elenidfn@yahoo.com
Σε ώριμο και πολύ ικανοποιητικόεπίπεδο εκτιμούν ότι έχουν φτάσει οι ενδοπεριφερειακές σχέσεις ΑΜΘ καιΣμόλιανδιοργανωτές και συμμετέχοντες στο διασυνοριακό φόρουμ πουπραγματοποιήθηκε στηνβουλγαρική πόλη το Σάββατο 2 Απριλίου.
Μετά την ολοκλήρωση του φόρουμαιρετοί από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συζήτησανμε τηδήμαρχο του Σμόλιαν κ. Ντόρα Γιάνκοβα, προκειμένου οι καλές σχέσεις πουέχουνδημιουργηθεί να μεταφραστούν σε συνεργασία που θα αξιοποιήσει ταευρωπαϊκάχρηματοδοτικά εργαλεία. Οι συμμετέχοντες από πλευράς διοργάνωσης καιαυτοδιοίκησης αποτιμούν ως θετική και ιδιαιτέρως ικανοποιητική απόπλευράςπεριεχομένου και συμμετοχής την συνάντηση και υπογραμμίζουν ότι απόπλευράςαναπτυξιακής προοπτικής η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί ευκαιρία καιγια τιςδύο πλευρές.
Σε δρόμους και τουριστικάπακέτα αναφέρθηκε ο Άρης Γιαννακίδης
«Η ΑΜΘ φαίνεται ότι θα παίξεικαθοριστικό ρόλο στην νέα οικονομία και νέα γεωγραφία με βάση τιςαναπτυξιακέςπροοπτικές που δημιουργούνται μέσα από αυτή τη διασυνοριακήσυνεργασία»,επεσήμανε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος επικεντρώθηκεστιςχαράξεις των δύο οδικών διαδρομών που ζητούνται από την βουλγαρικήπλευρά μέσωΔημαρίου και Παρανεστίου, ενώ ταυτόχρονα εστίασε στο χρονοδιάγραμμα πουπρέπεινα τεθεί για την προώθηση ενιαίων τουριστικών πακέτων. «Η σύγχρονηπραγματικότητα, αλλά και η ευρωπαϊκή τακτική επιβάλλει να σκεφτόμαστεπέρα απόσύνορα και να επιτυγχάνουμε τη σύγκλιση απόψεων σε αναπτυξιακά θέματα.Στόχος τώραείναι η κατηγοριοποίηση και συγκεκριμενοποίηση των αναπτυξιακώνστόχων»,κατέληξε ο κ. Γιαννακίδης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ηβουλγαρικήπλευρά ζητά την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί στηνΕλλάδα.
Οι Έλληνες έχουν την εμπειρία,οι Βούλγαροι την όρεξη του ‘νεοφώτιστου’
Εξίσου ικανοποιημένος εμφανίστηκεμετά την ολοκλήρωση του φόρουμ και ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚΣπύροςΔανέλλης, ο οποίος διέκρινε μία ωριμότητα που εκφράστηκε μέσα από τηνκοινήβούληση και τις στενές σχέσεις που φάνηκε ότι έχουν δημιουργηθεί.Μάλιστα,χαρακτήρισε «προίκα» τους ευρωπαϊκούς πόρους που μπορούν να διατεθούνσεδιάφορες θεματικές, με κυριότερες τον τουρισμό, τη γεωργία, τηνκαινοτομία καιτην έρευνα και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη διασυνοραική συνεργασίαμπορεί μεεπιτυχία να συνδυαστεί η εμπειρία που έχει αποκτήσει η Ελλάδα ως μέλοςτουσκληρού πυρήνα της ΕΕ και τη ‘φρεσκάδα», αλλά και τη διάθεση του‘νεοφώτιστου’που έχει η Βουλγαρία ως πιο περιφερειακό κράτος- μέλος. Γι’ αυτόσχολίασε ότι:«με βάση αυτή τη λογική η ελληνική πλευρά έχει και το βάρος της ευθύνηςναπροωθήσει αυτές τις προοπτικές και διαδικασίες».
Το ΕΚ είναι το εφαλτήριο, οιτοπικοί παράγοντες αναλαμβάνουν τη συνέχεια
Στην πρωτοβουλία του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου αναφέρθηκε ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής τουγραφείουΤύπου του ΕΚ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το ΕΚ αποτελεί το εφαλτήριο,δίνειτην ευκαιρία και από εκεί και πέρα απαραίτητη είναι η προσπάθεια καιπρωτοβουλία απόμέρους τωναυτοδιοικητικών και τοπικών παραγόντων των δύο περιοχών να δώσουν τησυνέχεια».
Μάλιστα, επεσήμανε την παρουσίατων ευρωβουλευτών, δύο εκ των τριών είναι και μέλη της ΕπιτροπήςΠεριφερειακήςΑνάπτυξης του ΕΚ, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν από πρώτοχέρι τουςπροβληματισμούς και τις προτάσεις των ανθρώπων και των δύο περιοχών.Ενημέρωσεδε, ότι ανάλογες πρωτοβουλίες προγραμματίζονται από το ΕΚ και αλλού,όπως στηνπερίπτωση της διασυνοριακής συνάντησης Ελλάδας- Μάλτας- Κύπρου για τηνπαράνομημετανάστευση και το άσυλο στο τέλος του 2011.
Εξαπλώνουμε τη διαμορφούμενησυνείδηση της ενιαίας περιοχής
Με ενθουσιασμό για την εξέλιξητης διασυνοριακής συνάντησης μίλησε και η επικεφαλής του γραφείου τύπουτου ΕΚτης Βουλγαρίας κ. Βιολέτα Στάνιτσιτς, η οποία χαρακτήρισε επιτυχία τηνκοινήσύσκεψη αυτοδιοικητικών που μιλούν πλέον για θέματα ουσίας και ενιαίουσχεδιασμού έχοντας θεμελιώσει ένα ώριμο πλαίσιο διαλόγου. Ακόμη,αναφέρθηκεστην ανταπόκριση του κόσμου από βουλγαρικής πλευράς μιας και στο φόρουμσυμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματιών, άνθρωποι της τέχνης και τωνεπιστημών,υπηρεσιακοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης, ιδιώτες, τουριστικοίπράκτορες καιξενοδόχοι και ενημέρωσε ότι εκφράστηκε η επιθυμία το φόρουμ ναπραγματοποιείταιπλέον σε τακτική ετήσια βάση, με θεματικές ενότητες και τραπέζιαεπαφών, κάτιπου πιθανότατα να δρομολογηθεί από του χρόνου.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασίαείναι ότι επιχειρείται πλέον σε αυτό τον κοινό δρόμο συνάντησης πουδιανοίγεταινα ενταχθούν και άλλες περιοχές που συνορεύουν με την ΑΜΘ, όπως τοΜπλαγκόεγκραντ,το Χάσκοβο και το Κίρτζαλι, ώστε να διευρυνθεί περισσότερο το πλαίσιοσυνεργασίας και ευκαιριών.