marianaxan@yahoo.gr
Ταναρκωτικά έχουν χαρακτηριστεί ως «μάστιγα» που οδηγεί στην καταστροφήκαι στηνψυχολογική, οικονομική εξαθλίωση, στον κοινωνικό στιγματισμό και στηνπεριθωριοποίηση και τέλος στον βιολογικό θάνατο. Θεωρούνται ως υπ’ 1εχθρός τηςνεολαίας και έχουν ψηφιστεί πολλοί νόμοι για την καταστολή τουφαινομένου τηςολοένα αυξανόμενης εξάπλωσή τους. Όμως αποτελεί παράλληλα «κοινό μυστικό» ότι πίσω από την διακίνησητους κρύβονταιτεράστια συμφέροντα και ότι πολλά κράτη στηρίζουν τις οικονομίες τουςσ’ αυτά.Εν όψει λοιπόν της 26ης Ιουνίου, της ΠαγκόσμιαςΗμέρας κατά τωνΝαρκωτικών, παρέχεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη κοινωνικήευαισθητοποίησηενάντια στο φαινόμενο, πληρέστερη ενημέρωση για την πρόληψη και τηναντιμετώπιση μέσα από δράσεις που υλοποιούνται από τα κατά τόπουςΚέντραΠρόληψης ή Συμβουλευτικούς Σταθμούς και τα Κέντρα Θεραπείας ΕξαρτημένωνΑτόμων(ΚΕΘΕΑ) μέσω ψυχολογικής στήριξης αλλά και τον ΟΚΑΝΑ που υλοποιείπρογράμματααποθεραπείας με υποκατάστατα (μεθαδόνη κ.λ.π.) και επανένταξης. Νασημειώσουμεότι στην Ξάνθη λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών ενώ σεΑλεξανδρούπολη – Κομοτηνή και Καβάλα λειτουργούν από το 2002 τα ΚΕΘΕΑ,δομέςπου υλοποιούν «στεγνά» προγράμματα (ψυχολογική στήριξη και θεραπείαχωρίςχορήγηση υποκατάστατων).
Ηοικονομική κρίση συντελεί σε αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών
Όπωςμας πληροφορεί η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Καβάλας κα Οικονομίδου ανησυχητικάείναι τασημάδια καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια σημαντική αύξηση τωνχρηστών,γεγονός που πιστοποιείται από την αύξηση της προσέλευσής τους γιαπαροχήστήριξης στα ΚΕΘΕΑ. Η αύξηση είναι γενική και αφορά όλους του νομούςτηςπεριφέρειας και η Ξάνθη φυσικά δεν εξαιρείται. Η κα Οικονομίδου συνδέειάμεσα τηναυξητική τάση με την οικονομική κρίση επισημαίνοντας ότι «η οικονομικήκρίσηδημιουργεί κοινωνική κρίση. Έτσι μεγιστοποιούνται οι αιτίες που οδηγούνσεπαραβατικές συμπεριφορές, στηνεγκληματικότητα, στον τζόγο στο αλκοόλ αλλά και στα ναρκωτικά».
Ο Δρ Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής τουΚέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), αναλύει τον τρόπο πουηοικονομική κρίση προάγει την χρήση ναρκωτικών ουσιών και περιγράφει τοντρόποπου η οικονομική κρίση μεταβάλλει το προφίλ του χρήστη, ενώ προτείνεινέα μέσαπου οι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν προκειμένου να δημιουργήσουνδιαύλουςεπικοινωνίας με τους νέους.
«Γιατους εξαρτημένους που είναι πολλαπλώς επιβαρυμένοι, η κρίση συνεπάγεταιεπιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, μείωση τουκινήτρουγια ένταξη και παραμονή σε θεραπεία και αύξηση των δυσκολιών κατά τηνκοινωνικήεπανένταξη.
Ηεξεύρεση και διατήρηση εργασιακής θέσης καθίστανται δύσκολες όπως και ηδιασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών και απολαβών εργασίας, αυξάνοντας τονκίνδυνουποτροπής σε προβληματικές συμπεριφορές.
Σταθέματα της υγείας οι περικοπές στο σύστημα δημόσιας υγείας έχουν ήδηκαταστήσειδυσκολότερες τις παραπομπές των εξαρτημένων για ιατρικές εξετάσεις.
