elenidfn@yahoo.com
Η περιήγηση στη νέα έκθεση πουφιλοξενεί ο χώρος τέχνης «Ορφέως 20» ξεκινά με μία έκπληξη. ΟκαλλιτέχνηςΓιώργος Καλτσίδης προτρέπει τους επισκέπτες να αγγίξουν τα περίτεχναγλυπτά, ναχαϊδέψουν τις λείες και τραχιές επιφάνειες των μαρμάρων, ναπεριεργαστούν τουςξύλινους καρπούς και να έρθουν σε επαφή με τα διάφορα υλικά πουμεταμορφώθηκανσε εικόνες «Γενετήσιας Μνήμης», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης.
Ο γλύπτης Γιώργος Καλτσίδης μεκαταγωγή από τη Δράμα ολοκλήρωσε τις σπουδές τους στη σχολή ΚαλώνΤεχνών και τατελευταία χρόνια μεταφέρθηκε σε ένα χωριό του νομού, ενώ παράλληλαδιδάσκει,ώστε, όπως σημειώνει, «να μπορεί να προσεγγίζει την τέχνη και τηδημιουργίαχωρίς πίεση». Αυτό που κάνει τα έργα του ξεχωριστά είναι ότι η ύλη δεναποτελείμέσο, αλλά το κύριο «ορμητήριο» απ’ όπου ξεδιπλώνονται οι αγωνίες τουκαλλιτέχνη. «Χρησιμοποιώ ότι έχει σχέση με φυσικό υλικό και γοητεύομαιιδιαίτερα από τα κατάλοιπα βιομηχανιών που βρίσκω. Το υλικό για μέναείναι κάτιζωντανό, δεν έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις ιδέες μου, αλλά νααποκαλύψει τιςγωνίες της ζωής. Άλλωστε, αυτή η σχέση με τα υλικά είναι και μίαπρόκληση στονάνθρωπο που μιλά για τον εαυτό του συνήθως αναπαραστατικά», αναφέρει οίδιος.
Ειδικότερα, η σχέση του ΓιώργουΚαλτσίδη με τη φύση και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα στενή και αυτόαποτυπώνεται τόσο στις εικόνες των έργων του, όσο και στην ίδια τηνκαθημερινότητά του που ο ίδιος επέλεξε να βρίσκεται μακριά από τηνπόλη. «Οκαρπός είναι το θαύμα που φέρνει γνώση. Είναι η αποτύπωση του αέναουκύκλου τηςφύσης, η οποία γεννιέται για να γεννήσει», εξηγεί.
Σχετικά με την προτροπή του νααγγίζουν οι επισκέπτες του τα έργα του, ο ίδιος εξηγεί: «Αυτός είναι ορόλοςτης γλυπτικής. Αγγίζοντας αφήνεις κάτι και σιγά σιγά συμβάλεις κι εσύστην εξέλιξητου έργου όταν διαγράφονται τα σημάδια του χρόνου. Με αυτό τον τρόποδημιουργείται και ο παραλληλισμός με τη ζωή του ανθρώπου, η οποία είναιμικρή,αλλά με προέκταση πολύ μεγάλη. Ξεκινά και καταλήγει στο άπειρο. Έτσι,λοιπόνόπως μιλάμε για τον κύκλο της ζωής, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μετην πέτρα,η οποία έχει τη δική της ιστορία και αποτελεί, όπως και καθετί, ένακομμάτι τουσύμπαντος. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα υλικά αλόγιστα, χωρίς σεβασμό καιχωρίςτην συνείδηση ότι όλα τα υλικά είναι ανεπανάληπτα, δημιουργήθηκαν μιαφορά καιτελείωσε δε γίνεται να διαφοροποιηθεί ο αριθμός τους, αφού τίποτα νέοδενμπορεί να προστεθεί στη γη». Με αυτό τον τρόπο ο δημιουργός επιδιώκειναμεταφέρει το δικό του μήνυμα ότι όπως και οι μικρές αλλά ίσως τεράστιεςσεδιάρκεια ιστορίες μιας πέτρας, ή ενός κορμού δέντρου, έτσι και η ζωήτουανθρώπου είναι ανεκτίμητη, μοναδική και ανεπανάληπτη. Ο ίδιοςπροσθέτει: «αυτόδεν είναι μήνυμα, αλλά ο τρόπος που έχω επιλέξει να ζω εγώ. Εκφράζωαυτή τηναγωνία της ζωής μου, που μπορεί να είναι ένας δρόμος μοναχικός, αλλάόταν τονμοιράζεσαι γίνεται μια πηγή χαράς. Δεν πιστεύω σε μεγαλόπνοα σχέδια,αλλά στηνπράξη και την καθημερινότητα».
Τέλος, ο Γιώργος Καλτσίδης πουγια πρώτη φορά πραγματοποιεί ατομική έκθεση στην Ξάνθη, εκδήλωσε τηνικανοποίησή του για τη διαρρύθμιση του χώρου της γκαλερί και τηντοποθεσία τηςκαι σημείωσε: «είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει αυτός ο χώρος και οΑλέξανδροςΛαζαρίδης. Δεν είναι αυτονόητο αυτό. Αυτός ο χώρος δίνει την αίσθησημιαςαγκαλιάς και δημιουργεί μια πιο προσωπική σχέση με τα εκθέματα».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30Ιουνίου.