marianaxan@yahoo.gr
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται τα 2τελευταία χρόνια η ΔΙΑΜΑΘ Α.Ε. που είναι ο φορέας υλοποίησης τουΣχεδίουΔιαχείρισης Απορριμμάτων της περιφέρειας Α.Μ.Θ. προκειμένου φτάσει σ’ένατελικό στάδιο ολοκλήρωσης των έργων που προβλέπει το Σχέδιο (ΣΜΑ –ΚΔΑΥ, ΜΕΑ,αποκατάσταση ΧΥΤΑ και κλείσιμο ΧΑΔΑ), ώστε να μη κλείσει η στρόφιγγατηςχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και τιναχθεί το Σχέδιο στον αέρακαθώςέχουν περάσει 8 χρόνια (2003) που εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του έργουσεπροϋπολογισμό 23 εκ. ευρώ.
Προχωράει καλά ο ΠεριφερειακόςΣχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων
«Το έργο σώθηκε τα δύο τελευταίαχρόνια. Όλοι το θεωρούσαν νεκρό…Ευτυχώς είμαστε σε πολύ καλή κατάστασηκαιπροχωράμε σε καλό ρυθμό, ευελπιστώντας να ξεπεραστούν και τα όποιαπροβλήματαυπάρχουν ώστε να ολοκληρωθεί σ’ ένα στην εκπρόθεσμο χρονικό διάστημα»,σημειώνει στο «Ε» ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης των ΑπορριμμάτωντηςΠεριφέρειας (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.Α.Ε), Δημήτρης Δερματάς.
Τελειώνουν τα ΣΜΑ – Κλείνουνοι ΧΑΔΑ
Αναφερόμενος δε στην εξελικτικήπορεία των έργων σημείωσε ότι βρίσκοντας στο τελευταίο στάδιοολοκλήρωσης οιΣταθμοί μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και από τους 15 συνολικά απομένει ηολοκλήρωση αυτών σε Καβάλα και Σουφλί ενώ για το ΣΜΑ του δήμου Μύκηςστην Ξάνθητον οποίο έχει αναλάβει ο ΣΔΑΝ Ξάνθης έχει ήδη αγοραστεί και οεξοπλισμός.
Σ’ ότι αφορά τους ΧώρουςΑνεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ο κ. Δερματάς ανέφερε ότι απότους330 που υπήρχαν σε επίπεδο περιφέρειας το 2007 απομένουν ενεργοί 9 ενώ σύντομα αναμένεταινα κλείσει και έναςακόμη αυτός του Σιδηροχωρίου Δράμας. Οι υπόλοιποι που απομένουνβρίσκονται 4στον Έβρο (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη), 3 στη Δράμα(Σιδηροχωρίου, Προσοτσάνη, Δράμα) και 32 στην Καβάλα (Ελευθερούπολη,Καβάλα),ενώ έχουν κλείσει όλοι σε Ξάνθη και Ροδόπη. Στην Δράμα και στον Έβροέχουνδρομολογηθεί οι απαραίτητες μελέτες και ο κ. Δερματάς εκτίμησε ότιμέχρι τιςαρχές του 2012 οι ΧΑΔΑ θα έχουν κλείσει, εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση.
Στο στάδιο της μελέτης ηεπέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης
Σ’ ότι αφορά την αποκατάσταση τωνΧΥΤΑ έχει δημοπρατηθεί το έργο στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής και βρίσκεται στοστάδιο τηςμελέτης η επέκταση – αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης. ¨όμως πρόβλημαυπάρχει στηνΚαβάλα λόγω αντιδράσεων και έλλειψης συνεργασίας και εκεί το έργο έχει«κολλήσει».
Καλή πορεία έχουν τα ΚέντραΔιαλογής Ανακύκλωσης Υλικών (ΚΔΑΥ αφού της Αλεξανδρούπολης έχειςολοκληρωθείκαι λειτουργεί από τον Ιούνιο όπως επίσης και σε Διδυμότειχο – Κομοτηνή– Ξάνθη– Δράμα όπου εκκρεμεί η προκήρυξη διαγωνισμού για τον εξοπλισμό.
Εκκρεμεί η περιβαλλοντικήαδειοδότηση των μελετών για τους ΧΥΤΥ – ΜΕΑ σε Αλεξανδρούπολη -Χρυσούπολη
Τέλος σ’ ότι αφορά τιςΟλοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων, που περιλαμβάνουνΧΥΤΥκαι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και που είχε αρχικάσχεδιαστεί να γίνειστην Ξάνθη και μετά από τις αντιδράσεις σε Αλεξανδρούπολη καιΧρυσούποληΚαβάλας έχουν κατατεθεί οι μελέτες εδώ και ενάμιση χρόνο και εκκρεμεί ηπεριβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ μόλις ξεκίνησε η διαδικασίαδιαβούλευσης. Στιςδύο εγκαταστάσεις προβλέπεται ότι θα λειτουργήσουν ΧΥΤΥ, με αναερόβιαχώνευσηκαι κομποστοποίηση απορριμμάτων.
«Σαν πολίτες πρέπει ναπάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας…»
Ο κ. Δερματάς εκτιμά ότι ηκοινωνία έχει ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό ότιπρέπει ναυπάρξει ένας σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων,συνειδητοποιεί ότιη ανακύκλωση είναι ένας καλός τρόπος και βαθμιαία αυξάνοντα αυτοί πουκάνουνανακύκλωση σε οικιακή βάση με τους κάδους κομποστοποίησης στους οποίουςμειώνεται ο όγκος σκουπιδιών στο 1/10.
«Σαν πολίτες πρέπει να πάρουμετην κατάσταση στα χέρια μας και ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Για τηνΚερατέααπειλείται η χώρα μας με πρόστιμα 4 δις», είναι το μήνυμα του κ.Δερματά.
Να σημειώσουμε ότι η ΔΙΑΜΑΘβρίσκεται εν αναμονή του Π.Δ. με το οποίο θα μετατραπεί σε Σύνδεσμοςόπωςπροβλέπει το άρθρο 104του «Καλλικράτη».