elenidfn@yahoo.com
Με το σκεπτικό ότι ο αγροτουρισμός στη χώρα μας πρέπει και ναενισχυθεί, αλλά και να προστατευθεί, συστάθηκαν ενώσεις αγροτουριστικώνεπιχειρήσεων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες στη συνέχειασυνασπίστηκαν δημιουργώντας το Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας.ΟΣύνδεσμος σχεδιάζει να παρουσιάσει τα μέλη και τις δράσεις τους στην 1ηέκθεση «Αγροτουρισμός 2011» που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαροστις16-19 Σεπτεμβρίου.
Στα πλαίσια του σχεδιασμού των κατευθύνσεων, του ορισμού τωνσυμμετοχών και της διαμόρφωσης της φυσιογνωμίας και των ιδιαίτερωνχαρακτηριστικών του Συνδέσμου διοργανώθηκε στην Κομοτηνή προ-συνέδριοαπό τηΣΕΑΓΕ, την Ένωση Αγροτουρισμού ΑΜΘ, την «άλφα εκθεσιακή» που ανέλαβετηνδιοργάνωση της έκθεσης, την «Αγροξένια» και της Περιφέρεια ΑΜΘ.
Από τη συνάντηση απουσίασαν οι φορείς δήμων και Περιφέρειας, πουκλήθηκαν καθώς και πολλές αγροτουριστικές επιχειρήσεις.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΣΕΑΓΕ ΝίκοςΦραντζεσκάκης, ο οποίος εξήγησε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο καικαθορισμόςτου τι συνιστά ο αγροτουρισμός και γι’ αυτό απαιτούνται συντονισμένεςδράσειςπρος αυτή την κατεύθυνση. «Βάση μας είναι τα μικρά χωριά. Όλοι οιφορείς πρέπεινα καταλάβουν ότι πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Εμείς θέλουμεσυντονισμόόχι χρήματα απαραίτητα», σημείωσε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι οαγροτουρισμόςκαι οικοτουρισμός αποτελούν μία τουριστική προοπτική με εξαιρετικήδυναμική γιατη χώρα μας, τη στιγμή που έχει αξιοποιηθεί κατ’ ένα ελάχιστο ποσοστόσε όλη τηχώρα.
Τα επικοινωνιακά εργαλεία στα οποία μπορούν να στραφούν και ναεπενδύσουν, ώστε να προωθηθούν οι αγροτουριστικές μονάδες, αλλά κυρίωςταδίκτυα αγροτουρισμού, ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματοςΔημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης, ο οποίος χαρακτήρισειδιαίτερα αποδοτικήπρόταση την προβολή της ΣΕΑΓΕ μέσω των Ημερήσιων ΠεριφερειακώνΕφημερίδων,ακόμη και με κοινή σελίδα που θα περιλαμβάνει τις αγροτουριστικέςδραστηριότητες. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των ιστοσελίδωνκαιεξήγησε ότι βιώσιμη μπορεί να είναι μόνο μία συλλογική διαφημιστικήκαμπάνια.Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες κατέληξε ότι: «ο αγροτουρισμόςμπορεί νακάνει την υπέρβαση».
Για την νεοσύστατη Ένωση Αγροτουρισμού ΑΜΘ μίλησε η πρόεδρος ΝίκηΔισλία, η οποία εξήγησε ότι είναι καιρός να αλλάξουν τα δεδομένα και ναανατραπούν με τη δυναμική των ενεργειών των επιχειρήσεων. Η ίδια ωςυπεύθυνηΤύπου του Δικτύου Φιλοξενίας Νομού Δράμας «ΕΞΤΑΣΗ», παρουσίασε τιςδράσεις καιτη συνεργασία που αναπτύχθηκε, ενώ και ο Γιώργος Βολουδάκης από τοαντίστοιχοΔίκτυο της Θράκης με ονομασία «Agrinet»,παρουσίασε τα βήματα που ακολούθησε η δημιουργία του και η φιλοσοφίαόσωνεντάχθηκαν σε αυτή τη διαδικασία.
Ακόμη, προσκλήθηκαν και μίλησαν ο Παναγιώτης Ιωαννίδης,περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου,η ΖωήΦραγκούδη, πρόεδρος του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνουν.Έβρου, ο οινολόγος Μπάγκης Τσάγκος, ενώ στο τέλος για την ανάγκη και ταοφέλησυντονισμού των επιχειρήσεων μίλησε ο γραμματέας του ΣΕΑΓΕ ΚώσταςΠαπάς.
Το ενδιαφέρον των ομιλητών, αλλά και όσων υπέβαλαν τις παρατηρήσειςτους επικεντρώθηκε στην καίρια πλέον απαίτηση της δημιουργίας μίαιδιωτικήςπρωτοβουλίας που δε θα καταρρεύσει όταν τελειώσουν τα χρήματα ενόςευρωπαϊκούπρογράμματος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και στην ανάγκη κοινήςδιεκδίκησης ορισμένων προϋποθέσεων πιστοποίησης, την οποία εν τέλει θαπαρέχειο ΣΕΑΓΕ, όταν καθοριστεί επαρκώς το πλαίσιο.
Ανάλογες συναντήσεις προετοιμασίας πραγματοποιούνται σε όλη τηνΕλλάδα με σκοπό να καθοριστούν οι θεματικές των συζητήσεων της έκθεσηςΑγροτουρισμού, να διερευνηθούν τα ζητήματα που απασχολούν τηνπλειονότητα τωνεπαγγελματιών και να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει οΣύνδεσμος και θα συνεργαστούν τα μέλη του. Πάντως, στην περίπτωση τηςΑΜΘδυσαρέστησε η πλήρης απουσία φορέων τη στιγμή μάλιστα που οιαγροτουριστικέςεπιχειρήσεις της Περιφέρειας αποτελούν ιδιωτικές πρωτοβουλίες μεπροοπτική καιμέλλον, κόντρα στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία.