Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Δημιουργία νέων μορφών επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας

Δημιουργία νέων μορφών επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας

0

Τοσχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομίακαι την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργούΕργασίας καιΚοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη καικατά τις αμέσως επόμενες ημέρες,  θακατατεθεί στη Βουλή.
Μετο νομοσχέδιο, δημιουργείται το πλαίσιογια τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, θεσπίζεταιένας νέοςτύπος επιχείρησης, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοι.Σ.Π.Ε.)καθώς καιαναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδηστηνΚοινωνική Οικονομία.
Πρόκειταιγια επιχειρήσεις ειδικής νέαςμορφής που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα πέραν της αμοιβής για ταμελή πουπροσφέρουν εργασία. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των επιχειρήσεων είναιη παροχήυπηρεσιών που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, πολιτισμός,παραδοσιακάπροϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίακλπ).Σύμφωνα με το σχεδιασμό μπορούν την κρίσιμη τριετία 2012 – 2014 ναδημιουργηθούν έως 60.000 βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας στο χώρο τηςκοινωνικήςοικονομίας.
Επισημαίνεταιότι ως κίνητρα για τη σύστασηκαι τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων παρέχονται η δυνατότητααξιοποίησηςΚοινοτικών Πόρων, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ύψους 60 εκ.ευρώ με δυνατότητααύξησης του ποσού σε 100 εκ.ευρώ, η αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ, η πρόσβαση σε όλα τα επιδοτούμεναπρογράμματα γιατην ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και φορολογικές και ασφαλιστικέςελαφρύνσεις.
Σύμφωναμε την εισήγηση του υπουργούΕργασίας που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, θεσμοθετείται μιανέαμορφής κοινωνικής επιχείρηση, που βασίζεται στον αστικό συνεταιρισμό,τηςΚοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, η οποία μπορεί να ενισχύεταιαπό πόρουςπου προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και λειτουργείμε τιςεξής βασικές αρχές:
 
-Τηνελεύθερη συμμετοχή
-Τηδημοκρατική διοίκηση: «ένα πρόσωπο, μια ψήφος»
-Τηδίκαιη (περιορισμένη) διανομή των κερδών και την έμφαση στηνεπανεπένδυσή τους
-Τοαδιαίρετο, ολικώς ή μερικώς, του ιδίου κεφαλαίου
-Τηναλληλεγγύη
-Τηνανεξαρτησία από τις κρατικές δομές
 
Επίσης,αναγνωρίζονται οι υφιστάμενοιφορείς κοινωνικής οικονομίας υπό το βασικό περιορισμό ότι είναι πάροχοιυπηρεσιών ή αγαθών προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς να επιδιώκουνπρωτίστως τοκέρδος (π.χ. συνεταιρισμοί, ΜΚΟ, σωματεία, Ιδρύματα, εθελοντικέςοργανώσεις,προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, κ.α.)
Εξάλλου,οι Κοινωνικοί ΣυνεταιρισμοίΠεριορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), που έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο2716/1999, θεωρούνται αυτοδικαίως Κοινωνικές ΣυνεταιριστικέςΕπιχειρήσειςΈνταξης.
Διαχείρισηανθρώπινου δυναμικού,χρησιμοποίηση πλεονάσματος και διανομή κερδών:
Ταμέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μπορεί να είναι καιεργαζόμενοί της και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων πουαπορρέουναπό την εργατική νομοθεσία. Στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ένταξης πρέπει οιεργαζόμενοι ναπροέρχονται από ευάλωτες ομάδες σε ποσοστό τουλάχιστον 40%.
Τακέρδη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  δενδιανέμονται στα μέλη της παρά μόνο στουςεργαζομένους σε αυτήν. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό  60% για τις δραστηριότητεςτης επιχείρησηςκαι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κατά ποσοστό 35% διανέμεται στους εργαζομένους τηςεπιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας.
 
Κίνητραγια την Δραστηριοποίηση στην Κοινωνική Οικονομία:
Ασφαλιστικά-Φορολογικά:Περιλαμβάνονταιδιατάξεις που προβλέπουν μέτρα στήριξης των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μέσω τηςδιατήρησης τωνεπιδομάτων  και τωνσυντάξεων για τα μέληευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που θα απασχολούνται σε αυτές. Επίσης,προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις κατά την αναδιανομή των κερδών τωνΚοιν.Σ.Ε.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…