Σύγχρονοι χρυσοθήρες στη Θράκη!

0

Έναεκατομμύριο ουγκιές χρυσού αξίας 1,5δισ. δολαρίων, ή 1,1 δισ. ευρώ, θα αναζητήσουν σύγχρονοι καναδοίχρυσοθήρες στοΠέραμα της Θράκης. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας καιΚλιματικήςΑλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος υπέγραψε την περιβαλλοντικήάδεια γιανα επαναλειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής όπουυπάρχουν 8 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού, τρέχουσας αξίας πάνω από 12 δισ.δολ. ή8,5 δισ. ευρώ, υπόσχεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ηαδειοδοτική διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης αξιοποίησης τουκοιτάσματοςχρυσού στο Πέραμα Θράκης.
Hεπένδυση στο Πέραμα Θράκης είναι ύψους150 εκατ. ευρώ ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν ακόμη 190 εκατ.ευρώ. Τοκοίτασμα στο Πέραμα ανήκει στην εταιρεία «Xρυσωρυχεία Θράκης», η οποίααπό το2008 ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την καναδική Eldorado Gold µε έδρατοBανκούβερ στον Kαναδά, όμιλο που διαθέτει τρία μεταλλεία χρυσού στηνΚίνα, έναστην Τουρκία και ένα μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία.
Πρόσφαταο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότιδεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους σε όλον τον κόσμο που να έχουν τηνπλήρηαποδοχή της κοινωνίας. Και πρόσθεσε: « Υποχρέωση της Πολιτείας είναιόταν έναέργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την EE,να δίνειτο πράσινο φως για να προχωράει ».
Ηεταιρεία υπέβαλε και αίτηση ένταξης στηδιαδικασία αδειοδοτήσεων µε fast track για την εκμετάλλευση τουκοιτάσματος στοΠέραμα και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της συγκέντρωσης στοιχείων γιατηνκατάθεση του ολοκληρωμένου φακέλου και την οριστική έγκριση όπως λέει οδιευθύνων σύμβουλος της «Χρυσωρυχεία Θράκης» κ. Γ. Mαρκόπουλος.
Γιατις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας οκ. Μαρκόπουλος παρατήρησε ότι το κλίμα έχει αναστραφεί και η τοπικήκοινωνίατάσσεται υπέρ της υλοποίησης του έργου μετά και την πρόσφατη διοργάνωσηεπίσκεψηςσε εργοστάσιο παραγωγής χρυσού µε χρήση κυανιούχου νατρίου στην πόληKίτιλα τηςΦινλανδίας στο τέλος Μαρτίου.
Οιάμεσες θέσεις εργασίας στο Πέραμαφθάνουν τις 200, µε την έμμεση απασχόληση να προσθέτει επιπλέον 800θέσειςεργασίας. Το 70% των κεφαλαίων του έργου θα επενδυθεί στην περιοχή τηςΘράκηςµε ίδια κεφάλαια των Καναδών, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει εισροέςαπό την άμεσηφορολογία περίπου 200 εκατ. ευρώ. «Πράσινο φως» για την υλοποίησηδόθηκε και μετάαπό μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και τουΔημοκρίτειου ΟικονομικούΠανεπιστημίου της Θράκης.
 
Ημεταλλουργία στις Σάπες Ροδόπης
Οιθετικές εξελίξεις στο Πέραμα άνοιξαν τηνόρεξη και για µια άλλη «κολλημένη» μεταλλουργία χρυσού. Κοντά στιςΣάπες τηςΡοδόπης, η «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ανήκει στην αυστραλιανή CapeLambert,θέλει πλέον να ξεκινήσει την επένδυση που δεν προχώρησε δύο φορές στοπαρελθόνµε άλλους ιδιοκτήτες.
Πρόκειταιγια μεταλλείο χρυσού αντίστοιχηςδυναμικότητας µε εκείνο του Περάματος, για το οποίο είχε εγκριθείπρομελέτηχωροθέτησης από το ΥΠΕΧ??Ε που απορρίφθηκε από το ΣΤΕ πριν από τέσσεραχρόνια. ΟιΑυστραλοί θέλουν να επενδύσουν 100 εκατομμύρια σε 6 χρόνια, νααποδώσουν φόρουςπάνω από 80 εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο και να δημιουργήσουν 500άμεσεςκαι έμμεσες θέσεις εργασίας.
Ηαυστραλιανή Cape Lambert επενδύει σε όλοντον κόσμο σε χρυσό, ασήμι, χαλκό, σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, ουράνιο,βανάδιο,φωσφατάση και τιτάνιο και διαθέτει ορυχεία σε Aυστραλία, Aφρική, ΝότιαΑμερική,Κεντρική Ασία και φυσικά τις Σάπες στη Ροδόπη.
 
