marianaxan@yahoo.gr
«Μεγάληημέρα» το Σάββατο 27 Αυγούστου για τον κ. Τριαντάφυλλο Κουρτίδη και τηνοικογένειά του, την μητέρα του Βασιλική και την μνηστή του Ελένα, καθώςτοόνειρο ζωής του κ. Κουρτίδη στο οποίο αφοσιώθηκε επί 25 χρόνιαξοδεύοντας χρόνοκαι χρήμα έχει πάρει «σάρκα και οστά» σε Μουσείο «Γραμμοφώνων καιΝομισμάτων»και παραδίδεται στο κοινό. «Μεγάλη ημέρα» και για τον Πολύσιτο Ξάνθης,το χωριότου κ. Κουρτίδη, στο οποίο βρίσκεται τοΜουσείο στην ανακαινισμένη πατρική του οικία που κτίστηκε το 1955 καιπουφιλοξενεί όλα τα εκθέματα, καθώς αυτό το μουσείο φιλοδοξεί ν’αποτελέσει έναλιθαράκι στην τουριστική προβολή του Πολύσιτου, μέσα από την αύξηση τηςεπισκεψιμότητας στον οικισμό, καταδεικνύοντας πως μια ιδιωτικήπρωτοβουλία μπορείνα γίνει αρωγός της προσπάθειας της τοπικής αυτοδιοίκησης για ανάδειξηκαιπροβολή και συγκεκριμένατου δήμουΑβδήρων, όπου συμπεριλαμβάνεται ο οικισμός.
Εγκαίνιατου Μουσείου «Γραμμοφώνων και Νομισμάτων»
Στηντελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου,στονπροαύλιο χώρο του μουσείου, χοροστάτησεο σεβασμιότατος κ. Παντελεήμων, ενώπαρέστησαν και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του κ. Κουρτίδη οαντιπεριφεριάρχηςκ. Καραλίδης, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης. Στην εκδήλωση επίσηςπαραβρέθηκεχαιρετώντας τον κ. Κουρτίδη και αναχωρώντας μετέπειτα ο επικεφαλής τηςμείζονοςαντιπολίτευσης στην περιφέρεια κ. Γιώργος Παυλίδης, ενώ καθ’ όλη τηδιάρκειατης εκδήλωσης παρόντες ήταν το μέλος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. ΑθανάσιοςΚριτσίνης καιο αντιδήμαρχος Αβδήρων, πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Γιώργος Σίσκος. Επίσηςπαρόντεςήταν φίλοι και συγχωριανοί του κ. Κουρτίδη μεταξύ αυτών και οΔιδάκτοραςΠανεπιστημίου και προσωπικός φίλος κ. Μάριος Κασέρης, ο οποίος καιμίλησε γιατον συμμαθητή του τον Φούλη (Τριαντάφυλο Κουρτίδη) και συγκεκριμένα γιατηνικανότητά του στη ζωγραφική αλλά και για το μεγάλο του μεράκι τησυλλογήνοματισμάτων σημειώνοντας ότι «έκανε το αδύνατο δυνατό».
Ητοπική αυτοδιοίκηση κοντά στην ιδιωτική πρωτοβουλία
Παράλληλαζήτησε από τον αντιπεριφεριάρχη και τον δήμαρχο Αβδήρων να στηρίξουντηνπροσπάθειά του κ. Κουρτίδη , γνωστοποιώντας μέσω ανάρτησης στουςδικτυακούςτόπου αντιπεριφέρειας και δήμου Αβδήρων την ύπαρξή του μουσείου ώστε νακαταστεί πόλος έλξης για σχολεία και άλλους επισκέπτες του νομού. Οσεβασμιότατος επίσης εξήρε την προσπάθεια του κ. Κουρτίδη και έδειξεμεγάλοενδιαφέρον για τα γραμμόφωνα ενώ μετά την κοπή της κορδέλας και κατάτηνξενάγησή του στο Μουσείο από τον κ. Κουρτίδη εντυπωσιάστηκε και από ταεκκλησιαστικά εκθέματα όπως τα Καραμανλίδικα ευαγγέλια ( γραμμένα μεελληνικάγράμματα με τούρκικη προφορά), το ευχολόγιο του 1665, τον βυζαντινό σταυρό, τις λιθογραφίες του1900 και τις εικόνες.
Ο κ.Καραλίδης επίσης απέδωσε τα εύσημα στον κ. Κουρτίδη και δήλωσε ότι θασταθείαρωγός στην προσπάθειά του ενώ ο κ. Τσολακίδης του είπε μεταφορικά: «Τριαντάφυλλε σήμερα άνθισες…» καιδήλωσε ότι οδήμος θα στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και θα προωθήσει μέσα από τηνιστοσελίδατου αλλά και μέσα από το πρόγραμμα μαθητικού τουρισμού την προβολή τουμουσείου.
Εμφανώςσυγκινημένος ο κ. Κουρτίδης τους ευχαρίστησε όλους: «Σας ευχαριστώόλους που μετιμήσατε με την παρουσία σας. Ήταν μια προσπάθεια 25 χρόνων και τώρανιώθωμεγάλη ικανοποίηση που υλοποιήθηκε το όνειρό μου.
Τομουσείο θα είναι ανοιχτό στο κοινό κάθε μέρα τα απογεύματα και τιςΚυριακές καιτο πρωί. Να σημειώσουμε ότι αναλυτική παρουσίαση των εκθεμάτων τουΜουσείουέχει γίνει από το «Ε» στο φύλλο της 25ης Ιουνίου2011 καισυγκεκριμένα σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Ένα μουσείο παλιό σαν νόμισμα…»
Τοσπάνιο τάλιρο του 1845 αξίας…25.000 ευρώ!
Παραθέτουμεένα απόσπασμα που αναφέρεται στασπάνια νομίσματα που εκτίθενται στο μουσείο: «Το σπανιότερο ελληνικόνόμισμακυκλοφορίας είναι το τάλιρο του 1845 (υπάρχουν 3 – 4) και στον κ.Κουρτίδηστοίχισε 25.000 ευρώ! Το δεύτερο στη σειρά των σπάνιων είναι τα πέντελεπτά του1836 το τρίτο, τοτάλιρο του 1833 τωνΑθηνών – το παζαρεύει και το τέταρτο πιο δύσκολο η δραχμή του 1847 πουδενεκτίθεται ούτε στο νομισματικό μουσείο. Ο κ. Κουρτίδης τα έχειαποκτήσει όλαεκτός από το τάλιρο του 1833 που το παζαρεύει…
Επίσηςενδιαφέρουσα είναι η ιστορία του «δεκάλεπτου του κατάδικου» το οποίο είχε ένα διαφορετικόσχήμα πουέπαιρνε από τους κατάδικους που για να …σκοτώσουν το χρόνο τους τοχτυπούσανστην πέτρα…
Ηενότητα των νομισμάτων περιλαμβάνει επίσης πλήρη συλλογή νομισμάτων τηςΚρητικής Πολιτείας 1898 – 1913 τα περισσότερα της εποχής του Όθωνα (17συνολικά) της εποχής του Γεωργίου Α’ (1861 – 1913) του Κωνσταντίνου Α’,τηςπεριόδου Α’ ελληνικήςΔημοκρατίας τηςπεριόδου του 1950 της Χούντας του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη, της Β’ περιόδου τηςελληνικής δημοκρατίαςμέχρι το 2000».