Ακολουθείη επικύρωση της συμφωνίας απόκάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικέςδιαδικασίεςτου καθενός.
Μόλιςολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τακράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή,μεεκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. τον χρόνο.
Ειδικότερα,η δανειακή συμφωνία ύψους 80δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών της ζώνης του ευρώ, πουυπεγράφητον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθετμήματος τουδανείου έφερε περίοδο χάριτος τριών ετών.
Οιτόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο μεκυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3%για ταπρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη. Ο αρχικός προγραμματισμόςπροέβλεπεσταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012,ωστόσοη επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρεςτηςευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου,προκειμένου ναολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτραπου πήρε ηχώρα μας.
Μεβάση τη νέα συμφωνία, η οποία θαπεριλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:
•Το επιτόκιο δανεισμού μειώνεται κατά 1%.Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο του δανείου εκτός της προσθήκηςτουEuribor των τριών μηνών και των επιπλέον 50 μονάδων βάσης για έξοδαδιαμορφώνεται σε 2% από 3% για τα τρία πρώτα χρόνια και σε 3% από 4%για ταεπόμενα χρόνια.
•H περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5έτη.
•H συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος τουδανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη, εξέλιξη που οδηγεί σε αύξηση του μέσουχρόνουλήξης του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια.
Μετην επίσημη πλέον συμφωνία επιτυγχάνεταιη μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ.ευρώ.Παράλληλα, χάρη στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωσητηςταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά800εκατ. τον χρόνο και κατά 4 δισ. στην 5ετία 2011-15.
Σύμφωναμε τη ρητή πρόβλεψη του Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τονυπουργόΟικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.