elenidfn@yahoo.com
Το ενδιαφέρον των ξανθιωτών πουβρέθηκαν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το βράδυ τηςΠαρασκευήςκατάφερε να ιντριγκάρει ο Κώστας Βαξεβάνης που βρέθηκε στην Ξάνθη γιατηνπαρουσίαση του βιβλίου του «ο άνθρωπος του τείχους».
Για το βιβλίο και τη συγγραφικήαπόπειρα του δημοσιογράφου μίλησαν ο πρώην υφυπουργός και βουλευτήςΣερρών κ.Μάρκος Μπόλαρης, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 και δημοσιογράφος κ.ΚώσταςΜπλιάτκας και ο συμφοιτητής του συγγραφέα sτησχολή Μαθηματικών, ο κ. Αντώνης Πασχάλης από την Ξάνθη, ενώ συντονιστήςτηςσυζήτησης ήταν ο διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου ΤηλέμαχοςΑρναούτογλου.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Άρης Γιαννακίδης καιοαντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης.
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορίαενός επιχειρηματία πολιτικού στην Ελλάδα, ο οποίος στις αρχές τηςδεκαετίας του1990 «αυτοφυγαδεύεται» στο Βερολίνο, προσπαθώντας να κρύψει τα ίχνη τουγιατίπρόκειται για ένα πράκτορα της Στάζι –η οποία αποκαλύπτεται με τηνπτώση τουτείχους- καθώς και τη «συνάντησή» του μ΄ ένα δημοσιογράφο που ερευνά τηΣτάζικαι πέφτει στα ίχνη του.
Η ομιλητές εξήραν τοδημοσιογραφικό έργο και τον επαγγελματισμό του Κώστα Βαξεβάνη στιςέρευνές του,τονίζοντας ότι και το βιβλίο αυτό χαρακτηρίζεται από αρτιότητα,ωριμότητα καιαναδεικνύει για ακόμη μια φορά τη σχολαστικότητα του συγγραφέα στηνενημέρωσητου αναγνώστη. Ο κ. Μπόλαρης μίλησε για το περιβάλλον και τα «σκηνικά»τουβιβλίου, καθώς και για τον τρόπο γραφής του Κώστα Βαξεβάνη,καταλήγοντας ότι«κατάσκοποι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν γεωπολιτικά συμφέροντα», και ο κ.Μπλιάτκας, χαρακτηρίζοντας τον Κώστα Βαξεβάνη «γνήσιο εκπρόσωπο τηςαποκαλυπτικής και ερευνητικής δημοσιογραφίας», εξήγησε ότι για τουςδημοσιογράφους αποτελεί «μια μικρή γιορτή, όταν ένας συνάδελφος περνάεισταΓράμματα».
Ο ίδιος ο Κώστας Βαξεβάνης, πουτην περίοδο που αφηγείται το βιβλίο βρισκόταν στο Βερολίνο καλύπτονταςτογεγονός, παραδέχτηκε ότι το βιβλίο έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία,είναιβιωματικό και μάλιστα ο ένας ήρωας είναι δημοσιογράφος, ακριβώς γιατί,για τονίδιο ήταν βολικό να αποτυπώσει την ψυχοσύνθεσή του. «Ωστόσο, το θέμαδεν είναιαν το βιβλίο είναι πραγματικό –όπως πολλοί με ρωτάνε- αλλά σημασία έχεινα μηναναρωτηθείς τι είναι αλήθεια, αλλά πόσα ξέρεις», σημείωσε ο συγγραφέαςεξηγώντας:«Η ζωή γύρω μας είναι γεμάτη καταστάσεις που τη διαμορφώνουν, που τηναυτοαναιρούν, που δε μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχουν, γεμάτη απόήρωεςσκοτεινούς που καθορίζουν τη ζωή μας». Έχοντας στα χέρια του υλικό απόέρευναστα αρχεία της Στάζι πριν από πολλά χρόνια αμφιταλαντευόταν αν έπρεπεναεπιλέξει ότι θα κάνει μία έρευνα για την οποία θα έπρεπε νααπολογείται, ναδιευκρινίζει τι είναι αλήθεια και αν υπάρχει σκοπιμότητα ή να γράψειέναμυθιστόρημα με πολλά φανταστικά στοιχεία –και πραγματικά-ώστε αυτός πουτοδιαβάζει «να χάνεται σε αυτό τον κόσμο που δημιουργείται από ερωτήματαπου θαβάλει στον εαυτό του και όχι σε μένα πια».
Η συζήτηση που ακολούθησε με τοσυγγραφέα ανέδειξε το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η εκπομπή του για τοσκάνδαλοτου Βατοπεδίου, για την οποία ο Κώστας Βαξεβάνης εξήγησε τη στρατηγικήσημασίατης κατάλληλης συγκυρίας, που αν έλειπε ο ίδιος θα χαρακτηριζόταν «οτρελός τοχωριού», ενώ μεγάλο μέρος των ερωτήσεων και απαντήσεων αφιερώθηκε στηνοικονομική κρίση, πώς δημιουργήθηκε, τι ρόλο παίζουν οιχρηματοπιστωτικοίοίκοι, ποιες σχέσεις υπόγειες και… υπέργειες τους συνδέουν μεταξύ τουςκαι μετα στελέχη των κυβερνήσεων, ποια είναι τα στοιχήματα που παίζονται στο«όνομα»της χρεωκοπίας της Ελλάδας και πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία νααποδεχτεί το επιτακτικό κατά τα άλλα αίτημα «όλα στο φως», όταν το«φως»περιλαμβάνει αλήθειες τρομακτικές για το μέλλον της χώρας.