Marianaxan@yahoo.gr
«Φωτιές άναψαν» οι νέες ρυθμίσειςτου ΥΠΕΚΑ που χωροθετούν, προσδιορίζουν και χαρακτηρίζουν βάσηκριτηρίων τη «ΓηΥψηλής Παραγωγικότητας». Πρόκειται για την ΚΥΑ 168040/2010 «Καθορισμόςκριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες καικατατάσσεταισε κατηγορίες παραγωγικότητας» (ΦΕΚ 1528/Β/2010) των συναρμόδιωνΥπουργώνΠεριβάλλοντος κ.Τίνας Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. ΚώσταΣκανδαλίδη.
Τα αγόρασαν για οικόπεδα θα ταπωλούν ως αγροτεμάχια…
Η εν λόγω ΚΥΑ χαρακτηρίζει ως«Αγροτική Γη υψηλής Παραγωγικότητας» που πλέον θα χρησιμοποιείται μόνογιακαλλιέργειες ή κατασκευή αγροτικών εγκαταστάσεων (αποθήκες), εκτάσειςπου έχουναγοραστεί ως ακίνητα οικοδομήσιμα με βάση τον προηγούμενο νόμο πουόριζε σταεκτός σχεδίου οικοδομήσιμο το ακίνητο 4 στρεμμάτων. Αυτό έχει ωςαποτέλεσμα ναζημιώνονται οικονομικά όποιοι αγόρασαν οικόπεδα εκατέρωθεν δημοτικών,επαρχιακών , εθνικών οδών αφού χάνουν την οικιστική τους αξιοποίηση καιπλέονθα πωλούνται ως αγροτεμάχια. Επιπρόσθετα το ΥΠΕΚΑ προχώρησε ένα βήμαπαραπάνωπροσθέτοντας ως κριτήρια που χαρακτηρίζουν τη γη υψηλής παραγωγικότηταςόχιμόνο την ποιότητα του εδάφους που εξακριβώνεται από εδαφολογικέςαναλύσεις αλλάκαι συμπεριλαμβάνει άρδην όλες τις εκτάσεις όπου έχουν γίνει αναδασμοίήεγγειοβελτιωτικά έργα (γεωτρήσεις κ.λ.π.), θεωρώντας τες ως υψηλήςαγροτικήςπαραγωγικότητας, κάτι που δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στηνπραγματικότητα.
Γ. Παυλίδης: «Όχι ρυθμίσειςτροχοπέδησης…»
Στο θέμα αναφέρθηκε ο επικεφαλήςτης μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό συμβούλιο κ. ΓιώργοςΠαυλίδης οοποίος χαρακτηρίζει «Αντιαναπτυξιακές που επιπλέον δημιουργούν σύγχυση»τις ρυθμίσεις γιατη γη υψηλήςπαραγωγικότητας. «Δημιουργούνται βίαιες υπαξίες και οι πολίτες τηςΑνατολικήςΜακεδονίας Θράκης χάνουν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια αλλάδισεκατομμύρια απότην μετατροπή οικοπεδικών αξιών σε αντίστοιχες αγρών. «Ήταν στραβό τοκλίμα…»ήρθε και η ρύθμιση αυτή να μας πάει ακόμη πιο πίσω, τόσο σε αξίες όσοκαι στηνοικοδομική δραστηριότητα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Σ’ ότι αφορά το νομό μας κρούειτον κώδων που κινδύνου της υπανάπτυξης και του οικονομικού μαρασμούεπισημαίνοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις καμιά μονάδα ή οποιαδήποτεεπένδυσηδεν θα μπορεί να γίνει στις περιοχές πλησίον π.χ. της εθνικής οδού Ξάνθης – Αβδήρων ή άλλωνοδών και στις υφιστάμενες δεν θα δίνεται άδεια για οποιαδήποτε νέαεπένδυση.Αναφέρεται δε και στην κατηγορία των «στάσιμων» οικισμώνεπισημαίνοντας: «Οιοικισμοί αυτοί (με το Π. Δ/γμα της 24.04.1985/ΦΕΚ 181Δ΄/03.05.1985)οριοθετήθηκαν “χαλαρά” με ακτίνα 800μ. από το κέντρο τους. Στην παρ.2Βα τουάρθρ. 4 του Δ/τος αναφέρεται ότι, από την εντός οικισμού προκύπτουσαπεριοχή«…δεν περιλαμβάνονται στο οικισμό οι εκτάσεις υψηλήςγεωργοκτηνοτροφικήςπαραγωγικότητας…». Έτσι, ,και εκτάσεις εντός οικισμού «μετατίθενται»στις εκτόςσχεδίου περιοχές.
Τέλος τονίζει ότι πέραν αυτού έχει δημιουργηθεί σύγχυση στιςΠολεοδομίες εξ’ αιτίας της ασάφειας που χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις καιαυτόεπιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και έχει ως αποτέλεσμα να«κολλήσουν»άδειες: «Η Χώρα, η περιφέρεια μας, τώρα ειδικά, χρειάζονται ανάπτυξη.Όχιρυθμίσεις τροχοπέδησης. Η γη υψηλής παραγωγικότητας πρέπει ναδιαφυλαχθεί. Όχιόμως με ισοπεδωτικές ρυθμίσεις στον προσδιορισμό της ,κενά και σύγχυσηστηνεφαρμογή της. Οι ευθύνες ανήκουν σε πολλούς. Η αναμονή και η απάθειατωνυπευθύνων και της περιφέρειας, κοστίζει στην κοινωνία. Δυστυχώς και στο πρόβλημα αυτό δενκουνιέται φύλλοπαρότι από καιρό το υπερτονίσαμε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο»,καταλήγει ο κ.Παυλίδης.
Α. Πλέσιας: «Είναι μια οριζόντιαρύθμιση…»
«Οριζόντια ρύθμιση», τηχαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας: «Υπάρχει μιαλανθασμένη προσέγγιση στο θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού που δενεπιφέρειορθολογισμό της υφιστάμενης κατάστασης που χαρακτηρίζεται απόαυθαιρεσίες καιάναρχη δόμηση αλλά την περιπλέκει. Είμαστε του ύψους ή του βάθους.Πολλές φορέςτο κράτος υπερβάλει με πολύ αυστηρές ρυθμίσεις που όμως αυτό έχει ωςαποτέλεσμανα μην εφαρμόζονται και να ανοίγουν την «κερκόπορτα» της αυθαιρεσίας.Αυτό πουχρειαζόμαστε είναι ένα ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό».