Το προεδρείο απαρτιζόταν από 21 άτομα, εκπροσώπων από διάφορεςεκλογικές περιφέρειες, και τιμητικό προεδρείο που αποτελούταν απόδιάφορεςπροσωπικότητες, μεταξύ αυτών τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη (παλαίμαχοδημοσιογράφο),Πέτρο Κομματά (Πρόεδρος ΣΦΑΕΑ περιόδου 1945-74) Κώστα Κουτσομύτη(σκηνοθέτη),Καίτη Τσαρουχά (στέλεχος από την γενιά των Λαμπράκηδων) και πολλούςάλλους. Οπρόεδρος τής Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στην εναρκτήριαομιλία τουτόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα έχει στον πυρήνα των ανανεωτικώνιδεών τουτον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τηνμεταρρυθμιστικήπολιτική και τον οικολογικό πολιτισμό. «Η ελληνική κοινωνία», είπε,«έχειανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά που θα πρωταγωνιστεί σεμεγάλεςκοινωνικές, προοδευτικές συσπειρώσεις. «Μια τέτοια Αριστερά δεν μπορεί παρά να είναι ανοικτή,ευρύχωρη καιπολυφωνική για να μπορούν σε ένα συμμετοχικά διαμορφούμενο πλαίσιο ναεκφράζονται και να συμπορεύονται ευρύτερες δημοκρατικές, σοσιαλιστικέςκαιοικολογικές δυνάμεις, καθώς και δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτεςπου αναζητούνκοινωνικές και πολιτικές διεξόδους.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε έναχρεοκοπημένο σύστημα.Πρέπει ναπροχωρήσουμε βαθμιαία και προοδευτικά σε ρήξη με την λογική του,αντιπαραθέτοντας στον οικονομισμό την πολιτική βούληση». Ο Πρόεδρος τηςΔΗΜ.ΑΡαναφέρθηκε επισταμένως στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και τα γεγονότα τηςΛιβύης. Κατέληξε δελέγοντας ότι υπάρχει κρίση του πολιτικού συστήματος που είναι ηγενεσιουργόςαιτία και ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες ανεύρεσης διεξόδουκαιανάκαμψης. «Είναι προφανές», τόνισε ο κος Κουβέλης, «ότι χωρίς τηνριζικήανατροπή του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς, χωρίς την ήττα τωνδυνάμεωνπου υπηρέτησαν αυτό το σύστημα, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Η χώρα έχειανάγκη ναμπει σε νέα πορεία». Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό και οπρωθυπουργός. Ο κοςΠαπανδρέου προσπάθησε να φανεί συναινετικός απέναντι στην ΔημοκρατικήΑριστερά.Μίλησε για τα κοινά οράματα και τις θέσεις που μπορούν να τεθούν επίτάπητος.«Υπάρχουν διαφωνίες», υπογράμμισε ο κος Παπανδρέου, «όμως αυτό είναιαπόδειξηΔημοκρατίας και κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Είναι ανάγκη ναυπάρξειδημόσιος διάλογος γιανα συζητηθούν τακοινωνικά προβλήματα χωρίς δογματισμούς και στερεότυπα».
Ο πρωθυπουργός στιγμάτισε τον ρόλο αρκετών Αριστερών που τατελευταία χρόνια βολεύτηκαν πίσω από «εύκολες» καταγγελίες. «Η νέαεποχή είναι γεμάτη προκλήσεις, πρέπει να τις δούμε προσεκτικά και νασυζητήσουμε για αυτές» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Στοσυνέδριοχαιρετισμό απεύθυναν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Ακολούθησανταδιαδικαστικά του συνεδρίου, με εκλογή προεδρείου, ημερήσια διάταξη,πρόγραμμαεργασιών και εκλογή επιτροπών συνεδρίου. Το συνέδριο επρόκειτο ναδιαρκέσειτέσσερις μέρες. Την Παρασκευή έγινε ο οικονομικός απολογισμός και οιεισηγήσειςγια τις καταστατικές αρχές, το Σάββατο η κατάθεση υποψηφιοτήτων γιαπρόεδρο,ΠΠΕ, Εξελεγκτική Επιτροπή, και την Κυριακή θα είχαμε την εκλογήπροέδρου καιΕξελεγκτικής επιτροπής.
Φίλιππος Ζάχαρης (phil.zaharis@gmail.com)