Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ενισχύσεις σε γεωπεριβαλλοντικές δράσεις μέσω του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Ενισχύσεις σε γεωπεριβαλλοντικές δράσεις μέσω του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

0

ΟΥπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, ΚώσταςΣκανδαλίδης,προώθησε για υπογραφή την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγησηενισχύσεωνγια ορισμένες γεωργοπεριβαλλοντικέςδράσεις του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις»τουΠρογράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (Π.Α.Α) «ΑλέξανδροςΜπαλτατζής».
Οι χορηγούμενες ενισχύσεις γιατην εφαρμογή της Απόφασης θα ανέλθουν, για την περίοδο 2007-2013,συνολικά στοποσό των 1.174.513.548,7€, από τοοποίο 753,9 εκατ. € αφορούνανειλημμένες δεσμεύσεις που έχουν απορροφηθεί απότο 2007 μέχρι σήμερα. Η δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το ΕυρωπαϊκόΓεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από50-85%,ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής (Περιφέρεια Σύγκλισης, Περιφέρεια μηΣύγκλισης, μικρά νησιά Αιγαίου πελάγους)και από εθνικούς πόρους, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχήμα του Μέτρου214 τουΠΑΑ 2007-2013.
Με την ΚΥΑ καθορίζεται το αναγκαίο θεσμικόπλαίσιο για την εφαρμογή τωνπερισσότερων δράσεων του Μέτρου 214 που ως στόχο έχει την προστασίακαι βελτίωση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων (έδαφος,νερό, αέρας), τη διατήρηση τηςβιοποικιλότητας (ιδίως των γενετικών πόρων), καθώς και τη διατήρησητουγεωργικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του.
Οι δράσεις του Μέτρου 214 τουΠΑΑ που ενισχύονται -ομαδοποιημένεςσε 4 υπομέτρα- είναι οι ακόλουθες:
 

Υπομέτρο Στόχος Δράση
1 Προώθηση πρακτικών παραγωγής φιλικών προς τοπεριβάλλον 1.1Βιολογική γεωργία
1.2Βιολογική κτηνοτροφία
1.3Εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας
2 Γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις για την προστασίατων υδάτινων πόρων 2.1Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών
2.2Προστασία υγροτοπικών συστημάτων
 
3
Ειδικές δράσεις για τη διατήρηση τηςβιοποικιλότητας 3.1  Διατήρηση απειλούμενωναυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
3.2  Διατήρηση εκτατικώνκαλλιεργειών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση
 
3.3  Προώθηση γεωργικώνπρακτικών για την προστασία της  άγριαςζωής
3.5  Προστασία ΕθνικούΘαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
4 Προστασία του αγροτικού τοπίου που διαμόρφωσε ηγεωργική δραστηριότητα 4.1Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας
4.2Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας

 
Δικαιούχοι των ενισχύσεων της Δράσης μπορούν να κριθούν:
α. Οι επαγγελματίες αγρότες (κατά κύριοεπάγγελμα αγρότες), ταφυσικά δηλαδή πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΑγροτώνκαιΑγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
β. Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, ταφυσικά και νομικά δηλαδήπρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητααυτή, οι οποίοι επιπλέον πληρούν τιςπαρακάτωπροϋποθέσεις:
      βα. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων,να λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35%τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τουςαπασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι100.000κατοίκους, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 25%τουσυνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
ββ. Στην περίπτωση των νομικών προσώπων, ναλαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50%τουλάχιστοντου συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός και τα οποία έχουννομικήπροσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.
γ.Ενταγμένοι παραγωγοί στις δράσεις 1.1 «Βιολογική Γεωργία», 1.2«Βιολογικήκτηνοτροφία» και 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικάπεριοχών», οιοποίοι υπέγραψαν σύμβαση στηδράση μέχρι και την 31/12/2006 και των οποίων η περίοδος δέσμευσης δενέχειλήξει μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεωνενίσχυσης,όπως αυτή θα καθοριστεί σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δύνανται να επεκτείνουν την περίοδοδέσμευσης για δύο (2) το πολύ έτη και πάντως όχι πέραν της 31ηςΔεκεμβρίου 2013. Η παράταση της σύμβασης των εν λόγω δικαιούχων θαγίνεισύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπό έκδοση απόφασης μετηνπροϋπόθεση ότι εμπίπτουν σε  μιααπό τιςκατηγορίες δικαιούχων των ανωτέρω α και β σημείων και εφόσον καλύπτουντακριτήρια επιλεξιμότητας της δράσης.
Στιςδράσεις εντάσσονται αποκλειστικά νόμιμα κατεχόμενα αγροτεμάχια,βοσκότοποι καιζώα που έχουν δηλωθεί στην πιο πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ)τηςεκμετάλλευσης του αιτούντος.
Τα μέγισταποσά ενίσχυσης για τους δικαιούχους ορίζονται από τον Κανονισμό1698/2005 καιδιαφοροποιούνται ανάλογα με τη δράση, ως ακολούθως:
v600ευρώ/ Ha/έτος για τις αροτραίεςκαλλιέργειες
v900ευρώ /Ha/έτος για τις ειδικές πολυετείς καλλιέργειες  
v450ευρώ / Ha/έτος για τους βοσκοτόπους
v200ευρώ/ζώο.
 
Ηεφαρμογή των δεσμεύσεων των δικαιούχωναρχίζει την 16η Οκτωβρίου του έτουςυποβολής της αίτησης ενίσχυσης,εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντοςκάθεεπιμέρους δράσης.
 
Μετάτην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έχειπρογραμματιστεί η άμεση προκήρυξη των δράσεων 1.1 «Βιολογική Γεωργία»,1.2«Βιολογική Κτηνοτροφία», 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικάπεριοχών»και 2.2 «Προστασία υγροτοπικών συστημάτων». Σε αμέσως επόμενη φάσηαναμένεται ηπροκήρυξη της δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλώναγροτικώνζώων» ενώ για το φθινόπωρο έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη τωνυπολοίπωνδράσεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…