marianaxan@yahoo.gr
«Κατάρρευση» της οικοδομικής δραστηριότητας στο 72,9% για το πρώτοτρίμηνο του 2011δείχνουντα στοιχεία πουανακοίνωσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ με μείωση της έκδοσης αδειών κατά 62,7%. Ταστοιχεία αυτά επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας ηΤιτάνπου σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα, ηοποίααπό 11,7 εκατ. τόνους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόνουςτο 2010,εκτιμάται ότι μειώθηκε πάνω από 35% κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνώντου 2011παραπέμποντας σε επίπεδα κατανάλωσης στη δεκαετία του 1960».
Ούτε σφυρί …μήτε μυστρί ακούγεται στην πόλη
Απελπιστική είναι ηκατάστασηστις κατασκευαστικές εταιρείες και στους εργολήπτες του νομού μας αφούμέσα σ’ολόκληρη την πόλη κατασκευάζονται το πολύ τρεις οικοδομές ενώ έχουνπέσεικατακόρυφα και οι ανακατασκευές συντήρησης παλιότερων οικοδομών. Ήδηπολλοίκλείνουν τα γραφεία τους γιατί δεν μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στα έξοδα,δενπληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν τους μένει τίποτε άλλοπαρά ναπάρουν το δρόμο της ξενιτιάς προς ανεύρεση εργασίας. Τα χρόνια του 1960αναβιώνουνκαθώς μια σειρά άλλα επαγγέλματα που συνδέονται με την οικοδομή όπως,οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι ψάχνουν ναβγάλουν κανέναμεροκάματο από μερεμέτια και αυτοί προσανατολίζονται προς τις χώρες τηςΕυρώπηςαλλά και τις Αραβικές χώρες όπως το Ντουμπάι. Παράλληλα και οισυμβολαιογράφοιπου κατά την «χρυσή εποχή» της οικοδομής στη δεκαετία 1987 – 1997έκαναν«χρυσές» δουλειές βιώνουν μαύρες μέρες!
Οικονομικοί μετανάστες οι εργολάβοι…οικοδόμοι …υδραυλικοί
Ο κ. Δ.Ι. είναι τεχνολόγος μηχανικός, εργολάβος και διατηρούσε επίχρόνια γραφείο μελετών στην πόλη. Το τελευταίο εξάμηνο έκλεισε τογραφείο τουκαι ετοιμάζει τις βαλίτσες του να φύγει Κύπρο, Σαουδική Αραβία ή όπουβρειδουλειά: « Ο κλάδος μας έχει σβήσει…Η αγορά έχει «σφίξει» πολύ. Δάνειαδεν δίνονταιούτε από το Παρακαταθηκών ούτε από τον ΟΕΚ, δημόσια έργα δεν γίνονταικαι ότανγίνονται είμαστε διστακτικοί να καταθέσουμε προσφορές γιατί το δημόσιοπληρώνειμετά από 6μηνο ή χρόνο και οι προμηθευτές δεν παίρνουν επιταγές καιζητάνεπροκαταβολή. Στην πόλη μέσα ζήτημα αν γίνονται 3 οικοδομές. Οιεταιρείεςσκυροδέματος πωλούσαν 300 κυβικά την μέρα και τώρα πωλούν 30 τηνεβδομάδα. Αλλάο κόσμος έχει σταματήσει και τις ανακατασκευές στα σπίτια του. Υπάρχεικακήψυχολογία και αβεβαιότητα και να’ χει λεφτά δεν τα ξοδεύει…Είδα καιαπόειδα καιετοιμάζομαι να πάω σε κάποια χώρα του εξωτερικού όπου βρω δουλειά. Δενπάειάλλο…»!
Ο Τ. Μ. είναι υδραυλικός. Κάποτε δεν προλάβαινε και άφηνε δουλειέςτώρα περιμένει να χαλάσει καμιά βρύση να κάνει κανένα μερεμέτι για 5ευρώ!
«Ο κλάδος μας υποφέρει…περιμένουμε να ζήσουμε από κανέναμερεμέτι…Οικοδομές δεν γίνονται και όπως φαίνεται τα πράγματα πάνε απ’το κακόστο χειρότερο…Μου είπε συνάδελφος που πήγε στο Ντουμπάι με μεγάληκατασκευαστική ότι τον πληρώνουν 3.700ευρώτον μήνα και 1.750 για τα παιδιά…Θα φύγω και εγώ …Εδώ ο κόσμος δεν έχειναπληρώσει το ρεύμα και το κόβουν, οικογένειες πέρασαν χωρίς θέρμανση όλοτοχειμώνα, θα φτιάξουν τα σπίτια τους; Πολλοί τα μαζεύουν και πηγαίνουνστα χωριάτους. Η κατάσταση είναι δραματική…και δεν φαίνεται ελπίδα».
Ο Μ.Α. είναι οικοδόμος. Ούτε ο ίδιος θυμάται από πότε έχει να κάνειμεροκάματο: «Εμείς οι οικοδόμοι έχουμε την πιο υψηλή ανεργία…Τίποτε δενγίνεται, τίποτε δεν ανακαινίζεται…Που να δουλέψουμε; Και πουθενά μεςστην Ελλάδαδεν μπορούμε να βρούμε δουλειά. Ήδη πολλοί συνάδελφοι μεταναστεύουν …».