marianaxan@yahoo.gr
«Γλυκόπικρη» γεύση είχε το 21οΠανελλήνιο Συνέδριο Ζαχαροπλαστικής, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, για2η φορά μέσα σε 3 χρόνια, το τριήμερο 10 – 11 –12 Ιουνίου, στοδημοτικό αμφιθέατρο. Η «γλυκιά» γεύση «συμπυκνώθηκε», στη ικανοποιητικήσυμμετοχή όλων των εμπλεκομένων του κλάδου (προμηθευτών,επιχειρηματιών,ζαχαροπλαστών), που συζήτησαν όλα τους τα προβλήματα και επιπρόσθεταέθεσαν υπ’όψιν του αν. υπουργού Ανάπτυξης κ. Σωκράτη Ξυνίδη ο οποίος ήταν παρών,απηύθυνεχαιρετισμό και επιπλέον απαντήσεις στα ερωτήματα των επιχειρηματιώνσχετικά μεπρογράμματα μέσα από τον νέο επενδυτικό νόμο και το ΕΣΠΑ που μπορούνενταχθούνγια ν’ αναπτύξουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους και τιςεπιχειρήσεις τους.Η «πικρή» γεύση εκφράστηκε με την αποχώρηση τριών τουλάχιστον μελών τουσωματείου της Ξάνθης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο ενημέρωσηςκαι τηνόλη διαδικασία της διοργάνωσης, καταλογίζοντας στον πρόεδρο και στοΔ.Σ. τουσωματείου της Ξάνθης «εύνοια» ως προς ένα συγκεκριμένο μέλος!
Ένα «γλυκόπικρο» συνέδριο
«Πολύ εποικοδομητικό για τονκλάδο» το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του σωματείου Ζαχαροπλαστών Ξάνθη κ.Αναστάσιος Μαλαγάρης και επεξήγησε: «Ανέδειξε θέματα επαγγελματικήςφύσεως καιη παρουσία του κ. Ξυνίδη καθώς και οι απαντήσεις που έδωσε βοήθησανόλους τουςεπαγγελματίες καθώς ενημερώθηκαν για τα νέα προγράμματα που «τρέχουν»και πωςμπορούν να τα αξιοποιήσουν για να επεκτείνουν, να μετεστεγάσουν και νααναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Επίσης σ’ ότι αφορά τον τομέα τηςΖαχαροπλαστικής δόθηκαν ενδιαφέρουσες οδηγίες από τον υγειονολόγο κ.Καπούταληγια το παγωτό και συζητήθηκαν καινοτόμες ιδέες αναφορικά με τις νέεςτάσεις στησοκολάτα , όπως η σοκολάτα με βότανα κάτι που έχει αρχίσει στην Αθήναόπως ησοκολάτα με κακουλέ». Στην εισήγησή του ο κ. Μαλαγάρης παρότρυνε ταμέλη σ’ ότιαφορά τα προγράμματα να απευθύνονται στο νομικό σύμβουλο της ΟΕΖΕπροκειμένουνα βοηθηθούν για την υποβολή των φακέλων τους. Για το θέμα τωναποχωρήσεων καισε ποιο βαθμό αυτές αμαύρωσαν το συνέδριο καθώς διαφάνηκε ότι υποβόσκειμιαέριδα και μια αντιπαλότητα στο σωματείο της Ξάνθης, ο κ. Μαλαγάρης δενθέλησενα τοποθετηθεί, άφησε μόνο την αίσθηση ότι: «όταν μαλώνουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα …βατράχια!».
Σ’ ότι αφορά τις εργασίες τουσυνεδρίου: Από τη γενική συνέλευση της Παρασκευής, στην οποίαπραγματοποιήθηκεο απολογιστικός έλεγχος, εκλέχτηκε επιτροπή προετοιμασίας για τιςεκλογές τουΣεπτεμβρίου. Επίσης μια σημαντική διάκριση είχε ο κ. Μαλαγάρης ο οποίοςβραβεύτηκε από τη Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας με το τίτλο τουπαστρισέφ(σεφ στην πατισερί). Ο ίδιος τίτλος απονεμήθηκε από την 7μελή ΕπιτροπήτηςΛέσχης Αρχιζαχαροπλαστών και στον πρόεδρο της ΟΕΖΕ κ. Μανώλη Κότσικα. Να σημειώσουμε ότι οτίτλος αυτόςαπονέμεται μόνο σε ζαχαροπλάστες που έχουν σπουδάσει σε σχολέςΤουριστικώνΕπαγγελμάτων και έχουν 12ετή προϋπηρεσία.
Η Ιστορία της Θράκης προςγνώσιν των Ζαχαροπλαστών
Το συνέδριο των Ζαχαροπλαστώνσυμπεριελάμβανε και ιστορική σπουδή την οποία κάλυψε με ενδελεχή τρόπο, ο καθηγητής και ιστορικόςσυγγραφέας κ.Κωνσταντίνος Ζωγραφόπουλος. Το θέμα της ομιλίας του ήταν η Ιστορία τηςΘράκηςκαι η δυναμική της ως χώρος πολιτισμού. Ειδικότερα αναφέρθηκε στηνΘράκη ωςγεωγραφική έκταση ανάμεσα στον Δούναβη και το Αιγαίο σ’ όλο το διάβατηςιστορίας. Αναφέρθηκε στους αποικισμούς, στους επικοισμούς που δέχτηκε,στο ρόλοτης στη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, στην τέχνη, τη γλώσσα και τονπολιτισμόκαι την ελληνική παιδεία που ανέπτυξαν οι κάτοικοί της και πως αυτά ταστοιχείασε συνδυασμό με τη θρησκεία κράτησαν υψηλό το φρόνημα των ελληνοθρακώνσταδύσκολα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τέλος,να σημειώσουμε ότι τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου μαζί με τον κ.Ξυνίδη παραβρέθηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων καθώς επίσηςκαι οαντιδήμαρχος κ. Νίκος Φωτιάδης.