marianaxan@yahoo.gr
Ρεκόρ συμμετοχής σημειώθηκε στιςεκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου τηςαυτοαποκαλούμενης*«Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Μαρτίουστοκτίριο της εν διαλύσει Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αποχή περίπου40% σεσχέση με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών που ανέρχονται στα 4.200,ωστόσοείναι η πρώτη που φορά που ψηφίζουν 676 μέλη (στις προηγούμενες εκλογέςψήφισαν120 μέλη).
Πλειοψήφησε ο Χουσείν ΜεχμέτΟυστά
Σε σύνολο 13 υποψηφίων απ’ τουςοποίους εκλέχτηκαν οι 7, πρώτοςσεψήφους αναδείχθηκε ο Χουσείν Μεχμέτ Ουστά με 288,δεύτερος ο ΙσμέτΤιουζάρ με 276 και τρίτος ο απερχόμενος πρόεδρος ΑχμέτΚαρά με 275ψήφους. Εκλέγονται επίσης στο Διοικητικό συμβούλιο ο πρώην νομαρχιακόςσύμβουλος ΤζελαϊντήνΔουλγκέρ(256), ο Ιμπραήμ Ιμπραήμκο (242), η Σεφτάτ Χήντ (229) και ηΤουλίν Μουσταφάογλου (224).Επίσης υποψηφιότητα έθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος (επικεφαλής τηςΙσότηταςγια το Δήμο Ξάνθης) κ. Χουσεϊν Αχμέτογλου όμως δενεξελέγη. Νασημειώσουμε επίσης ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή από του 5 υποψηφίουςεκλέχτηκαν οι τρεις με πλειοψηφώντα τον Αλή Σαλήογλου(350), δεύτερο τονΑλή Χακή (281) και τον Εκρέμ Ρασίμ(242).Πρόεδρος της ΕφορευτικήςΕπιτροπής ήταν ο υποψήφιος βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
Να σημειώσουμε ότι στην διάρκειατης χθεσινής μέρας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συγκρότηση σε σώμα.Έγκυρεςπληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι επικρατέστερος για πρόεδρος είναι ο ΑχμέτΚαρά.
Βολές κατά Μάντατζη
Πριν την έναρξη της διαδικασίαςτης ψηφοφορίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των μελών παρόντος του βουλευτή κ. Μάντατζη και τουπεριφερειακού συμβούλου κ. Μπαράν Μπουρχάν. Παίρνοντας το λόγο ο κ.Φαϊκογλουεπέκρινε τον βουλευτή κ. Μάντατζη «για την τακτική του», όπως είπε,ζητώνταςπιο δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων της μειονότητας στη Βουλή.
Προσφυγή εκ νέου στον ΆρειοΠάγο
Στο επίκεντρο των συζητήσεων καιτων ομιλιών ήταν το θέμα της Ένωσης και κυρίως το γεγονός ότι πέρασαν 2χρόνια(27 Μαρτίου 2008) μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού ΔικαστηρίουΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τοοποίο καταδίκασετην Ελλάδα για τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που την έχουνκηρύξειπαράνομη και διέταζαν την διάλυσή της και μετά απ’ αυτό ακολούθησε νέαδυσμενήςεξέλιξη (*ως προς το θέμα της δικαίωσης της ΤΕΞ που πρωτοϊδρύθηκε το1928 καιδιαλύθηκε το 1983 με απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης) με την εκ νέουαπόρριψηαπό το Εφετείο Θράκης, της ανάκλησης της απόφασης που κατέθεσε το Δ.Σ.της ΤΕΞώστε να ισχύσει η απόφαση του ΕΔΑΔ. Ειπώθηκαν πολλά περί του θέματοςκαι τωνδικαστικών αγώνων της ΤΕΞ όπως από τον δικηγόρο κ. Ικσάν Κεχαγιά οοποίοςπρότεινε να επανατοποθετηθεί η πινακίδα με την επωνυμία της στο κτίριοενώ ο κ.Μάντατζη συνέστησε να περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου στο οποίοεκ νέουπροσέφυγαν με το ίδιο αίτημα.
Η ανακοίνωση του κόμματοςΕιρήνης και Φιλίας
Να σημειώσουμε ότι το κόμμαΕιρήνης και Φιλίας (το κόμμα του Σαδίκ,έχει έδρα την Κομοτηνή και διατηρεί γραφείο στην Ξάνθη), κυκλοφόρησεμιαανακοίνωση στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάλυση τηςνομιμότητας τηςΤουρκικής Ένωσης Ξάνθης καθώς και Τούρκων Γυναικών Ροδόπης συνιστάντροπιαστικήενέργεια για τη Δημοκρατία. Η πρακτική που ακολουθεί η Ελλάδα είναιπλήγμα κατάτης ταυτότητας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι τωντουρκομουσουλμάνωντης Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα δείχνει μεγάλη απροθυμία να παραδεχτεί και να συμμορφωθεί με τιςαποφάσεις τουΕΔΑΔ και αυτόσυνιστά έλλειψη σεβασμούστο δίκιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα».