marianaxan@yahoo.gr
Την αλήθεια κατάματα επέλεξαν να δουν και ν’ αντιμετωπίσουν οιμέτοχοι της Αναπτυξιακής Α.Ε. πριν αναγκαστούν να το κάνουν με διαταγήκάποιαςδημόσιας αρχής αφού ουσιαστικά η εταιρεία είναι ανενεργή και τα χρέητηςξεπερνούν το μετοχικό της κεφάλαιο, γεγονός που επισείει παρέμβαση τουτμήματοςΕμπορίου και διάλυση της εταιρείας. Έτσι κατά την ετήσια τακτική γενικήσυνέλευση των μετόχων που είχε εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα αφού λήγειη θητείατου παρόντος Δ.Σ. παρέκαμψαντα 7 θέματαστην ημερήσια διάταξη που αφορούσαν απαλλαγή του Δ.Σ. και εκλογή νέου,παρά τιςαντιρρήσεις του προέδρου κ. Πασχάλη Λύρατζη και του εκπροσώπου τηςμετόχου ΕΑΣκ. Αντώνη Δαδαλιάρη και έκαναν αποδεκτή την πρόταση του κ. Παρασταστίδηγιαεκκαθάριση εν λειτουργία και έκθεση βιωσιμότητας της εταιρείας ώστε ναδουν τιθα την κάνουν. Θα την κρατήσουν ή θα τη διαλύσουν; Μετά από αρκετήσυζήτησηαποφάσισαν να διακόψουν τη συνέλευση για μία εβδομάδα ώστε να εξεταστείτονομικό πλαίσιο που διέπει όλη τη διαδικασία. Έτσι η νέα τακτική γενικήσυνέλευση που θα κρίνει το μέλλον της Αναπτυξιακής ορίστηκε για τηνΠέμπτη 7Ιουλίου στις 10 το πρωί στα γραφεία της Αναπτυξιακής.
«Μέσα με τα τσαρούχια» η Αναπτυξιακή…
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο λογιστής κ.Χατζηκωνσταντινίδης στη χρήση του 2010 (που ήταν υπό έγκριση) ηΑναπτυξιακή δενείχε κανένα έσοδο, δεν ανέπτυξε καμιά δραστηριότητα και δεν υλοποίησεκανέναπρόγραμμα. Αντίθετα όλα τα έξοδα (τόκοι δάνειων, αποσβέσεις κ.λ.π).συσσωρευμένα αποτελούν ζημιά που ανέρχεται σε 336. 346 ευρώ στα οποία προστιθέμενες οι ζημιέςπροηγούμενων χρήσεων(166.745) ανεβάζουν τη συνολική ζημιά της εταιρείας στα 503.091 ευρώαπόσυστάσεως εταιρείας.
Ο κ. Χατζηκωνστανιτνίδης ενημέρωσε τους μετόχους αναλυτικά για τιςυποχρεώσεις της εταιρείας ( 170.000 ευρώ, Ασφ. Ταμεία 40.000, προσωπικό220.000κ.λ.π). Επίσης ανέγνωσε ην έκθεση των ορκωτών λογιστών στην οποίαγινότανκάποιες παρατηρήσεις ως προς τη διαχείριση που αφορούσαν μη προβλέψειςγια τιςοφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά στις υποχρεώσεις προςτρίτους. Ο κ.Λύρατζης δικαιολογήθηκε ότι κάποιοι πληρώθηκαν όμως δεν εξέδωσανπαραστατικάώστε να περάσουν στα έξοδα. Γενικάδόθηκε η εικόνα ότι από διαχειριστικής απόψεως τα πράγματα ήταν πολύελαστικάκαι ότι κάπου χάθηκε ο έλεγχος, ενώ από οικονομικής ότι η καθαρήπεριουσία τηςεταιρεία είναι 45.000 ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο 545.000 που σχεδόνδενφτάνει για να καλυφθούν οι ζημιές, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλουν νατηνκρατήσουν πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη…
Εκκαθάριση και βλέπουμε…
Μετά απ’ όλα αυτά ο κ. Παραστατίδης κατέθεσε την πρόταση να γίνειεκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει διάλυσηκαι ότι η εταιρείαθα υπάρχει με το παρόν Δ.Σ. και ταυτόχρονα να γίνει από ειδικούς μιαέκθεσηβιωσιμότητας της εταιρείας ώστε ν’ αποφασίσουν οι μέτοχοι τι πρέπει ναγίνει.Σ’ αυτό συμφώνησε καιο δήμαρχοςΑβδήρων, ο οποίος προήδρευε στη συνέλευση υπογραμμίζοντας ότι ηκατάσταση είναιστο απροχώρητο και ότι η εταιρεία είναι χρεοκοπημένη και κρατά σεομηρία τουςεργαζόμενους ενώ συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα χρέη. Χαρακτήρισεμάλιστα τηνκατάσταση «γάγγραινα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του δημάρχου Τοπείρου, οοποίος μάλιστα πρότεινε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης.