marianaxan@yahoo.gr
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε τονέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης, με συμμετοχή τωνεμπλεκομένωνφορέων και των υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και των φορέων πουσυμμετέχουν στηνΔημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου στο ίδρυμαΘρακικήςΤέχνης και Παράδοσης. Το νέο ΓΠΣ αντικαθιστά το ισχύον που αφορούσε σταπαλιάόρια του δήμου Ξάνθη προ του 1990.
Χάρτης του μέλλοντος τηςΞάνθης
Ο επικεφαλής της μελετητικήςομάδας Κ. Λαλένης, ο οποίος προϊστατο και της αντίστοιχης ομάδας γιατηναναθεώρηση του προηγούμενου ΓΠΣ επεσήμανε ότι το νέο ΓΠΣ αποτελεί έναοδικόχάρτη, μια εικόνα της Ξάνθης του μέλλοντος: «Το Γενικό ΠολεοδομικόΣχέδιο είναιένας χάρτης και μια διαδικασία που δείχνει το μέλλον της Ξάνθης σε 15χρόνια.Στην πορεία αυτών των ετών πρέπει να έχει τη δυνατότητα ναπροσαρμόζεται.Φτιάχνουμε την εικόνα του Δήμου για το πως θα θέλουμε να είναι σε 15χρόνια, μεέργα και μελέτες που πρέπει να γίνουν για να πλησιάσουμε την εικόνα πουθέτουμεως στόχο», επεσήμανε χαρακτηριστικά
Επίσης πρόσθεσε ότι είναι πολύσημαντικό το γεγονός ότι αυτό θα συνδιοργανωθεί από υπηρεσίες, φορείς,τονίζονταςιδιαίτερα την σημασία της συμμετοχής στη διαβούλευση και πολιτών καιότι θαείναι σε απόλυτη συνάφεια με το εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό όπως:ΕθνικάΠολεοδομικά και Χωροταξικά Σχέδια.
Στυλιανίδης: «Θα καθορίσουμεπου θέλουμε να πάει αυτή η πόλη…»
Ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. ΜιχάληςΣτυλιανίδης παίρνοντας το λόγο αφού ευχαρίστησε για την συμμετοχή τωνφορέωνπου όπως είπε αποδεικνύει το ενδιαφέρον για το δήμο μας τόνισε τησπουδαιότητατου θέματος αλλά και την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν λάθη: «Είμαστεεδώ νασυζητήσουμε γι αυτό το πάρα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί το δήμο μας.Ίσως τοΠολεοδομικό το κυριότερο διότι με αυτό το σχεδιασμό θα καθορίσουμε πουθέλουμενα πάει αυτή η πόλη πώς θα θέλουμε να γίνει αυτός ο δήμος πουαναπτύσσεται καιβέβαια πρέπει να προλάβουμε ώστε ιδιαίτερα τώρα με το γενικόπολεοδομικό τουπρώην δήμου Ξάνθης, τουλάχιστον να μην έχουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματαπουείχαμε στην πόλη της Ξάνθης, η οποία αναπτύχθηκε κάθετα και όχιοριζόντια».
Τι έγινε με το τρίπολο Δράμα –Καβάλα – Ξάνθη;
Παράλληλα ο Δήμαρχος Ξάνθης έθιξεκαι ένα άλλο θέμα και συγκεκριμένα αυτού του τρίπολου Ξάνθη – Δράμα –Καβάλαπου συμπεριλαμβάνονταν στο Εθνικό Χωροταξικό. Ανέφερε ότι η Καβάλααντιδρούσεστη δημιουργία του τρίπολου και ζήτησε από τους μελετητές ναδιερευνήσουν ανυπάρχουν νέες εξελίξεις επί του θέματος. Να σημειώσουμε ότι το Εθνικόχωροταξικό που καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αποτελούσεένασχεδιασμό κατανομής νομαρχιακών ενοτήτων σε πόλους ανάλογα με τααναπτυξιακάτους χαρακτηριστικά και με βάση αυτό το σχεδιασμό θα λειτουργούσε καιτο ΕΣΠΑ.