Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Μύθοι και αλήθειες για το καλοκαίρι

Μύθοι και αλήθειες για το καλοκαίρι

0

Σαςθυμίζει κάτι η συμβουλή «ποτέ μηνκολυμπάς με γεμάτο στομάχι»; Ή το «η θάλασσα “ψήνει” τις πληγές»; Όλοι…ταέχουμε ακούσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ανταποκρίνονται στηνπραγματικότητα.
Ηθεωρία πίσω από κάθε συμβουλή με τηνοποία έχουμε μεγαλώσει, συνήθως είναι πολύ λογική και αληθοφανής. Ενόψεικαλοκαιρινών διακοπών, βρήκαμε μερικές από τις ευρύτερα διαδεδομένεςσυμβουλέςτης εποχής – και αναζητήσαμε την αλήθεια πίσω τους. Ιδού…
 
Μηνκολυμπάς, αν δεν περάσουν τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα
 
Ησυμβουλή αυτή έχει ως στόχο την πρόληψητων πνιγμών οι οποίοι αποτελούν αληθινό δεινό στη χώρα μας.Περισσότεροι από300 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών και15έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών – πνίγονται ετησίως στην Ελλάδα. Ωστόσο αυτόδενσημαίνει πως αιτία ήταν το ότι έφαγαν πριν μπουν στο νερό.  Η  συμβουλή«όχι στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι»έχει τη ρίζα της στον κίνδυνο σοβαρής μυϊκής κράμπας μέσα στο νερό, πουμπορείνα καταστήσει αδύνατη την έξοδο από αυτό. Αν και είναι αλήθεια πως ηδιαδικασίατης πέψης απαιτεί να κινηθεί περισσότερο αίμα προς το στομάχι και, έωςέναβαθμό, μακριά από τους μυς, έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί περιστατικόπνιγμούεξαιτίας του φαγητού. Ακόμα εξάλλου κι αν πάθει κάποιος κράμπα, εύκολαμπορείνα βγει απ’ το νερό – εφόσον δεν βρίσκεται στο ανοιχτό πέλαγος, αλλά σεμιαπισίνα ή σε μια ελεγχόμενη παραλία.
Τιμπορεί στ’ αλήθεια να πάθει όποιοςκολυμπάει με γεμάτο στομάχι; Να νιώσει δυσφορία, καούρες ή ακόμα και νακάνειεμετό. Σε ένα παιδί, ο εμετός μέσα στο νερό ασφαλώς και μπορεί νααυξήσει τιςπιθανότητες πνιγμού, αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφείτέτοιοπεριστατικό.
Τομοναδικό είδος διατροφής πουτεκμηριωμένα είναι επικίνδυνο για τους κολυμβητές, είναι το αλκοόλ:διεθνείςμελέτες έχουν δείξει πως το 25% των πνιγμών στους εφήβους και το 41%στουςενήλικες, σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Ταπαραπάνω πρακτικά, σημαίνουν πως ένασάντουιτς μισή ώρα πριν από το μπάνιο δεν πρόκειται να σκοτώσει κανέναν– αλλάένα πλήρες γεύμα καλό είναι να αποφεύγεται. Όσο για το αλκοόλ,αντενδείκνυταιπλήρως.
 
Τοηλιακό έγκαυμα μας μαυρίζει
Τοηλιακό έγκαυμα είναι έγκαυμα και όχιπροστάδιο του μαυρίσματος. Η ανάπτυξή του σημαίνει ότι έχει υποστείβλάβη το δέρμα– και τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα είναι παράγοντας κινδύνουγιαδερματικό καρκίνο.
 
Έχωσκούρο δέρμα, γι’ αυτό και δεν καίγομαι
Οισκουρόχρωμοι άνθρωποι δεν έχουν ανοσίαστις βλάβες του ήλιου, απλώς καίγονται πιο δύσκολα, τονίζει ηΑμερικανικήΑκαδημία Δερματολογίας. Συνεπώς, κι αυτοί χρειάζονται προστασία όπωςόλοι.
 
Ηθάλασσα «ψήνει» τις πληγές
Μέγιστοσφάλμα, ιδίως εάν δεν ξέρει κανείςπου κολυμπάει. Η θάλασσα μπορεί να είναι γεμάτη βακτήρια, τα οποία ανμολύνουνμια πληγή θα προκαλέσουν πόνο και πυρετό.
 
Μηνξύνεις το τσίμπημα ή δάγκωμα από έντομο
Αυτόείναι σωστό. Το ξύσιμο επιδεινώνει τονκνησμό (φαγούρα), ενώ ελλοχεύει κίνδυνος μόλυνσης της πληγής.
 
Ανσε δαγκώσει τσούχτρα, ούρησε στην πληγή
Δενυπάρχει επιστημονικό δεδομένο που ναδείχνει ότι τα ούρα μπορούν να καταλαγιάσουν τον πόνο από το δάγκωματηςτσούχτρας. Τα ούρα είναι όξινα και πολλοί πιστεύουν ότι η οξύτητά τουςαδρανοποιεί τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν μετά το τσίμπημα,ελαττώνοντας έτσι τον πόνο, αυτό όμως δεν έχει αποδειχτεί.
 
Τατζάμια μάς προστατεύουν από τον ήλιο
Αυτόκι αν είναι μύθος. Μελέτες έχουνδείξει πως η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια, εκτός κι αν έχουνειδικάφίλτρα που την απορροφούν – και αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο στααυτοκίνητα καιδη στο παρμπρίζ.
 
Ανπάθεις έγκαυμα, βάλε βούτυρο
Τεράστιολάθος, διότι το βούτυρο, και κάθεάλλη λιπαρή ουσία όπως η βαζελίνη, “παγιδεύει” τη θερμότητα μέσα στοδέρμα καιεπιδεινώνει το έγκαυμα.
Ανπάθετε ηλιακό έγκαυμα, δροσίστε το δέρμαμε βρεγμένο, κρύο πανί και φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά
Ανπονάτε, πάρτε κάποιο απλό παυσίπονο,όπως η ιβουπροφαίνη, συνιστά. Δροσίστε επίσης το δέρμα σας μεενυδατικέςαλοιφές δίχως οινόπνευμα ή με ειδικές αλοιφές από το φαρμακείο. Έναςγιατρός ήφαρμακοποιός μπορεί να σας συστήσει κάποια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…