Τοχρυσάφι της Ελλάδας
Σύμφωναµε μελέτη του IΓME, τα κοιτάσματαχρυσού στη χώρα µας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 450 εκατ. τόνους. Γιαταδιαπιστωμένα κοιτάσματα χρυσού, συνολικής σημερινής αξίας πάνω από 16δισ.ευρώ, οι άμεσες επενδύσεις από τους τρεις ομίλους που ενδιαφέρονται ναξεκινήσουν την εξορυκτική δραστηριότητα φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ,δημιουργώντας2.000 θέσεις εργασίας. Μια αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία δείχνει ότιστιςχρυσοφόρες περιοχές έχουν παραχωρηθεί μεταλλευτικά δικαιώματα σεδιεθνείςοίκους, οι προσπάθειες των οποίων να «στήσουν» εγκαταστάσεις εξόρυξηςτουχρυσού χρονολογούνται από το 1990 αλλά δεν στέφθηκαν από επιτυχία μέχρισήμερα.
Ηαντίδραση των τοπικών φορέων και η εμπλοκήστο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποτρέψει ως σήμερα τηνπραγματοποίηση τωνσυγκεκριμένων επενδύσεων.
Ηπιο αναγνωρίσιμη υπόθεση από όλες είναιεκείνη της καναδικής TVX, η οποία πούλησε τα δικαιώματα και έφυγε, αφούαπέτυχενα λάβει άδεια για μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική, κάτι που πάλευε πάνωαπό 6χρόνια.
 
Τικάνουν οι γείτονες
ΗΤουρκία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια τρίαμεταλλεία χρυσού ενώ έχει αδειοδοτήσει άλλα τέσσερα. Η Βουλγαρία έχειμπει καιαυτή στην παραγωγή χρυσού με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία και έναδεύτερο υπόαδειοδότηση. Επίσης η Ρουμανία, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονταισεδιαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλείων. Στη χώρα μας έχουνερευνηθείαπό το κρατικό ΙΓΜΕ περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώυπάρχουνκαι άλλες που χρήζουν έρευνας καθώς υπάρχουν ενδείξεις κοιτασμάτων. «Οιπεριοχές στις οποίες βρίσκονται τα βεβαιωμένα και ερευνημένα κοιτάσματαείναικυρίως στη Χαλκιδική (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές), στις Σάπες τηςΚομοτηνήςκαι στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης» λέει ο κ. Παπαβασιλείου, ο οποίοςπροσθέτειότι η φύση στάθηκε γενναιόδωρη με το υπέδαφος της Θράκης και είναικρίμα αυτότο δώρο να πάει χαμένο.
 
Εξόρυξηαξίας 12 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική
Ημεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδαεισέρχεται σε µια νέα τροχιά μετά την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ τηςπεριβαλλοντικής μελέτηςτου έργου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θαεπενδύσει1,3 δισ. ευρώ για την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων όπωςάργυρος,χρυσός, χαλκός, καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου καιψευδαργύρου. Σεπλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολεί 1.800 εργαζομένους. Εκκρεμείβεβαίως ηάδεια εκμετάλλευσης που εκτιμάται ότι θα δοθεί μετά την υποβολήτεχνικής μελέτης.Η Ελληνικός Χρυσός ανήκει κατά 95% στη European Goldfields(διαπραγματεύεταιστην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο τουΤορόντο).Ουσιαστικά όμως είναι ελληνικών συμφερόντων, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχοςµε19,9% της European Goldfields είναι η Ελλάκτωρ. Στην περιοχή υπάρχουντρίαδιαπιστωμένα κοιτάσματα: στο Στρατώνι (ορυχείο ψευδαργύρου, μολύβδουκαιαργύρου που λειτουργεί από το 2005), στην Ολυμπιάδα (ανενεργό ορυχείοπλούσιοσε κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου και αργύρου) και στιςΣκουριές(έχουν γίνει µόνο ερευνητικές γεωτρήσεις µε διαπιστωμένα κοιτάσματαχαλκού καιχρυσού). Τα συνολικά αποθέματα και των τριών μεταλλείων ανέρχονται σε 8εκατ.ουγκιές χρυσού, 62,7 εκατ. ουγκιές αργύρου, 800.000 τόνους χαλκού,660.000τόνους μολύβδου και 890.000 τόνους ψευδαργύρου.
«Αναδημοσίευσηαπό το ΒΗΜΑ»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…