marianaxan@yahoo.gr
Ολοένα και κερδίζει έδαφος μεταξύ των αγροτών της υπαίθρου αλλά καιτης …πόλης, η τάση «επιστροφή στις ρίζες», η τάση «να βρουν το δρόμοπρος τοχωράφι», ν’ ασχοληθούν οι ίδιοι μεαγροτικές δουλειές και να πάψουν να είναι ως επί το πλείστον εργοδότεςμεταναστών και εισπράκτορες επιδοτήσεων. «Ανάγκα και …αγρότεςπείστηκαν» και τοφαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του σε πολλές αιτίες. Κυρίαρχη αιτία, η ανεργία που παρουσίασεαλματώδη αύξηση απότο 2009 – 2010 καιτο α’ εξάμηνοτου 2011, αιτιατόαποτέλεσμα μιας οικονομικήςκρίσης που βαθαίνει και διαχέεται σ’ όλο τον κοινωνικό ιστό αλλά και ωςέναβαθμό οι «καλές» όπως χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους αγρότες τιμές – τα τελευταία χρόνια – σεκάποιεςκαλλιέργειες (π.χ. σιτηρά). Παράλληλα, κι αυτό αφορά τους αστούς καικυρίως σεμεγάλα αστικά κέντρα που πολιτογραφούνται αγρότες, ως αποτέλεσμα ναξεφύγουναπ’ τον πιεστικό τρόπο ζωής στην πόλη, να βρεθούν κοντά στη φύση ,γεγονός πουπροϋποθέτει αυξημένη οικολογική συνείδηση.
Αυξάνονται οι …ξανθιώτες αγρότες
Ως τάση, να ξαναγυρνούν αρκετοί ξανθιώτες στα χωράφια τους στα χωριάκαι ναξαναθυμούνται τα παιδικά τουςχρόνια τότε που έτρεχαν πίσω από τον πατέρα τους στο χωράφι νατσαπίσουν έχειεφαρμογή και στην Ξάνθη. Κυρίως πρόκειται για ανθρώπους πουαστικοποιήθηκαν σταχρόνια του ’80 μετην βιομηχανική έκρηξηστο νομό μας και έμεινα άνεργοι -αν δενπρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν – στα χρόνια του 2007 – 2010 με την έκρηξηαποβιομηχάνισης!
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυτή η τάση και στο νομό μας και όλο καιπερισσότεροι σπέρνουν χωράφια και πολύ περισσότεροι το σκέφτονται. Η γηπάνταείναι το αποκούμπι μας και σε τέτοιες εποχές δείχνει τη συμβολή τουπρωτογενήτομέα στην αντιμετώπιση της ύφεσης», επισημαίνει ο πρόεδρος τουσυλλόγουαγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα μεέρευνατης ΠΑΣΕΓΕΣ υπάρχεικατά 7% αύξηση τηςαπασχόλησης στον αγροτικό τομέα στοδιάστημα της τριετίας 2008-2010, καιδημιουργία 38.000 νέων θέσεων εργασίας.
Η πιο μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην Κρήτη (ποσοστό αύξησης 24,1%), στο Νότιο Αιγαίο(21,8%), στηΘεσσαλία (17,5%) και στην Αττική (14,2%). Σε απόλυτο μέγεθος, τοπροαναφερθένποσοστό (14,2%) «μεταφράζεται» για την Αττική σε 2.170 νέες θέσειςεργασίας.
Όμως πέρα απ’ την τάση «επιστροφή στο χωράφι» και μια άλλη τάσηκαταγράφεται που επίσης έχει ως γενεσιουργό αιτία την κρίση. Η τάση γιαίδιααπασχόληση με τη γη που έχει σαν αποτέλεσμα να κόβει μεροκάματα απόξένουςμετανάστες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι αγροτικές δουλειές ήταναποκλειστικά δική τους υπόθεση: «Κυρίως αυτό συμβαίνει σε μικρέςεκμεταλλεύσειςαλλά σίγουρα και στις μεγάλες ο αριθμός των μεταναστών που δουλεύουνείναιμειωμένος σε σχέση με άλλα χρόνια κι αυτό λόγω κρίσης», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.
Ξαναπαίρνουν… στα χέρια τη γη τους
Υπό αυτές τις συνθήκες και με το «ζωνάρι» να έχει σφίξει σημαντικά,οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια νέαπραγματικότητα, στηνοποία καλούνται να ξαναπάρουν στα … χέρια τη γη τους.
Είναι γεγονός ότι μέχρικαιτις αρχές του περασμένου καλοκαιριού χιλιάδες εργάτες από Αλβανία,Βουλγαρίακαι Ρουμανία κατέβαιναν μαζικά, με πούλμαν, για να εργαστούν στουςελληνικούςαγρούς, φέτος ο αριθμός τους έχει συρρικνωθεί, αφού ελάχιστοι είναιαυτοί οιΈλληνες παραγωγοί, που τους παρέχουν πλέον μεροκάματο.