Γιατο έτος 2011, το«Εργαστήριο Νέων για τη ΕπίλυσηΣυγκρούσεων» διοργανώθηκεστηνΚωνσταντινούπολη από τις 3 – 9 Ιουλίου μέσαστον όμορφοχώρο τουRobert College (www.robcol.k12.tr ). Στο πρόγραμμασυμμετείχαν40 μαθητέςηλικίας από 15 έως 18 ετών: 10από την Ελλάδα, 10 από την Τουρκία, 10 από την Ελληνοκυπριακή Κοινότητακαι 10από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.
Ύστερααπό πρωτοβουλία του ΕθνολογικούΜουσείου Θράκης από την Ελλάδα έλαβαν μέρος8 μαθητέςαπό τοΝ. Έβρου και 2 από την Αθήνα. Πέρυσι η διοργάνωση είχε πραγματοποιηθείστην Ελλάδα.
Ταπαιδιά πήραν μέροςσε αρκετά μαθήματα-δραστηριότητεςσε μορφήκαλοκαιρινών εργαστηρίων κατά τη διάρκεια των οποίωνχωρίζονταν σε ομάδεςκαιπροσπαθούσαν να βρουν λύσεις για κάποιο πρόβλημαπου πολλές φορές ήταν φανταστικό αλλά συνέπιπτε πάντα μεπραγματικάπροβλήματατων χωρώντους ή προσωπικές δυσκολίες του καθενός. Στη συνέχεια η κάθε ομάδαπαρουσίαζε τις λύσεις αναλύονταςτον τρόπο σκέψης τους. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα ναεπισκεφθούν αξιοθέατατης Κωνσταντινούπολης και να γευτούν διάφορα εδέσματα.
Ηεμπειρίατων μαθητώναποτυπώνεται στα λόγια της συμμετέχουσαςΜόνικα Καμπασελέ:«Αυτό το ταξίδι ήταν γιαόλους μαςμιαεκπληκτική εμπειρίαστην οποία κάναμενέους φίλους , σκεφτήκαμεπράγματατα οποία ποτέ άλλοτε δεν είχαν περάσει από το μυαλόμας,ενώ λάβαμεερεθίσματαγια να συνεχίσουμενα δουλεύουμεπάνω στην κατεύθυνση της ειρηνικήςεπίλυσης των διαφορών μεταξύΕλλάδας,Κύπρου και Τουρκίας»
Ταεργαστήρια Νέων
Τα«Εργαστήρια Νέων για την ΕπίλυσηΣυγκρούσεων» απευθύνονται σε μαθητέςΛυκείου 15-18 ετών, γίνονταιυπό τηνκαθοδήγηση έμπειρωνεκπαιδευτικών – συντονιστώνκαι στοχεύουν, μέσααπό συνεργατικέςκαι συμμετοχικέςμεθόδουςμάθησηςκαι βιωματικέςασκήσεις, στο νααναπτύξουν στάσεις,αξίες και δεξιότητεςπου οδηγούν στη συμβίωσημεάλλους μέσααπό το σεβασμότων ανθρωπίνων δικαιωμάτωντους, τη μηβίαιη επίλυση συγκρούσεων και την εμπέδωσητης κατανόησης και τηςαλληλεγγύης μεόσους έχουν διαφορετική κουλτούρα,θρησκεία και γλώσσα – το να είναι κανείς διαφορετικός σημαίνειότι είναι μοναδικόςσ’έναν πλανήτη που η έννοιατου Πολίτη του Κόσμουγιορτάζεταικαι τιμάται.
Οιδιοργανωτές
ΤοΚέντρο Έρευνας και Δράσηςγια την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)είναι γυναικεία μηκυβερνητική οργάνωση η οποίαιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1988. Τα θέματαστα οποία επικεντρώνεται η δράση της οργάνωσης είναι ηπροώθηση ενός πολιτισμούειρήνης καιη ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσωτης Εκπαίδευσης για την Ειρήνη, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,κυρίως των γυναικών, η ενδυνάμωσητων γυναικών και ένταξη τηςισότητας των φύλων μέσωαναπτυξιακών προγραμμάτων,η καταπολέμησηκαι η πρόληψη της βίας κατά τωνγυναικών καθώς και της διακίνησης και εμπορίαςγυναικών και παιδιών, η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού,η ενίσχυση και ενεργοποίηση τηςκοινωνίας των πολιτών.
ΗΕιρηνευτική Πρωτοβουλία ΓυναικώνΕλλάδας – Τουρκίας – Κύπρου, WINPEACE, Women’s Initiative for Peace,αποτελείένα από τα προγράμματατου ΚΕΔΕμακράςπνοής, για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύτων τριών χωρών. Στο πλαίσιοαυτού του Προγράμματος,εκτός των άλλων δράσεων που από κοινού γυναίκες και νεολαία υλοποιούν συμβάλλονταςστην οικοδόμησηεμπιστοσύνης,στην γνωριμίακαι στην κατανόηση μεταξύτων λαών, υλοποιούνται, σε ετήσια βάση, τα «Εργαστήρια Νέωνγια την Επίλυση Συγκρούσεων».