Η άποψητης αντιπεριφέρειας την οποία εξέφρασε η περιφερειακή σύμβουλος καΜαραγκούήταν να μπουν οικονομικοί επιθεωρητές στην εταιρεία και επανέλαβε ότι ηαντιπεριφέρεια προτίθεται να διαθέσει τις μετοχές της στους δήμους.Όμως αυτόβρήκε αντίθετο τον εκπρόσωπο του δήμου Ξάνθης κ. Μπένη ο οποίος μίλησεγιααποποίηση ευθυνών της αντιπεριφέρειας και ότι ο δήμος Ξάνθης δενδέχεται κάτιτέτοιο καθώς οι μέτοχοι θα κληθούν να επιβαρυνθούν και με το μερτικότηςαντιπεριφέρειας στα χρέη. Τάχτηκε υπέρ της απόφασης Παραστατίδη καισημείωσεότι πρέπει να πάρουν οι μέτοχοι γενναίες αποφάσεις. Αντίθετος με τηνπρότασηήταν ο κ. Δαδαλιάρης (εκπρόσωπος της ΕΑΣ) και ο κ. Λύρατζης. Και ο μενπρώτοςεπέμενε να συζητηθούν τα θέματα ημερήσιας διάταξη και όχι αυτό ενώ ο κ.Λύρατζηεπικαλέστηκε τη λήξη της θητείας του Δ.Σ. και ότι δεν θα υπάρχεινομιμοποίησήτου για υλοποίηση του Leaderαν αυτό εγκριθεί μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, αφήνοντας τηνεντύπωση ότιθέλει άρον άρον ναφύγει… Η άποψη του κ.Δαδαλιάρη αντικρούστηκε και από τον κ. Μπένη ο οποίος είπε ότι ούτως ήάλλωςκαλύπτονται από τη συζήτηση τα θέματα και από τον κ. Τσολακίδη που είπεότι:«Βλέπουμε το δέντρο αντί να βλέπουμε το δάσος και ότι πρέπει να μιλάμετηγλώσσα της αλήθειας», ενώ για τον κ. Λύρατζη οι μέτοχοι κράτησανχαμηλούςτόνους…
40.000 ετησίως οι απολαβές του προέδρου και του Διευθύνοντασυμβούλου στην Αναπτυξιακή
Παρέμβαση δι’ επιστολήςέκαναν και οι εργαζόμενοι στην Αναπτυξιακή και στο ΚΕΚ «ΘρακικήΠρόοδος»(θυγατρική της ΑΝ. ΞΑ) οι οποίοι όπως ειπώθηκε στην συνέλευση είναι έναχρόνοαπλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν μια κοστολογημένη πρόταση για τοπως θασυνεχίσει να λειτουργεί ομαλά η εταιρεία αλλά και πως θα εξυγιανθεί. Ηπρότασηέχει κάτι το ανατρεπτικό αφού προτείνεται μείωση των αποδοχών τους, περιλαμβάνει δε και μερικάενδιαφέρονταιστοιχεία πουκαταδεικνύουν όμως και τηδιαχειριστική ανεπάρκεια της διοίκησης αλλά και έξοδα που δεν συνάδουνμε τηνοικονομική της κατάσταση.
Οι προτάσεις των εργαζομένων – Του βάζουν τα «γυαλιά»;
•Μεσοσταθμική κλιμακούμενη μείωση των αποδοχών του προσωπικού τωνεταιριών από 10% έως και 20% αναλογικά επί των σημερινών καθαρώναμοιβών μεαναμενόμενο οικονομικό όφελος περίπου 26.000,00 ευρώ από την μείωση τωναποδοχών και περίπου 12.000,00 ευρώ από την μείωση των ασφαλιστικώνεισφορών.
•Ύπαρξη Τεχνοκράτη Γενικού Διευθυντή στην ΑΝ.ΞΑ με επιμερισμό τηςαμοιβής του στην υλοποίηση προγραμμάτων.
•Άμεση μετακόμιση από το υπάρχον κτήριο σε νέο με αισθητά χαμηλότεροενοίκιο (από 2.500,00 ευρώ σήμερα σε 800,00 – 1000,00 με αναμενόμενοοικονομικόόφελος 18.000,00 – 20.000,00 ετησίως).
•Παύση αμοιβών του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Δ.Σ.της ΑΝ.ΞΑ με αναμενόμενο οικονομικό όφελος περίπου 40.000,00 ευρώετησίως.
•Παύση κάλυψης δαπανών κινητής τηλεφωνίας των διοικούντων, μεαναμενόμενο οικονομικό όφελος της τάξης των 5.000,00 ευρώ ετησίως.
•Ορθολογική και λιτή οικονομική διαχείριση των εταιρειών, σε τομείςόπως η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο περιορισμός των εξόδωνκαι ηδημιουργία αποθεματικού σε χρονικές περιόδους που υπάρχουν προγράμματα.