Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Παιδική παράσταση «Γιορτές και Γεύσεις» από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Παιδική παράσταση «Γιορτές και Γεύσεις» από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Στα 100 χρόνια από την ίδρυση τουΛυκείου των Ελληνίδων είναι αφιερωμένη η φετινή παιδική εκδήλωση τουΛυκείουτων Ελληνίδων της Ξάνθης, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα τηςΚυριακής 8Μαΐου στις 19.30 στο δημοτικό αμφιθέατρο, με τη συμμετοχή των παιδικώνκαιεφηβικών τμημάτων, τα οποία θα ανεβάσουν την παράσταση με τίτλο«Γιορτές καιΓεύσεις». Τιμή εισόδου 5 ευρώ.
 
«Μέσα από τους νέους γεννιέταιη προσδοκία της συνέχισης του Λυκείου»
Στη φετινή παράσταση συμμετέχουνπερίπου 270 παιδιά- μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης. Με τηνεπιλογή τουθέματος των Γιορτών και των Γεύσεων, γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισηςτωνηθών και των εθίμων διαφόρων περιοχών μέσα από τις γευστικές συνήθειεςπουέχουν υιοθετηθεί πλέον, ανάλογα με τη γιορτή. Άλλωστε, όπως εξηγεί καιηπρόεδρος του ΛτΕ Ξάνθης κ. Ευτέρπη Στάντσιου: «η καθημερινότητα, η χαράκαι ηλύπη μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τραπέζι, όπως βέβαια και πολλέςκοινωνικές εκδηλώσεις».
Ακόμη, η κ. Στάντσιου σημειώνειότι πρόκειται για μία πλούσια παράσταση με δρώμενα, τραγούδια καιχορούς, μέσααπό την οποία η νεότερη γενιά αφιερώνει την προσπάθειά της αυτή στηγυναίκα πουίδρυσε το κεντρικό Λύκειο των Ελληνίδων στην Αθήνα Καλλιρρόη Παρρέν 100χρόνιαπριν, όταν η γυναίκα δεν ήταν χειραφετημένη, δεν είχε καν δικαίωμαψήφου καιασχολούνταν ως επί το πλείστο με τις εργασίες του σπιτιού. «Για εμάςείναι πολύσημαντική αυτή η σύνδεση αφού η συνέχιση του Λυκείου των Ελληνίδων καιηαπρόσκοπτη λειτουργία του με σκοπό τη διάσωση της παράδοσης θαεπιτευχθεί μέσωτων νέων και σε αυτούς βασίζουμε τις προσδοκίες μας», υπογραμμίζει ηπρόεδροςτου ΛτΕ παραρτήματος Ξάνθης.
Επίσης, στα πλαίσια τηςσυμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής του Λυκείου οι 54 εκπρόσωποι των 54ωνπαραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων οργανώνουν συνέδριο στην ΑθήνατοΝοέμβριο, όπου θα επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους για τη νέα100ετία, οιοποίοι βέβαια θα υπαγορευτούν από τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.«Σαφώς καιτο κάθε παράρτημα είναι αυτοδύναμο και ανεξάρτητο οικονομικά, αλλάθέλουμε ναθέτουμε τις κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές την οποία όλοι υπηρετούμεκαιβέβαια βασική στόχευση έχει την υποστήριξη του ρόλου μας ως θεσμοφύλακατηςπαράδοσης και φορέα Πολιτισμού», προσθέτει η κ. Στάντσιου.
  
Ένα γυναικείο όραμα πουξεπέρασε τις προσδοκίες
Από τα πρώτα βήματά της στονδημόσιο βίο η Καλλιρρόη Παρρέν είχε θέσει ως στόχο της την ανύψωση τουβιοτικούκαι μορφωτικού επιπέδου της Ελληνίδας. Γεννημένη το 1861 (κατ΄ άλλουςτο 1859),κόρη της κρητικής οικογένειας Σιγανού, μορφώθηκε στα καλύτερα σχολείατηςεποχής. Ο γάμος της με τον μετέπειτα διευθυντή του ΑθηναϊκούΠρακτορείουΕιδήσεων Ιωάννη Παρρέν, γαλλοαγλικής καταγωγής δημοσιογράφο, την έβαλεστονκόσμο της δημοσιογραφίας και της συγγραφής. Σε ομιλία της έλεγε «ποτέ οάνδραςμου δεν έδειξε ότι με θεωρούσε κατώτερή του».
Η Παρρέν δεσπόζει με τηνεπιβλητική και πολυσχιδή προσωπικότητά της. Είναι η πρώτη γυναίκα πουεκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια γυναικών σε Παρίσι και Σικάγο.Επηρεασμένη από τα ταξίδια της στο εξωτερικό και τις επαφές της με τοΔιεθνέςΣυμβούλιο Γυναικών ίδρυσε την Ένωση των Ελληνίδων (1896) με χαρακτήραεκπαιδευτικό, που αργότερα συμμετείχε στη δημιουργία του ΕθνικούΣυνδέσμου μέσωτου οποίου προώθησε πρωτοποριακές για την εποχή εκείνη νομοθετικέςπρωτοβουλίες. Η Παρέν  εκδίδειτο πρώτοφύλλο της «Εφημερίδας των Κυριών», το 1887 που έκανε πάταγο στην Αθήνατηςεποχής.
Το επιστέγασμα των προσπαθειώντης ήταν η ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων στις αρχές του 1911, πάνωσταπρότυπα των ευρωπαϊκών Λυκείων Λεσχών (των Lyceum Clubs ). Συνεργάτες του Λυκείου των Ελληνίδων υπήρξανκατά καιρούς πολύ σημαντικές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής μας ζωής,ενώ ηπορεία που ακολούθησε σηματοδοτείται από συνεχή άνθιση και παραρτήματασε όλητην Ελλάδα.
«Ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων,των επιστημών, των τεχνών σύνδεσμος προς εξυπηρέτησιν και προστασίαναυτών καιπρος αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων»ήταν οσκοπός του Λυκείου των Ελληνίδων σύμφωνα με το καταστατικό του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…