Ηοικονομική κρίση μπορεί να οξύνει και την παραβατικότητα ενώ ηκοινωνικήπεριθωριοποίηση και η εξαθλίωση πολύ συχνά οδηγούν στην ενίσχυση τηςαυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Γενικά, η κατάσταση, λόγω τηςοικονομικήςκρίσης παρουσιάζεται οξυμένη, και ο αριθμός των χρηστών αναμένεται νααυξηθείτα επόμενα χρόνια. Το ΚΕΘΕΑ έχει προσαρμόσει τηστρατηγική του στακαινούρια δεδομένα, ώστε να αντιμετωπίσει ταχύτερα τις επείγουσεςανάγκες τωνχρηστών που μπορεί να σχετίζονται τόσο με την επιδείνωση της κατάστασήςτουςστη χρήση όσο και με τα αυξημένα αιτήματα για θεραπεία.
Σεαυτό το πλαίσιο εντατικοποίησε τα προγράμματά του άμεσης πρόσβασης καιπροσέγγισης χρηστών στο δρόμο, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αύξησετιςπύλες εισόδου στις υπηρεσίες του, δημιούργησε προγράμματα πρόληψης καιέγκαιρηςπαρέμβασης για εφήβους και νέους στις επιβαρυμένες περιοχές και νέεςδομές γιαμετανάστες και φυλακισμένους, ενίσχυσε τις υπηρεσίες κοινωνικήςεπανένταξηςκ.ά.
TοΚΕΘΕΑ προσπαθεί να βρίσκεται όπου υπάρχουν χρήστες ουσιών, δίνοντας τηδυνατότητα διεξόδου από την εξάρτηση και την προοπτική της κοινωνικήςένταξης».
Τιδείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ
Σύμφωνα,πάντως με τα φετινά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, 7 στους 10 εξαρτημένους που τοπροσεγγίζουν είναι μακροχρόνιοι χρήστες ηρωίνης με πρόβλημα κατάχρησηςπουεκτείνεται πάνω από μια δεκαετία. Ο ένας στους δύο δεν έχει απολυτήριολυκείου,ενώ 6 στους 10 είναι άνεργοι και 2 στους 10 έχουν περιστασιακή ήεπισφαλήεργασία. Το 11,5% είναι άστεγοι ή διαμένουν σε προσωρινή στέγη.Τέσσερις στουςδέκα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, 6 στους 10 έχουννοσηλευτεί στοπαρελθόν, ενώ σχεδόν οι μισοί ενδοφλέβιοι χρήστες έχουν μολυνθεί απόηπατίτιδαC. Τέλος, 7 στους δέκα χρήστες έχουν συλληφθεί, 4 στους 10 έχουνκαταδικαστείκαι 1 στους 3 έχει φυλακιστεί στο παρελθόν.
Όσοναφορά τις οδούς διακίνησης, οι παράνομες ουσίες μπαίνουν στη χώρα μαςτόσο απότα βόρεια σύνορά μας όσα και δια θαλάσσης. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα,λόγω τηςγεωγραφικής της θέσης, αποτελεί σταυροδρόμι.
Ταστοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης
Απότην αρχή του έτους και μέχρι και τις 23.06.2011, έχουν διαπραχθεί 21αδικήματατης περί ναρκωτικών νομοθεσίας και έχουν γίνει 32 συλλήψεις ατόμων.
Οιποσότητες που έχουν κατασχεθεί: 105,40 γραμμάρια ηρωίνη – μορφίνη, 0,70ml ηρωίνη – μορφίνη, 69,10 γραμμάριακοκαΐνη, 2 τσιγαριλίκια,62 χάπια, 6156,60 γραμμάρια κάνναβης
Δράσειςτου Κέντρου Ενημέρωσης και Πρόληψης Ξάνθης
Νασημειώσουμε ότι το ΚέντροΕνημέρωσης καιΠρόληψης κατά των Ναρκωτικών N. Ξάνθης θα πραγματοποιήσει στις 25Ιουνίου 2011,ημέρα Σάββατο καιώρες 11:00-13:00 εκδήλωσηστην κεντρική πλατεία της πόληςμε:
1.Σταντμε έργα παιδιών που συμμετείχαν σε προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέματηνεξάρτηση.
2.Διανομήέντυπου ενημερωτικού υλικού με τη συμμετοχή του αθλητικού συλλόγου καλαθοσφαίρισης «ΑΣΠΙΔΑ».
3.Ενημέρωσηαπό τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης για θέματα που αφορούν την πρόληψητηςχρήσης ουσιών.
4.Διανομήέντυπου ενημερωτικού υλικού από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού καιμέλη τουΣυλλόγου Αιμοδοτών «ΗΑγάπη».