Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
Αν και ευκαιριακώς και λίγο εν τηρύμη του λόγου ο κ. δήμαρχος από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίουεπανέφερετο θέμα της «σιγής» του Δημοτικού Ραδιοφώνου, με βάση την απαίτηση τηςΠολιτείαςγια θεσμική αναπροσαρμογή της νομικής του υπόστασης. Το θέμα προκάλεσεσυζήτησηστην τοπική κοινωνία και έδωσε την ευκαιρία στις παρατάξεις τηςαυτοδιοίκησηςνα επαναπροσδιορίσουν ή να επαναβεβαιώσουν τις θέσεις τους για το ρόλοτουδημοτικού ραδιοφώνου, που μετρά 17 χρόνια ζωής.
Ο Καλλικράτης μπορεί να ευνοεί τησυνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών μέσων, όμως το θέμα πουεγείρεται ωςαφετηρία έχει μία νομοθετική ρύθμιση, που τέθηκε σε ισχύ επί εποχήςΡουσόπουλου, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε δίνοντας συνεχώς παρατάσεις γιατηνπροσαρμογή ιδιωτών και φορέων. Ο νόμος αυτός προβλέπει τη μετατροπήόλων τωνραδιοτηλεοπτικών μέσων σε ανώνυμες εταιρίες, πράγμα που δυσχεραίνει μεντουςιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά πολύπερισσότεροπροβληματίζει τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, καθότι με τη μετατροπή τουςσε ΑΕσταματά η επιχορήγησή τους από τον οικείο δήμο. Το γεγονός αυτό καθιστάπολύδύσκολη έως αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αφού είναι γνωστόότι,εστιάζοντας περισσότερο στον κοινωνικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, δενλειτουργούν με βάση την κερδοφορία και άρα έχουν ανάγκη τη στήριξη απότουςδήμους για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των λειτουργικών τουςεξόδων. Στις30.6 λήγει και η τελευταία προθεσμία που δόθηκε για την εφαρμογή τουνόμου καιαν δεν υπάρξει νέα, αυτό σημαίνει ότι το δρόμο του «λουκέτου» παίρνει ηπλειονότητα των δημοτικών μέσων.
Βέβαια, αγανάκτηση για τουπερβολικό κόστος λειτουργίας, που συχνά συγκεντρώνει τη δυσαρέσκειατου κόσμουκαι των κατά τόπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν έχει τα ίδιακριτήρια σεόλη τη χώρα. Τα παραδείγματα των ραδιοσταθμών Αθήνας και Θεσσαλονίκηςμεδεκάδες δημοσιογράφων που απομυζούν τους πόρους της λειτουργίας τουδημοτικούραδιοφώνου χωρίς να έχουν ποτέ δουλέψει εκεί, δεν αποτελούν το γενικόκανόνα,αφού σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό έχει περιοριστεί, ώστε ναμειωθεί καιτο λειτουργικό κόστος. Στην Ξάνθη, από τους 10 υπαλλήλους, σήμερα τοΔημοτικόΡαδιόφωνο λειτουργεί με 4 άτομα προσωπικό.
Το ζήτημα του κλεισίματός τουωστόσο, πέρα από την τύχη των 4 εργαζομένων, επηρεάζει κα τηνκαθημερινότητατης «οικογένειας» των ανθρώπων που εθελοντικά συμμετέχουν στις δράσειςτου είτεως παραγωγοί με ιστορία ετών, είτε ως εκπρόσωποι συλλόγων και φορέωνπου έχουντην ευκαιρία σε τακτική βάση να μεταφέρουν τη γνώμη και τουςπροβληματισμούςτους. Ακόμη, επηρεάζεται η καθημερινότητα των δημοτών που επιλέγουν την«ΌμορφηΠόλη» για την καθημερινή τους ενημέρωση. Ωστόσο, θέματα νομικής φύσεωςκαιελεύθερου ανταγωνισμού συνεχίζουν να ανακύπτουν.
Επί μακρώ, η περιβόητη«αξιοποίηση» της λειτουργίας του δημοτικού ραδιοφώνου δημιουργούσεέριδες στιςπαρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ακούστηκαν κατηγορίες για τηναυξημένηδαπάνη λειτουργίας του, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αύξησητηςπαραγωγικότητας και δημιουργικότητάς του, ωστόσο η ενίσχυση –κυρίωςπολιτικήςκαι οργανωτικής φύσης- που ποτέ δεν ήρθε, τώρα χρησιμοποιείται ως καλήκαιισχυρή δικαιολογία για την παύση της λειτουργίας του.
