχουν στην πορεία,πουπρογραμματίστηκε για να πραγματοποιηθεί χθες, με κοινό πανό τουΣυλλόγουΦοιτητών Πολυτεχνικής.
Να σημειωθεί ότι, η ΔΑΠ, που έχει ταχθεί κατά του νέου νόμου καιασκεί κριτική στην κομματική της ηγεσία για τη συναίνεση, στην Ξάνθηδενσυμμετείχε στη γενική Συνέλευση των φοιτητών, λόγω του ιδιότυπουκαθεστώτος τουχωριστού ενιαίου και των τμηματικών συλλόγων, όπου καιδραστηριοποιείταιαποκλειστικά.