elenidfn@yahoo.com
«Πικρή» γεύση φαίνεται ότι άφησε,κατά κύριο λόγο, στην αγορά της Ξάνθης το φετινό Πάσχα του «μαζέματος»και τηςλιτότητας. Οι επαγγελματίες της πόλης μας εκφράζουν έντονη απογοήτευσηγια τημειωμένη κίνηση των καταναλωτών και τον περιορισμό των αγορών, ενώδιάχυτηείναι και η αγωνία για την «επόμενη μέρα» της αγοράς της Ξάνθης, καθόσωηπορεία της εμφανίζεται προδιαγεγραμμένη. Οι πολίτες πλέον εκδηλώνουντηναδυναμία τους να προβούν σε αγορές πλην όσων χαρακτηρίζονται ως «τααπολύτωςαπαραίτητα», ενώ και η κακή ψυχολογία αποτελεί ανασταλτικό παράγονταπουδείχνει τα αποτελέσματά τους στην υποτονικότητα της αγοράς. Βέβαια,όπως είναιαναμενόμενο τις ημέρες αυτές, εξαίρεση αποτελούν τα παιχνιδάδικα, απ’όπου οινονές εφοδιάστηκαν δώρα για τα πνευματικά τους τέκνα και βέβαια τασούπερμάρκετ και τα κρεοπωλεία, όπου το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτουεπικρατούσεκομφούζιο, από πανικόβλητες νοικοκυρές, που δεν ήθελαν να λείψει τίποτααπό τοπασχαλιάτικο τραπέζι. Ειδικότερα, αναφορικά με την αγορά κρέατος, οπρόεδροςτων κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης, δήλωσε ότι παρατηρήθηκεμια μικρήμείωση της τάξης του 3%-5%, που από τους κρεοπώλες ερμηνεύεται ωςμηδαμινή, μεδεδομένη την οικονομική ύφεση της φετινής χρονιάς. Μάλιστα, ο κ.Μπατζακίδηςσχολίασε ότι: «το έθιμο όλοι το κράτησαν, αλλά έλειψε η σπατάλη τωνπροηγούμενων χρόνων και αυτό είναι θετικό. Ικανοποιημένοιλοιπόν έμειναν και οι παραγωγοί και οι κρεοπώλες, αλλά και οικαταναλωτές πουβρήκαν στα ψυγεία σταθερές τιμές».
Αγορά μουδιασμένη, κατανάλωσημετρημένη
«Πάσχα με μουδιασμένη την αγορά» είναιη εντύπωσηπου συνέλεξε από τους επαγγελματοβιοτέχνες ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ.ΣωτήρηςΤσιακίρογλου, ο οποίος μετέφερε την απογοήτευση των επαγγελματιών τηςπόλης, οιοποίοι διαπίστωσαν ότι αφενός ο ξανθιώτης δεν μπόρεσε να ξοδέψει καιαφετέρουότι δραματικά περιορισμένος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών. «Το κακόκλίμααπέτρεψε τις πασχαλινές εξορμήσεις στην Ξάνθη, που είχε ως αποτέλεσμαναστερήσει την αγορά από ένα μεγάλο έσοδο των προηγούμενων ετών. Τώραμάλιστα μετα αναμενόμενα νέα μέτρα το Μάιο, οπωσδήποτε ο κόσμος «σφίγγεται» ακόμηπερισσότερο. Σίγουρα ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές στηνκατανάλωση»,σημείωσε ο κ. Τσιακίρογλου, ο οποίος εξήγησε ότι ξεκινά μία ακόμη πιοδύσκοληπερίοδος για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις που πλέον «καρκινοβατούν»,γνωρίζοντας ότιόχι μόνο θα επωμιστούν το βάρος των κρατικών χρεών, αφού δενεξυγιαίνεται οδημόσιος τομέας, αλλά θα αναγκάζονται να επιβιώνουν όλο και δυσκολότεραμε ταδεδομένα να δημιουργούν συνεχώς αρνητικές προϋποθέσεις, αφού καμίαπροοπτικήανάπτυξης δεν δίνεται από την Πολιτεία. «Όχι ανάπτυξη, αλλά συρρίκνωση,αυτήείναι δυστυχώς η πραγματικότητα για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις που«χτυπήθηκαν» πολύκαι επωμίζονται μεγάλο βάρος με ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ΑΕΠΙ,δημοτικά τέληκαι άλλα έξοδα που ξεπερνούν τα έσοδα σε πάρα πολλές περιπτώσεις»,τόνισε οπρόεδρος της ΟΕΒΕΞ.
Την εικόνα αυτή, ότι όλα τα ψώνια φέτοςήτανμετρημένα, μεταφέρει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ.ΕυθύμιοςΜίλκογλου, ο οποίος επιπρόσθετα σχολιάζει και τον κακό καιρό της Μ.Δευτέραςκαι της Μ. Τρίτης που περιόρισε τις ημέρες της πασχαλιάτικης βόλταςστην αγορά.«Κάθε πέρυσι και καλύτερα, είναι η φράση που χαρακτηρίζει καλύτερα τηνκίνησηστην αγορά», λέει ο ίδιος με νόημα, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οφόρτος τωνυποχρεώσεων δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες για την επιβίωσητωνκαταστημάτων το επόμενο διάστημα και παραθέτει τις δυσανάλογα υψηλέςοικονομικές υποχρεώσεις των εμπόρων, των οποίων μάλιστα τα προβλήματακαι ηαδυναμία πληρωμών (κυρίως ΟΑΕΕ), αναμένεται να οδηγήσει σε νέο «κύμαλουκέτων»το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο μάλιστα δεν περιλαμβάνονται γιορτέςή κάποιααναμενόμενη ενεργοποίηση της αγοράς. Επίσης, και ο κ. Μίλκογλου κάνειλόγο γιαεπιβάρυνση των εμπόρων τη στιγμή που θα έπρεπε να στηριχτούν μεαναπτυξιακάμέτρα ή έστω ελαφρύνσεις που θα αποτελούσαν κίνητρα για τον κλάδο.
Τουρισμός γιοκ, στη Ν. Ελλάδατο ενδιαφέρον
Στο ναδίρ και η τουριστική κίνησηφέτος, όπωςεξηγεί ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης, αντιδήμαρχος κ. ΑπόστολοςΑγκόρτσας, ο οποίος εξηγεί μεν ότι παραδοσιακά, προτιμάται η ΝότιαΕλλάδα γιατις διακοπές του Πάσχα, ωστόσο φέτος στην περιοχή μας η κίνηση ήτανεξαιρετικάυποτονική με τα ξενοδοχεία της ορεινής περιοχής να συγκεντρώνουν τομεγαλύτερο ποσοστόεπισκεψιμότητας που κινήθηκε μόλις στο 20-40%.