Νομικό, οικονομικό ή πολιτικότο θέμα;
Στην τήρηση της νομοθεσίαςεστιάζει τον προβληματισμό του ο δήμαρχος της Ξάνθης κ. ΜιχάληςΣτυλιανίδης, οοποίος εξηγεί ότι η εφαρμογή του νομικού πλαισίου που δρομολογείται απότηστιγμή της λήξης της προθεσμίας δεν μπορεί αν επιτρέψει στο δήμο τηνδιατήρησητου Δημοτικού Ραδιοφώνου. Παράλληλα, εντάσσει το ζήτημα στη σκληρή«μάχη» πουδίνει ο δήμος με την περικοπή των εσόδων του, ενώ εκφράζει την άποψηότι:«ξεπεράστηκε η εποχή της αναγκαιότητας παροχής ενημέρωσης μέσω τουδημοτικούραδιοφώνου».
Ο επικεφαλής της μείζονοςαντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος υπενθυμίζει τις εκκλήσεις που έγιναντατελευταία χρόνια για την ενίσχυση του ρόλου του Δημοτικού Ραδιοφώνου μεκατεύθυνση την ενεργή διαβούλευση και τη λειτουργία στρόγγυλωντραπεζιώνσυζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, κάτω από το άγρυπνο «αυτί» και τηνκριτικήσκέψη των δημοτών. Επίσης, αναρωτιέται τι ωφελεί, υπό αυτές τιςσυνθήκες, τηνπριμοδότηση του Δημοτικού ραδιοφώνου και τι μπορεί να μας κάνει ναπιστέψουμεότι μπορεί να αλλάξει κάτι που δεν άλλαξε μέχρι τώρα; Ακόμη, σπεύδει νασημειώσει ότι και την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικούσυμβουλίου η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να την αποδεχτεί, αφού πρώτα «οιΠολίτεςγια την Αλλαγή» ξεκίνησαν να μεταδίδουν τις συνεδριάσεις διαδικτυακά.
Η στάση του επικεφαλής των«Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Νίκου Ανταμπούφη, ρίχνει το βάρος στοπολιτικόσκέλος της απόφασης. «Το Δημοτικό Ραδιόφωνο είναι απαραίτητο και δενμπορεί νααξιολογηθεί μόνο με οικονομίστικα κριτήρια», επισημαίνει, τονίζονταςότι «είναιαξιοθαύμαστη η σύμπνοια δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης στοθέμααυτό». Μάλιστα, ενισχύοντας τη θέση του για την αναγκαιότηταλειτουργίας τουδημοτικού ραδιοφώνου αναφέρει ότι, ομόφωνα το ΔΣ του δέχτηκε να γίνουνκάποιεςτεχνικές προεκτάσεις, ώστε ολόκληρος ο νέος συνενωμένος δήμος καικυρίως τοκομμάτι της Σταυρούπολης να έχει πρόσβαση στη συχνότητα. Προσθέτειπαράλληλαότι: «Ο πολιτισμός και η ποιότητα του δημοτικού ραδιοφώνου δεναπαντάται σεάλλους σταθμούς της Ξάνθης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι ηεπικοινωνία τουδήμου με τους πολίτες. Προβάλλει τις ενέργειες του δήμου καιυποστηρίζει τηλειτουργία του. Το κλείσιμό του θα ήταν μεγάλη απώλεια γιατί αποτελείπεριουσίατου δήμου με δυναμική. Πιστεύω ότι με μία σειρά διορθωτικών κινήσεωνμπορεί νααυξηθεί η αξία της λειτουργίας του που βέβαια, δεν είναι μόνο υλική».
Το«Ε» επιχείρησε να δώσει «φωνή» και στη στάση των υπόλοιπωνπαρατάξεων, ωστόσο αυτό θα καταστεί δυνατό στο επόμενο διάστημα, οπότεθαεπανέλθουμε, φιλοξενώντας τις απόψεις και όσων βρήκαν το «λόγο» ναδεθούν καινα δραστηριοποιηθούν στα πλαίσια του Δημοτικού Ραδιοφώνου του δήμουΞάνθης.