marianaxan@yahoo.gr
Ηραδιενεργή απειλή στη γειτονιά μας φέρει το όνομα «Κοζλοντούι» πουαπέχει µόλις250 χιλιόµετρα από τα σύνορα μας και επιβεβαιώνεται με επίσημηανακοίνωση απότον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας που αναφέρει: «διαρροή ραδιενέργειαςστοχώρο γύρω από το περίβλημα του ενός αντιδραστήρα στον κεντρικό πυρηνικόσταθμότου Κοζλοντούι, την Τετάρτη 27 Απριλίου».
Διαρροήραδιενέργειας από το Κοζλοντούι
Συγκεκριμέναη ανακοίνωση αναφέρει: «Αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού αερίου xenon(Χe 133)σημειώθηκε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης του αντιδραστήρα νούμερο 5,οοποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.
Τοπροσωπικό που εργάζονταν εκείνη την ώρα στο πυρηνικό συγκρότημαεκτέθηκε σελιγότερο από 0,05 μιλισίβερτ, δηλαδή στο ένα δέκατο της ετήσιαςεπιτρεπόμενηςποσότητας ραδιενέργειας, που φτάνει το 0,5 μιλισίβερτ.
Ταεπίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του αντιδραστήρα αριθμός 5 έπεσανσταφυσιολογικά σήμερα αργά το απόγευμα».
Πυρηνικόατύχημα το 2006 που το «έθαψαν»;
Σύμφωναμε δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Ελευθεροτυπία» το 2006είχε γίνειπυρηνικό ατύχημα στο Κοζλοντούι όμως όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «ηκυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε επιχειρήσει να αποκρύψει το γεγονός και οδιευθυντής του εργοστασίου είχε απολυθεί επειδή μίλησε για το συμβάνθεωρήθηκεπροδότης και πράκτορας ξένων δυνάµεων που συνωµοτούσε ενάντια σταεθνικάσυµφέροντα της χώρας του. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος υποστηρίζει ότι ηπυρηνικήβιοµηχανία δεν έχει µάθει από τα λάθη της.
Σύμφωναμε έγγραφο του Wikileaks, οι βουλγαρικές ρυθµιστικές αρχές βαθµολόγησαντογεγονός µε 2 στην επταβάθµια κλίµακα συµβάντων (το Τσερνόµπιλ και ηΦουκουσίµαήταν στο 7), ενώ στην πραγματικότητα ήταν επιπέδου 3, που σηµαίνει«σοβαρόσυµβάν µε σηµαντική διάδοση ραδιενέργειας στην εγκατάσταση καιυπερέκθεσηεργαζοµένου».
«Ητανσαν να τρέχει ένα τρένο µε 300χιλιόµετρα την ώρα και ο οδηγός ξαφνικά να συνειδητοποιεί ότι δενλειτουργούντα φρένα. Προσέγγισα τα βουλγαρικά µέσα ενηµέρωσης, αλλά δεν ήθελαν ναµεακούσουν», λέει από τη Σόφια στα «Νέα» άνθρωπος που δούλεψε στοΚοζλοντούι απότο 1972 έως το 1989, ενώ σήµερα εργάζεται ως ερευνητής σε ινστιτούτοτηςΒιέννης (Institute for Risk Analysis).
Σύμφωναπάντως με το τηλεγράφημα που έφερε στο φως της δημοσιότητας τοWikileaks, ηαµερικανική πρεσβεία στη Σόφια µιλάει για έλλειψη διαφάνειας καιπαράκαµψη τωνµέτρων ασφαλείας στη λειτουργία του σταθµού, ενώ επισημαίνει ότι στοτότεατύχημα, συνέχισε να λειτουργεί ο αντιδραστήρας για έξι ώρες μετά απότηνδιαπίστωση της διαρροής, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί εγκληματικόδημιουργώντας μια κατάσταση εκτός ελέγχου…
Δικαιολογημένηανησυχία
Έναπυρηνικό ατύχηµα τύπου Τσερνόµπιλ ή Φουκουσίµα, αλλά ακόµα καιµικρότερουεπιπέδου, θα έχει τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή σεολόκληρητη Βαλκανική – και ακόµα παραπέρα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσειτηνανησυχία της. Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των όρωνπου είχε θέσει ηΕυρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Βουλγαρίας το 2007, ήταν και ημόνιμηδιακοπή της λειτουργίας των 4 παλαιότερων αντιδραστήρων του σταθμού,αφήνονταςσε λειτουργία μόνον δύο.
Οιπληροφορίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας µέσω Wikileaksυποχρεώνουν τηνελληνική κυβέρνηση να εντείνει την προσοχή της και να συνεχίσει τιςπαραστάσειςανησυχίας προς τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΤοΚοζλοντούιπρέπει να κλείσει. Ο πυρηνικός τρόµος πάνω από την περιοχή τηςΝοτιοανατολικήςΜεσογείου πρέπει να εκλείψει.